Παρασκευή
9
Ιούνιος
TOP

Στην ιδιοκτησία της Cosco επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ

Στα χέρια της Cosco βρίσκεται επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. ύστερα από τη σχετική έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε χθες το απόγευμα τις σχετικές αλλαγές στη συμφωνία παραχώρησης με την Cosco για τη μεταβίβαση του ποσοστού. Για το ίδιο θέμα συνεδρίασε και το Δ.Σ. του ΟΛΠ και ενέκρινε την τροποποίηση.

Η Cosco θα ελέγχει πλέον το 67% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. και το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης από τους Υπουργούς Οικονομικών, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο. Έπειτα  θα κατατεθεί προς ψήφιση εντός του Σεπτεμβρίου στη Βουλή η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ .

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την κινεζική πλευρά σχετικά με τη διαδικασία. Ο λόγος της καθυστέρησης στις αλλαγές των όρων της σύμβασης ήταν το γεγονός ότι η Cosco έπρεπε πρώτα να ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έργα και επενδύσεις στο λιμάνι. Να υπενθυμίσουμε πως η Cosco έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΠ Α.Ε. έναντι ποσού 88 εκατομμυρίων ευρώ από το 2016.

Από την άλλη πλευρά η κινεζική πλευρά επισήμανε πως ήταν έτοιμη να ολοκληρώσει τα έργα, αλλά αδυνατούσε λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως οι προσφυγές στο ΣτΕ και η έκδοση των απαραίτητων περιβαλλοντικών εγκρίσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση και η κινεζική εταιρία είχαν πυκνές επαφές το τελευταίο διάστημα με την ελληνική πλευρά να μην επιθυμεί την προσφυγή στη Διαιτησία, όπως επισημαίνουν τα ίδια δημοσιεύματα με αποτέλεσμα η λύση να δοθεί από το Μαξίμου.

Η Cosco θα διαθέτει πλέον ακόμα 5 χρόνια για να ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά έργα εφόσον καταθέσει νέα εγγυητική επιστολή που θα ανέρχεται στο 33% του συνολικού ποσού των 295 εκατομμυρίων ευρώ, όπου και υπολογίζεται πως θα κοστίσουν τα ανεκτέλεστα έργα.

ΠΗΓΗ