Τετάρτη
28
Φεβρουάριος
TOP

Στην Τρίπολη ο Βορίδης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ευρεία σύσκεψη στην Τρίπολη έγινε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του γ.γ. του ΥΠΕΣ Μιχάλη Σταυριανουδάκη, καθώς και των 26 δημάρχων της Πελοποννήσου, νομικών και τεχνικών συμβούλων της Περιφέρειας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, της εταιρείας διαχείρισης και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης η πορεία της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίησή της, αλλά και τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει.

«Η φετινή χρονιά η περιφέρειά μας πήγε καλά στο ζήτημα των απορριμμάτων. Δεν είχαμε προβλήματα. Δεν είχαμε την ντροπή των προηγούμενων χρόνων σε καμία -σχεδόν- περιοχή της Πελοποννήσου» τόνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας για να επισημάνει την προσωρινή λύση που βρέθηκε στην περίπτωση της Μεσσήνης, αλλά και τη λύση που μπορεί να δοθεί στο ζήτημα της Κυπαρισσίας. «Εξυπακούεται ότι όλες οι ομάδες, όλοι οι ΧΑΔΑ, όλες οι χωματερές ή ΧΥΤΑ Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας πρέπει να πάψουν να λειτουργούν».

Από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την “θεαματικά διαφορετική εικόνα στο ζήτημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο» είπε αναφορικά με τα βήματα που έχουν ήδη γίνει και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί το πολύ σημαντικό αυτό έργο. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό που έχουμε κάνει και να τον ολοκληρώσουμε” για να υπογραμμίζει πως η παρουσία και ο ρόλος του στη σύσκεψη «είναι διευκολυντικός, και αν χρειάζεται να κάνει κάτι υπουργείου να το διευκολύνουμε για να το κάνουμε.»

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η έως σήμερα πορεία της ΣΔΙΤ καθώς και θέματα που αφορούν τους Δήμους της 1ης διαχειριστικής ενότητας που έχουν ενταχθεί στην ολοκληρωμένη διαχείριση και εξυπηρετούνται από τη μονάδα της Αρκαδίας στην Παλαιοχούνη και τους ΣΜΑ σε Άργος και Σπαθοβούνι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας ανήκει στη 2η διαχειριστική ενότητα και σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα εξυπηρετηθεί από τη μονάδα που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Καλλιρρόη Οιχαλίας.

Η μονάδα της Καλλιρρόης, όπως έγινε γνωστό κατά τη σύσκεψη, αναμένεται να τεθεί σε μεταβατική λειτουργία στα τέλη του 2022. Όσον αφορά τους ΣΜΑ που προβλέπονται βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Καλαμάτας να βρίσκεται ήδη για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν, επίσης, προς τον Υπουργό θέματα που απασχολούν ευρύτερα τους Δήμους, όπως το ενεργειακό κόστος, τη χρηματοδότηση των Δήμων και των ΔΕΥΑ, κ.ά.