Τρίτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Στο 11,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 9,1% στην Ευρωζώνη

Άλλο ένα υψηλό ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, αφού έφτασε τον Αύγουστο στο 9,1%, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η Eurostat. Αντιστοίχως, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,2%, αριθμός ελαφρώς αναθεωρημένος από την αρχική εκτίμηση που ήταν στο 11,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σημειώνει μικρή πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, από το υψηλό του 11,6% τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν 9,1% τον Αύγουστο του 2022, από 8,9% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 3,0%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 10,1% τον Αύγουστο, από 9,8% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 3,2%.

Οι τομείς που είχαν κύρια συνεισφορά στον πληθωρισμό ήταν η ενέργεια, προσθέτοντας 3,95 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό με 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, οι υπηρεσίες με 1,62 και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 1,33.

Αλλά ακόμη και αν εξαιρεθούν η ευμετάβλητη ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα -αυτό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκαλεί πυρήνα πληθωρισμού- οι τιμές εξακολουθούσαν να είναι 5,5% υψηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, από 5,1% τον Ιούλιο. Τα βιομηχανικά αγαθά ήταν κατά 5,1% ακριβότερα από ό,τι 12 μήνες νωρίτερα, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ, της οποίας ο βασικός στόχος για τον πληθωρισμό είναι το 2%, αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα βασικά της επιτόκια κατά πρωτοφανείς 75 μονάδες βάσης και υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ακόμη και όταν το μπλοκ οδεύει προς μια χειμερινή ύφεση και δελτίο φυσικού αερίου.

Πηγή: powergame.gr