Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Στον αέρα η συμφωνία για την σταφίδα; – Με κατώτερη τιμή στο 1,5 ευρώ ανά κιλό ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την φετινή παραγωγή

Αγώνα δρόμου προκειμένου να υπογραφεί το κείμενο συμφωνία πάνω στο οποίο κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνάντησης Ενώσεων Συνεταιρισμών και εξαγωγέων συνεχίζει να δίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) κατέθεσε κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς – εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και Οργανώσεων Παραγωγών της Πελοποννήσου για κατώτερη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022, 1,50 ευρώ/κιλό και ζήτησε την αποδοχή της πρότασής τους από όλους ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της.

«Από το βήμα της συγκέντρωσης οι μεταποιητές – έμποροι συμφώνησαν προφορικά στο αίτημα. Όταν όμως ο Αντιπεριφερειάρχης τους κάλεσε να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν δεν δέχτηκαν.  Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ενημερωτικές συναντήσεις των οργανώσεων με τους σταφιδοπαραγωγούς και θα αποφασίσουν τι θα κάνουν. Η κορινθιακή σταφίδα πέρσι εκτός την κορωνοενίσχυση που έδωσε φέτος το ΥπΑΑΤ, στα 54 ευρώ το στρέμμα, δεν είχε καμιά άλλη στήριξη» σύμφωνα με τον γεν. διευθυντή της Π.Ε.Σ. Μίλτο Σταυρόπουλο.

«Ζητήσαμε να αναγνωρίσουν ότι το κόστος της σταφιδοκαλλιέργειας έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε ούτε να καλλιεργήσουμε. Ενώ από το βήμα της σύσκεψης συμφώνησαν με το αίτημά μας όλοι οι εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων εταιρειών, εκτός της εταιρείας Αφοί Κοροντζή και της Γεωμπρές ΑΒΕΕ που αποχώρησε, στην συνέχεια οι εταιρείες (‘ΛΑΙΜΟΣ Α.Ε.’ και ‘Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε.’) καθώς και η εταιρεία ‘Ηλιόπουλος Α.Ε’ δεν υπέγραψαν την κοινή απόφαση ανακοίνωση – δέσμευση για εφαρμογή της κατώτερης τιμής σταφίδας» κατήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος και επεσήμανε  «οι σταφιδοπαραγωγοί, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη σωτηρία της σταφίδας, προσπαθώντας να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους με την μεταποίηση, εξαγωγή και την εμπορία της σταφίδας να κάνουν αποδεκτή την πρότασή μας».

Στη συνάντηση εκτός από την Παναιγιάλειο Ένωση μετείχαν η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας, η Ένωση Κιάτου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ζακύνθου, πλήθος σταφιδικών συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών από την Αιγιάλεια και τις υπόλοιπες σταφιδικές περιοχές της Πελοποννήσου, το σύνολο των ιδιωτικών εξαγωγικών καθώς και έμποροι.

Πηγή: Gnomip.gr