Δευτέρα
22
Απρίλιος
TOP

Στον Πρωθυπουργό η καταγγελία των ιδιοκτητών καταπατημένων οικοπέδων στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας

Στον Πρωθυπουργό… έφθασαν οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες των καταπατημένων οικοπέδων στη συνοικία Αγίας Τριάδας, στην Καλαμάτας.

Σε διαμαρτυρία – καταγγελία αναφέρουν:

“Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ.

   1.Σας ευχόμαστε υγεία , δύναμη και αποτελεσματικότητα και στη δεύτερη κοινοβουλευτική σας θητεία , ως Πρωθυπουργός της  Ελλάδας. Κατανοούμε , επικροτούμε και ευχόμαστε να ολοκληρώσετε την προσπάθεια ανάδειξης της Χώρας μας , λειτουργική στο εσωτερικό και αξιόπιστη δύναμη στο εξωτερικό, σένα κόσμο που επαναχαράσσεται και δίπλα σε έναν άξονα που φλέγεται.  

   2.Εκτός από τα παραπάνω, ειλικρινά λυπούμαστε που σε χρόνο, φορτωμένο με Εθνικές – Ευρωπαϊκές – Διεθνείς υποχρεώσεις , σας απασχολούμε ξανά με το  πρόβλημα θέματος, που μας ταλαιπωρεί για 39 ολόκληρα χρόνια και συγχρόνως ναρκοθετεί την εμπιστοσύνη μας προς ένα Κράτος και Θεσμούς, δίκαιους και αποτελεσματικούς, που στοχεύετε.

   3.Αφορμή αυτή τη φορά είναι το συνημμένο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, αλλά και η ενημέρωσή μας από το δικηγόρο μας, που μας  αναστάτωσε όλους τους κατοίκους της πολύπαθης συνοικίας « Αγίας Τριάδας Καλαμάτας».

   4.Συγκεκριμένα ο συνήγορος του Δημοσίου, σε σχετική μας αγωγή για το θέμα, αναγνωρίζει «Δικαίωμα Χρησικτησίας» στους καταπατητές ΡΟΜΑ, στις πλατείες, στους δρόμους, στους δημόσιους χώρους της συνοικίας μας, στα οικόπεδά μας.

  1. Θέλουμε να τονίσουμε ότι με τους ΡΟΜΑ δεν έχουμε καμιά αντιδικία και τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα φροντίδας, όμως έχουμε κι εμείς ανάλογες ανάγκες και το δικαίωμα της στέγασης στα οικόπεδά μας. Αλήθεια σε ποια ακίνητα αναγνωρίζει δικαίωμα χρησικτησίας, ο ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ δικηγόρος του Δημοσίου;

      α. Έχουν δικαίωμα χρησικτησίας στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εφαρμογής του Νέου Σχεδίου Πόλεως Καλαμάτας; Που κατοχυρώνονται με σχετικό Φ.Ε.Κ. και ακόμη οι υπόψη αυθαίρετοι και παράνομοι οικιστές εμπίπτουν στο Άρθρο 2 του Ν4178/13 (αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης) και ως εκ τούτου « ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΕΣ»;

      β. Έχουν δικαίωμα χρησικτησίας στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους του Νέου Σχεδίου Πόλεως; Όπου στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφή και χαρακτηριστεί, ως αυθαίρετες κατασκευές 64 πρόχειρα ισόγεια κτίσματα, για τα οποία δεν έχει υποβληθεί καμία  «….ένσταση ή δήλωση αποδοχής» και σύμφωνα με το Άρθρο 1 του Π.Δ/τος 267/98 ΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ; ( Αρ. Πρ.7719/22-10-13/ Δήμος Καλαμάτας/Δνση Πολεοδομίας / Τμήμα Αυθαιρέτων).

      γ. Έχουν δικαίωμα χρησικτησίας στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εφαρμογής του Νέου Σχεδίου Πόλεως; Όπου στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, με τα αυθαίρετα και αμετάκλητα κατεδαφιστέα παραπήγματα, έχει σταματήσει η εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως, δεν διανοίγονται οι δρόμοι και δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε στα οικόπεδά μας, την στιγμή που έχουμε καταβάλλει εισφορά σε γη και χρήμα , διαδικασία η οποία καθιστά ποινικά κολάσιμο τον εκάστοτε Δήμαρχο Καλαμάτας; (  Αρ. Πρ. 2.880/ 2015 / Δήμος Καλαμάτας/Δνση Πολεοδομίας).

      δ. Έχουν δικαίωμα χρησικτησίας στα οικόπεδά μας; Τα οποία μας αποδόθηκαν  με την Αρ. Πρ. 7660/2470/23-12-1999/Τμήμα Χ.Ω.Π.Σ., ως  διαδικασία ανταλλαγής, για απαλλοτριώσεις περιουσιακών μας στοιχείων από το 1986, και έκτοτε πληρώνουμε φόρους – ΕΝΦΙΑ – έχουμε Κ.Α.Ε.Κ. στο Κτηματολόγιο και οικοδομικά τα απολαμβάνουν οι αυθαίρετοι οικιστές ΡΟΜΑ;

      ε. Έχουν δικαίωμα χρησικτησίας στα οικόπεδά μας; Όταν αμέσως , τρις μήνες μετά την απόδοση των οικοπέδων, και μόλις διαπιστώσαμε ότι είναι καταπατημένα, έχουμε επίσημα έγγραφα καταγγελίας ( Αρ.Πρ. 1952/4-2-2000/Δήμος Καλαμάτας), μηνύσεων από το 2003, πλήθος εγγράφων, αποφάσεις Διοικήσεων (Δήμος – Περιφέρεια), τους  παραπάνω σχετικούς Νόμους , και το Φ.Ε.Κ. του Νέου Σχεδίου Πόλεως Καλαμάτας;

      στ. Γνωρίζεται κύριε συνήγορε του Δημοσίου ότι: Σύμφωνα με το Νόμο 1772/88 ο Δήμος «…κατά προτεραιότητα ,οφείλει να αποδώσει καθαρά τα εξ ανταλλαγής οικόπεδα στους δικαιούχους. Ειδικά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί διοικητικά- νομικά – δικαστικά όλες οι απαραίτητες διαδικασίες μέχρι την ημερομηνία απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων στους εξ ανταλλαγής δικαιούχους..», Νόμος που καθιστά ποινικά υπεύθυνους τους Δημάρχους από το 2.000;

  1. Μετά από τα παραπάνω και όσα μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια, κύριε συνήγορε του Δημοσίου, να υποθέσουμε , λίαν επιεικώς , ότι ήσασταν αδιάβαστος για το συγκεκριμένο θέμα; Σας προκαλούμε δημόσια για το χαρακτηρισμό που σας αποδίδουμε και σας κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή. Τολμήστε να μας μηνύσετε και ελάτε στο δικαστήριο ή στα Μ.Μ.Ε., να αντικρύσετε 10.000 κατοίκους και οικοπεδούχους καταπατημένων οικοπέδων που ταλαιπωρούνται για  39 ολόκληρα χρόνια και να μας παραθέσετε τα νομικά σας επιχειρήματα.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ.

  1. Ειλικρινά δεν θέλουμε να είμαστε αγενείς και προκλητικοί απέναντι σε θεσμούς και πρόσωπα που τους υπηρετούν. Όμως οι αντοχές και οι ανοχές εξαντλήθηκαν σε αυτά τα 39 χρόνια της υπομονής. Είμαστε αγενείς και προκλητικοί απέναντι σε κάποιους « χαραμοφάηδες του δημοσίου» και σε κάποιους αιρετούς – πολιτικάντηδες , που βλέπουν τις επόμενες εκλογές και όχι πολιτικούς που βλέπουν τις επόμενες γενιές.
  2. Στο συνημμένο φάκελο φαίνεται αυτή η ταλαιπωρία και αναποτελεσματικότητα θεσμών και προσώπων ,που μας βασανίζει για 39 ολόκληρα χρόνια. Για σκοπούς συνέχειας και πληρότητας της επιστολής σταχυολογούμε και παραθέτουμε στη συνέχεια, τα σπουδαιότερα και θεσμικά στοιχεία αυτής της « Οδύσσειας»:

      α. Αρ. Πρ. 7660/2470/23-12-1999/Τμήμα Χ.Ω.Π.Σ.: Με τη σχετική μας αποδίδονται τα οικόπεδα σε ανταλλαγή απαλλοτριωμένων από το 1986, για την εφαρμογή του Νέου Σχεδίου Πόλεως Καλαμάτας ,τα οποία και διαπιστώνεται ότι είναι καταπατημένα από ΡΟΜΑ. Έτσι αρχίζουν άμεσα έγγραφες καταγγελίες και μηνύσεις. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΕΙΩΣΗ: Νόμος 1772/88: Όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με τον υπόψη Νόμο, ο Δήμος , κατά προτεραιότητα , όφειλε να αποδώσει ¨καθαρά¨ από οποιαδήποτε διοικητική – νομική – δικαστική διαδικασία τα εξ ανταλλαγής οικόπεδα, μέχρι την ημερομηνία απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων  δικαιούχους.

      β. Οι ψεύτικες υποσχέσεις του Δημάρχου κου Νίκα: Μετά τον  εγκλωβισμό μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στις ψεύτικες υποσχέσεις του τότε Δημάρχου κου Νίκα, περί μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ στην « Περιοχή της Μπιρμπίτας», επανήλθαμε, με έγγραφες καταγγελίες και προσωπικές παρεμβάσεις,  στους βουλευτάς του Νομού, αρμόδιους υπουργούς και γραφείο Πρωθυπουργού, ενώ η Αστυνομία προχωρούσε σε συλλήψεις (ΡΟΜΑ) για διακίνηση σκληρών ναρκωτικών ((90.000 δόσεις ηρωίνης).

      γ. Αρ. Πρ.7719/22-10-13/Δήμος Καλαμάτας/Τμήμα Αυθαιρέτων: Ο Δήμος Καλαμάτας εκδίδει τη σχετική και για τις 64 αυθαίρετες πρόχειρες κατασκευές από τσιμεντόλιθους και λαμαρίνες στην περιοχή <<Αγίας Τριάδας>>, επισημαίνει ότι:

         (1). << Έχουν καταστεί αμετάκλητα κατεδαφιστέες>>: Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

         (2). Έχουν καταπατηθεί: Ζωτικοί κοινόχρηστοι χώροι του Δήμου – ιδιωτών – Ο.Ε.Κ./Ο.Α.Ε.Δ και έχει εμποδιστεί κάθε αναπτυξιακή διαδικασία.

         (3).Κυρίως έχει καταλυθεί κάθε έννοια νομιμότητας από τους καταπατητές αθίγγανους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας .

         (4). Ζητά: Την έκδοση απόφασης εκτέλεσης κατεδάφισης από την Αποκεντρωμένη Δκση, ως αρμόδια και υπεύθυνη υπηρεσία.

         (5) Διαθέτει: Σαν Δήμος το απαραίτητο εργατοτεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την εφαρμογή της απόφασης.

      δ. Αρ.Πρ. 19.755/05/17-3-14 / Συνήγορος του Πολίτη: Με τη σχετική, οι «νομικοί ογκόλιθοι» του  Συνηγόρου του Πολίτη,  παρεμβαίνουν ,χωρίς να νομιμοποιούνται στην συγκεκριμένη περίπτωση, και, αφού οι τσιγγάνοι βρέθηκαν στον επίμαχο χώρο «…με την ανοχή της πολιτείας…»,ζητούν:

         (1). «….ως φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης , η Δημοτική Αρχή να απέχει από κάθε ενέργεια… κατεδάφισης οικιών τσιγγάνων ….παρενόχληση….απειλή…ή οποιαδήποτε άλλη ΜΗ σύννομη ενέργεια…». Δηλαδή παράνομοι είναι, οι θεσμικές υπηρεσίες  που εμπλέκονται με την παράνομη καταπάτηση και αυθαίρετη δόμηση και οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας που λούζονται το πρόβλημα και προπαντός μην τους ενοχλείτε. Αυτό είναι ίση μεταχείριση.

         (2). <<……η πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών θα πρέπει να πραγματοποιείται από την αστυνομία με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται για κάθε άλλο πολίτη της χώρας, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις συνθήκες αποκλεισμού στις οποίες διαβιούν οι κάτοικοι>>.Δηλαδή εφαρμογή του νόμου με εκπτώσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Κύριοι του « Συνηγόρου του Πολίτη», διαβάστε και κανένα νόμο- απόφαση-διοικητική πράξη που αφορά το θέμα, για να μην εκτίθεστε τόσο εύκολα και να φαίνεται ότι τσάμπα απολαμβάνετε τους παχυλούς μισθούς. Νοιώστε λίγο τι σημαίνει καθήκον και ισονομία! Και τούτο διότι:

             (α.). Σύμφωνα με το άρθρο 4/ παρ. 2 του Ν.2477/1997: << Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν επιλαμβάνεται περιπτώσεων , κατά τις οποίες η διοικητική ενέργεια έχει γεννήσει δικαιώματα…….υπέρ τρίτων , που ανατρέπονται μόνο με δικαστική απόφαση…..>>. Προφανώς το Σχέδιο Πόλεως Καλαμάτας , που αναφέρεται σε σχετικό Φ.Ε.Κ., πληροί όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει καμία δικαστική ενέργεια ή ένσταση από τους παράνομους οικιστές ΡΟΜΑ και σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα σχετική του Δήμου , που αναφέρεται σε συγκεκριμένη νομοθεσία, σας θέτει εκτός αρμοδιότητας , ακόμη και ως συμβουλευτικό όργανο.

              (β). Εάν κόπτεστε για το στεγαστικό πρόγραμμα των ΡΟΜΑ, το οποίο ήταν πλουσιοπάροχο, με τα 60.000χιλ. ευρώ: Μπορούμε να σας προσκομίσουμε αεροφωτογραφίες ημιτελών και εγκαταλειμμένων οικισμών του ναυαγισμένου προγράμματος και να ζητήσετε έλεγχο . Σας προκαλούμε, απλά «σηκώστε το γάντι»  και τολμήστε, ζητήστε μας τα στοιχεία και θα τα έχετε πάραυτα.

               (γ). Η αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη: Σε αντίθεση με τα παραπάνω  έχετε αρμοδιότητα,  σύμφωνα με το άρθ. 3 παρ. 2 του Ν.2477/1997 και τη θέση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, περί ποινικής ευθύνης του Δήμου και Αποκεντρωμένης Δκσης στο θέμα και νομικά ΕΣΕΙΣ θα έπρεπε να εγκαλείτε τους προαναφερόμενους θεσμούς για  <<…..παραβίαση των αρχών της , χρηστής διοίκησης , διαφάνειας , κατάχρησης εξουσίας , προσβολής με πράξη ή παράλειψη για προστασία δικαιώματος που προστατεύεται από το Σύνταγμα , το νόμο ή από διοικητική πράξη.>> Τι απ΄όλα τα καταγγελλόμενα εκ μέρους μας δεν καλύπτεται, από το Σύνταγμα , νόμο ή διοικητική πράξη , κύριοι του Συνηγόρου του Πολίτη; Γιατί δεν απαντάτε στις, από 30-8-16 και 8-2-17, επιστολές μας, τόσα χρόνια ; Είμαστε παιδιά ενός άλλου Θεού ή πολίτες μιας άλλης χώρας και εκτός Κοινοτικού και Εθνικού  Δικαίου;

      ε.Αρ.Πρ.68479/2768/6-8-14 Αποκεντρωμένη Δκση Πελοποννήσου – Δ. Ελλάδας- Ιονίου. Εκδίδεται η απόφαση κατεδάφισης των αυθαιρέτων κατασκευών οικισμού αθιγγάνων στην περιοχή ¨Αγίας Τριάδας¨ Καλαμάτας με μέσα που θα διατεθούν από το Δήμο Καλαμάτας και με δική του ευθύνη και επίβλεψη.

      στ. 2-10-14.Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 443/2-10-14 /Δήμου Καλαμάτας: Μετά από σύσκεψη στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας στις 26-9-14, όπου τονίζεται η άμεση εφαρμογή της απόφασης κατεδάφισης και η ποινική ευθύνη του Δήμου, ο Δήμαρχος εξασφαλίζει την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και της Αστυνομίας για την εφαρμογή της απόφασης κατεδάφισης και με την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξουσιοδοτείται για την ημερομηνία εκτέλεσης την οποία , βέβαια , ποτέ δεν εκτέλεσε.

      ζ. Αρ. Πρ. 28619/3112/25-6-15/Δήμος Καλαμάτας/Γρ. Γεν. Γραμ. Με τη  σχετική  ο Δήμαρχος κος Π. Νίκας επιστρέφει την απόφαση κατεδάφισης στην Αποκεντρωμένη Δκση, <<… ως αρμόδια αρχή επίλυσης του προβλήματος >> , με τις αστήρικτες και ατεκμηρίωτες δικαιολογίες ότι «..και οι άλλες υπηρεσίες δεν δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον», και την παρέμβαση του αναρμόδιου Συνηγόρου του Πολίτη.

  1. 8. ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κο ΝΙΚΑ ( Πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας και νυν Περιφερειάρχη):

      α. 1ο Ερώτημα: Κύριε Νίκα με ποιο δικαίωμα επιστρέψατε την παραπάνω (ε) σχετική Απόφαση Κατεδάφισης των Αυθαιρέτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όταν μάλιστα για την εφαρμογή της ζητήσατε και πήρατε την εξουσιοδότηση του εισαγγελικού λειτουργού και του Δημοτικού Συμβουλίου (στ σχετική);

      β. 2ο Ερώτημα: Κύριε Νίκα, με βάση την παραπάνω επιστολή σας, (ζ σχετική) με την οποία επιστρέφετε την Απόφαση Κατεδάφισης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση «….ως αρμόδια αρχή επίλυσης του προβλήματος», γιατί δεν επιλύσατε αυτό το πρόβλημα , με δεδομένο ότι ήσασταν Περιφερειάρχης; Γιατί δεν μας απαντάνε οι μανδαρίνοι σας , αρμόδιες υπηρεσίες, στις από 23 – 8 – 16 και 8 – 2 – 17 επιστολές μας;

      γ. 3ο Ερώτημα: Κύριε Νίκα, αλήθεια πως αισθάνεστε , τώρα που «ξεπεζεύετε» από την εξουσία , όταν αφήνετε μια « ανοιχτή πληγή» , για την οποία είχατε ευθύνη, τουλάχιστον από το 2008 και μετά;

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ.

  1. Είναι εμφανής η « Οδύσσεια» την οποία ζούμε για 39 ολόκληρα χρόνια και δυστυχώς αισθανόμαστε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να επιλύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες από το 2.000 και πριν ακόμη υπάρξει. Ακόμη σεβόμαστε το θεσμικό σας ρόλο, Κύριε Πρωθυπουργέ, όμως «…μη έχοντες άλλην ελπίδα»( ρήση από την Απόφαση Εξόδου του Μεσολογγίου), θέλουμε να θέσουμε δύο ΡΗΤΟΡΙΚΑ ερωτήματα:

      α. 1ο Ερώτημα: Με δεδομένο ότι σαν πολιτικός ηγέτης , εργάζεστε για τις επόμενες γενιές, γιατί δεν βάζετε ένα « αυτοτροφοδοτούμενο – αυτοαξιολογούμενο ΜΗ παρεμβατικό σύστημα αξιολόγησης» για να δούμε πόσοι από τους μανδαρίνους του Δημοσίου θα περάσουν τη βάση;

      β. 2ο Ερώτημα: << ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΥΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ;>>   Δεδομένο είναι, κύριε Πρωθυπουργέ , ότι, τουλάχιστον, το 40% των εμπλεκόμενων κατοίκων, έφυγε από τη ζωή περιμένοντας την επίλυση του προβλήματος. Πόσο θα περιμένουμε ακόμη;

  1. Για πιθανές πληροφορίες είναι εξουσιοδοτημένος ο νομικός μας εκπρόσωπος δικηγόρος κ. Παναγιώτης Νταής – Ψάλτη 1 – Καλαμάτα -τηλ. 6977088877. Email: [email protected].

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ.

  1.  Κλείνοντας την επιστολή ζητούμε την κατανόησή σας που σας εμπλέκουμε για το υπόψη θέμα και σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές – υγεία και δύναμη στην Εθνική σας Αποστολή.

                                                                             Με ιδιαίτερη εκτίμηση.

   Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και ιδιοκτήτες καταπατημένων οικοπέδων περιοχής  << Αγίας Τριάδας >> Καλαμάτας.”