
Με διπλή συμμετοχή ο Δήμος Καλαμάτας ενσωμάτωσε στην Διαβούλευση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για το εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο τις προτάσεις του εκπροσωπώντας την πόλη, αλλά και ως μέλος του ClimaNet GR / CY, του δικτύου δηλαδή των 6 Ελληνικών πόλεων και της 1 Κυπριακής που έχουν δεσμευτεί για την Κλιματική Ουδετερότητα έως το 2030 και είναι Μέλη του «Ευρωπαϊκού Δικτύου των 100 πόλεων» και έχουν ως Αποστολή να επανασχεδιάσουν με καινοτόμο, περιβαλλοντικά φιλικό, τεχνολογικά έξυπνο και κοινωνικό δίκαιο τρόπο τις πόλεις της Ευρώπης.
Ειδικότερα, τόνισε ότι: «H δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο (ΚΚΣ), υπό τον συντονισμό της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για να τεθεί η κοινωνική δικαιοσύνη στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εθνική στρατηγική επιλογή με βαθιά πολιτικό περιεχόμενο: την υπεράσπιση των πιο ευάλωτων πολιτών μας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Το ΚΚΣ μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους του 21ου αιώνα, εφόσον στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα, κοινωνικές ανάγκες και τοπική εφαρμοσιμότητα.
Ο Δήμος Καλαμάτας, ως μία από τις έξι ελληνικές πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής για την Κλιματική Ουδετερότητα έως το 2030 και ιδρυτικό μέλος του ClimaNet, προσέρχεται στη διαβούλευση με προτάσεις ώριμες, εφαρμόσιμες και κοινωνικά στοχευμένες. Οι δράσεις που έχουμε σχεδιάσει δεν είναι θεωρητικές· είναι αποτέλεσμα ετών σκληρής εργασίας με την τοπική κοινωνία και ευρωπαϊκούς εταίρους, με βάση το εγκεκριμένο Κλιματικό Συμβόλαιό μας. Ζητάμε, με θεσμικό και πολιτικό τρόπο, την προτεραιοποίηση των πόλεων αυτών που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να μετατρέψουν το κλιματικό σχέδιο σε κοινωνική πράξη. Η χρηματοδότηση του ΚΚΤ πρέπει να υπηρετεί αυτούς που έχουν ήδη αναλάβει την ευθύνη και μπορούν να παραγάγουν μετρήσιμο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.
Η Καλαμάτα ζητά ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ευάλωτων νοικοκυριών, την κοινωνική στέγαση και την επαναξιοποίηση ανενεργών ιδιωτικών κτιρίων. Παράλληλα, προτείνουμε επιδοτούμενα σχήματα για μικρές επιχειρήσεις, δράσεις βιώσιμης κινητικότητας και παρεμβάσεις σε γειτονιές που βιώνουν πολλαπλές επισφάλειες – κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ενεργειακές. Ειδικά για περιοχές όπως η δική μας, που έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και ζουν με τον κίνδυνο των σεισμών και των φυσικών φαινομένων, απαιτούνται συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, δίκτυα υγείας και πρόνοιας, αλλά και μηχανισμοί πρόληψης καταστροφών. Το ΚΚΣ μπορεί να γίνει το θεμέλιο αυτής της νέας πραγματικότητας, εφόσον σχεδιαστεί μαζί με τις πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Οι βασικές προτεραιότητες μας περιλαμβάνουν:
- Αναβάθμιση κατοικιών και γειτονιών για ευάλωτα νοικοκυριά, με πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινωνική στέγαση.
- Στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για ενεργειακή μετάβαση και συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες.
- Προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, μέσω καινοτόμων λύσεων κατά της ρύπανσης, συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και δράσεων διαχείρισης απορριμμάτων και πλημμυρών.
- Προώθηση καθαρής και προσβάσιμης κινητικότητας, με δίκτυα δημόσιων μεταφορών, υποδομές φόρτισης και μέσα χαμηλών εκπομπών, αλλά και επανεκτίμηση των δυνατοτήτων δημιουργίας ενός μέσου σταθερής τροχιάς, όπως το τραμ και ο προαστιακός στην παροχή φτηνής, δημόσιας συγκοινωνίας.
- Τεχνική υποστήριξη και ωρίμανση έργων για την επιτάχυνση της τοπικής κλιματικής δράσης με κοινωνικό αποτύπωμα.
Ο Δήμος Καλαμάτας χαιρετίζει τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να αναθέσει τον συντονισμό του ΚΚΣ στην Αντιπροεδρία – αναγνωρίζοντας έτσι ότι η κοινωνική διάσταση της κλιματικής μετάβασης είναι κορυφαίο εθνικό διακύβευμα. Με αυτή τη βούληση, και με βάση την εμπειρία και τη δέσμευσή μας, ζητούμε η φωνή των πόλεων να ενσωματωθεί ουσιαστικά στο ΚΚΣ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι και δίκαιη – και ότι θα φτάσει μέχρι και τον τελευταίο πολίτη».