TOP

Συνεδριάζει σήμερα, η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη μάχη των «μνηστήρων»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κι ενώ είναι θέμα ωρών – όπως εκτιμάται-  η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στα τέλη της εβδομάδας.

Σήμερα στις 13:00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, με οδηγό την πλειοψηφική απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης, για διαρκές συνέδριο τον Αύγουστο, εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτέμβρη και τακτικό συνέδριο τον Νοέμβριο. Ωστόσο υπάρχουν φωνές που επιμένουν να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του in για διαφοροποιήσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πλειοψηφικές τάσεις που ζητούν αναβολή των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου. Κάτι που θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΓ.

Ειδικότερα, εκλογές αργότερα -μέσα στο Νοέμβριο – ζητά η ΡΕΝΕ, δηλαδή ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Παναγιώτης Ρήγας και  ο Αντώνης Κοτσακάς αλλά και ο (αυτονομημένος πλέον από την προεδρική Κίνηση Μελών) Χρήστος Σπίρτζης.

Στα χαρακώματα

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή Τεμπονέρα, προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με αίτημα την μετάθεση των διαδικασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Πρέπει να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα και φυσικά νέο Πρόεδρο, μέσα από τις υφιστάμενες ή νέες καταστατικές μας διαδικασίες. Κατόπιν τούτων, εκτιμούμε ότι το συνέδριο, πρέπει να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», δήλωσε ο κ. Τεμπονέρας.

Ο στόχος ανασύνταξης δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα «fast track» συνέδριο, ούτε αντίστοιχα μέσα από μια εκλογή προέδρου, από τη βάση μέσα στο καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες ή για να »κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί»» υπογραμμίζει.

Δείγματα γραφής

Την ίδια ώρα οι φερόμενοι ως διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να δώσουν ένα «δείγμα γραφής» του πολιτικού τους στίγματος, αξιοποιώντας το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία φέρεται να διατηρεί προβάδισμα στην κούρσα, δήλωσε πως «θα αναλάβουμε τον δύσκολο αλλά και τον πλέον όμορφο ρόλο να δώσουμε προοπτική στους πολίτες, μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε από το ίδιο βήμα σε όσους ισχυρίζονται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν μία ανάγκη ειδικού σκοπού» πως «θα τους εκπλήξουμε».

Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου, (σε άρθρο της στο anatropinews), μίλησε για την ανάγκη μιας «ρεαλιστικής κυβερνητικής πρότασης» από πλευράς μιας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, που πιθανότατα θα διεκδικήσουν την ηγεσία έδωσαν και αυτοί το δικό τους στίγμα, με τον κ. Παππά να αναφέρει (Real News): «Θα ήταν λάθος μια αναδίπλωση μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ως κόμμα εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλο τον κόσμο από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο».

Ο Παύλος Πολάκης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι στην πράξη και όχι στα λόγια, ο κορμός και ο εκφραστής της κυβερνώσας Αριστεράς. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική ανάγκη για ένα επιπλέον κόμμα, που θα περιμένει «τις συνθήκες να ωριμάσουν».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ,  αναμένεται να οριστεί νέος εκπρόσωπος Τύπου, μετά την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου.

πηγή: www.in.gr