Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Επί τάπητος τα ζητήματα αιχμής για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού – Λ. Κυρίζογλου “Προτεραιότητα οι αρμοδιότητες , τα οικονομικά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός κι όχι ο εκλογικός νόμος”

Συνεχίζονται από το πρωί οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. , με ατζέντα τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, την ενέργεια, τη διαχείριση υδάτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, την ενίσχυση των νησιωτικών και ορεινών δήμων, την πολιτική προστασία και την κλιματική αλλαγή.

Στην έναρξη των θεματικών συνεδριάσεων τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου επισήμανε ότι “για την Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αφού οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2028. Για μας πρέπει να προταχθούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων, η χρηματοδότηση των δήμων,  η ενίσχυση με νέο προσωπικό, η προώθηση της ψηφιοποίησης”.

Θεσμικός εκσυγχρονισμός του μοντέλου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΚΕΔΕ για τον νέο οδικό χάρτη

Στο νέο οδικό χάρτη για την Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού που διαμορφώνεται, κυρίαρχος άξονας είναι η θεσμοθέτηση της αναβάθμισης τόσο του αυτοδιοικητικού θεσμού όσο και του αιρετού πολιτικού προσωπικού, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και Διαφάνειας Ηλίας Κυρμανίδης, δήμαρχος Καμένων Βούρλων στην εισήγησή του στην ενότητα για τα θεσμικά και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Για την εξυπηρέτηση των προαναφερόμενων στόχων, όπως ανέφερε ο κ. Κυρμανίδης, το διεκδικητικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων:

  • Tη σύνταξη του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
  • Τη Σύνταξη του Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων.
  • Την κατάργηση των εγκρίσεων σκοπιμότητας των αποφάσεων των Δήμων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα Υπουργεία, ώστε κάθε έλεγχος των αποφάσεων να αφορά μόνο τη νομιμότητά τους.
  • Τη διεύρυνση των βαθμών ελευθερίας των δήμων στην οργάνωση των υπηρεσιών τους.
  • Την υιοθέτηση της πρότασης της Κ.Ε.Δ.Ε., όσον αφορά τον θεσμό της κινητικότητας, ώστε να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για το προσωπικό όλων των κατηγοριών και όχι μόνο των τεχνικών και των οικονομικών υπαλλήλων.
  • Την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Δήμων, μέσω του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ 2021–2027.
  • Την υλοποίηση ενός 4ετους προγράμματος για την κάλυψη των κενών θέσεων σε προσωπικό των Δήμων, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων (με την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση).
  • Τη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, με βάση τις σχετικές προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., με όρους οικονομικής και θεσμικής ισοτιμίας σε σχέση με το άλλο πολιτικό προσωπικό.
  • Την υλοποίηση διετούς προγράμματος συγκρότησης των επτά (7) Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ (διασφάλιση υποδομής και εξοπλισμού, πρόσληψη προσωπικού, οργάνωση υπηρεσιών και εκπόνηση προτύπων, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη προσωπικού, ενημέρωση αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ).
  • Την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ.
  • Την ολοκλήρωση του Προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Την ολοκλήρωση του Προγράμματος συγκρότησης των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ).
  • Τη συγκρότηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων (Ν.4795/2021 και Ν.5013/2023).
  • Την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων όταν ασκούνται «συντρέχουσες» αρμοδιότητες

Βιβή Χαραλαμπογιάννη υφυπουργός Εσωτερικών:

Οι νέες δράσεις και ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ

Τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις εξής πρόσφατες ρυθμίσεις που αφορούν:

  • Στη μοριοδότηση του κριτηρίου της εντοπιότητας στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, με τη δέσμευση οι υποψήφιοι να υπηρετήσουν επί τουλάχιστον μία δεκαετία στη θέση που διορίζονται.
  • Στην αύξηση από 5 σε 10 έτη του απαιτούμενου διαστήματος που πρέπει να παρέλθει από τον διορισμό του προκειμένου να συμμετέχει σε νέα διαδικασία πλήρωσης θέσεων.
  • Στην ένταξη και των δήμων στο νέο πλαίσιο αξιολόγησης των υπαλλήλων.
  • Ακολουθεί η θεσμοθέτηση Ενιαίου Κώδικα Προσωπικού του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον οποίο θα επανεξεταστεί ο θεσμός της κινητικότητας.

Επίσης το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση Κανονισμού για το «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και σε νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση απασχόλησης ατόμων με αναπηρία που απασχολούνταν στις λυθείσες Δημοτικές Κοινωφελής Επιχειρήσεις.

Μέχρι τέλος του έτους θα εκδοθεί ΚΥΑ σχετικά με τον καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους ΟΤΑ α΄ και β΄βαθμού.

Σε ότι αφορά στη Δημοτική Αστυνομία η κα Χαραλαμπογιάννη ανέφερε ότι μέχρι τέλος του χρόνου αναμένονται σταδιακά τα αποτελέσματα της σχετικής προκήρυξης του ΑΣΕΠ για όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες. Παράλληλα καταρτίζεται από δύο τμήματα του υπουργείου Εσωτερικών πρόγραμμα για την οργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας και για το προσωπικό σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ και την Ελληνική Αστυνομία.

Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνική Συνοχή & Οικογένεια, Υγεία, Ισότητα

 

«Μείζον εθνικό θέμα» χαρακτήρισε το δημογραφικό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, στον χαιρετισμό του στην θεματική συνεδρίαση.

«Το δημογραφικό ξεπερνάει και τα θεσμικά και τα οικονομικά, ξεπερνάει όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, είναι μεγάλο σοβαρό εθνικό θέμα και χρειάζεται σχεδιασμός και εφαρμογή στρατηγικών έτσι ώστε πρώτα να ισορροπήσουμε  και να πάρουμε ανάστροφη πορεία», είπε εμφατικά. Ο κ. Κυρίζογλου αναφερόμενος στη μελέτη ΚΕΔΕ – Ι.Τ.Α, τόνισε ότι αυτή εστιάζει στο δημογραφικό αποτύπωμα ανά δήμο και ανά περιοχή, στοιχείο λίαν απαραίτητο, ώστε όταν μελετώνται, σχεδιάζονται, εκτελούνται πάσης φύσεως στρατηγικές να λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα του δημογραφικού αποτυπώματος.

Τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, η κοινωνική συνοχή, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, η αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων όπως η φτώχεια, η στέγαση, τα θέματα της υγείας και της εκπαίδευσης, η στήριξη των συνανθρώπων μας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, βρίσκονται διαχρονικά ψηλά στην ατζέντα των δήμων, υπογράμμισε ο συντονιστής της θεματικής συνεδρίασης – γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, δημοτικός σύμβουλος Πύλου-Νέστορος.

Όπως τόνισε για να είναι οι δήμοι χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, χρειάζεται τοπικό σχέδιο και δράσεις  για να αναστραφεί η  κατάσταση που δημιουργεί η δημογραφική γήρανση της πατρίδας μας, εφόσον προτεραιότητά μας, παραμένει η στήριξη του θεσμού της οικογένειας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σπυρίδων Κωνσταντάρας, δήμαρχος Θέρμου, τόνισε ότι χρειάζεται σχέδιο για τη δημογραφική ανάταξη της συρρίκνωσης της περιφέρειας, με ιεράρχηση δράσεων συγκεκριμένες στοχεύσεις και ουσιαστικά κίνητρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συζήτηση θα αποτελέσει χρήσιμη ευκαιρία, για την πολιτεία να λάβει χρήσιμες αποφάσεις για μια καλύτερη κοινωνική πολιτική, μεγαλύτερη  στήριξη στην οικογένεια και ενθάρρυνση των νέων για τη δημιουργία οικογένειας

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για παιδικούς σταθμούς, δημογραφικό και οικογένεια μεταξύ των άλλων αφορούν στα εξής:

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

  • Ενίσχυση των δημοτικών δομών προστασίας
  • Εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση με πλήρη κάλυψη του λειτουργικού κόστους των δημοτικών δομών, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό
  • Μόνιμες θέσεις εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών
  • Ριζική αναμόρφωση του Π.Δ. 99/2017 και του Κανονισμού λειτουργίας των Παιδικών, Βρεφονηπιακών και Βρεφικών σταθμών με βάση τις προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.
  • Διασφάλιση της συνέχισης του προγράμματος και στην επόμενη προγραμματική περίοδο και την συμμετοχή εκπροσώπων της Κ.Ε.Δ.Ε. στο σχεδιασμό του προγράμματος για το χρονικό διάστημα 2021-2027.
  • Κατοχύρωση του δημοκρατικού, κοινωνικού και παιδαγωγικού δικαιώματος των γονέων να επιλέγουν ελεύθερα για το 4χρονο παιδί τους είτε τον παιδικό σταθμό είτε το νηπιαγωγείο, εάν τους εξυπηρετεί.  

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

  • Εκτεταμένα προγράμματα κατασκευής κοινωνικών κατοικιών για ζευγάρια έως και 45 ετών με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια
  • Καθολική πρόσβαση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Πρόβλεψη για μηνιαίο επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται μέχρι την ηλικία των 3 ετών με ευρύχωρα εισοδηματικά κριτήρια
  • Εξίσωση δικαιωμάτων τριτέκνων με πολύτεκνους
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά

ΣΤΕΓΑΣΗ

  • Δυνατότητα χορήγησης επιδοτούμενων χαμηλότοκων δανείων για αγορά κατοικίας για περισσότερους ωφελούμενους
  • Περιορισμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση
  • Φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες για μακροχρόνιες μισθώσεις
  • Φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν κατοικίες σε ευάλωτα νοικοκυριά εφόσον το μίσθωμα είναι χαμηλότερο του προβλεπόμενου στην αγορά

 

Κοινωνική πολιτική και κοινωνική οικονομία στους Δήμους

Στην ανάγκη στήριξης των δήμων για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, Ελπινίκη Ανδρεάδου, δήμαρχος Λαγκαδά. Η κα Ανδρεάδου επεσήμανε τα εξής  ζητήματα:

Το πρώτο αφορά στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά και για τα παιδιά με αναπηρίες τονίζοντας την ανάγκη προώθησης στοχευμένου προγράμματος στήριξης με ιδιαίτερη πρόνοια και μέριμνα, αφενός για την βιωσιμότητα των Δημοτικών ΚΔΑΠ και αφετέρου για την υποστήριξη της διαρκούς εξέλιξης σε υπηρεσίες και εξοπλισμό των Δημοτικών ΚΔΑΠ, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το πρόγραμμα της απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 έως 67. Η ΚΕΔΕ ζητά την επανέναρξη και επέκτασή του. Η ΚΕΔΕ προτείνει επίσης τη δημιουργία νέου προγράμματος και για άλλες ηλιακές ομάδες, όπως τους νέους 18 – 30 ετών, που ως άμεσο κοινωνικό όφελος θα έχει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους νέους.

Το τρίτο εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα είναι η λειτουργία των κοινωνικών δομών των δήμων, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες, φορτώνονται διαρκώς με νέες αρμοδιότητες και οι εργαζόμενοι ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, μέσα από επισφαλείς κάθε φορά ανανεώσεις συμβάσεων και με άδηλο μέλλον.

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την Υγεία

Στις δράσεις και τις υπηρεσίες που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι δήμοι με δικές τους πρωτοβουλίες στους τομείς της πρόληψης, προαγωγής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ιωάννης Μαλαφής, δήμαρχος Χίου.

Ο κ. Μαλαφής επισήμανε ότι στόχος της λειτουργίας τέτοιων δομών όπως είναι τα Δημοτικά Ιατρεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα ΚΕΠ Υγείας, τα Κέντρα Πρόληψης, είναι παροχή υψηλών και ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Παράλληλα παρουσίασε τις πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ σε αυτούς τους τομείς και είναι οι εξής:

  • Θεσμοθετημένη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • Ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό επίπεδο, εξοικονομώντας ταυτόχρονα πόρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • Διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Τ.Α.

Για τα Άτομα με Αναπηρία:

  • Χρηματοδότηση έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία
  • Δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης & Αποθεραπείας
  • Δημιουργία Στεγών αυτόνομης διαβίωσης
  • Δημιουργία Ειδικού Προγράμματος για τη διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης των ΑΜΕΑ

«Η ενίσχυση της ισότητας είναι θεμελιώδης  προϋπόθεση για μια βιώσιμη, δημοκρατική και συμπεριληπτική τοπική κοινωνία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τον καίριο ρόλο να την κάνει πράξη», τόνισε στην εισήγησή της η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΕΔΕ, Χρύσα Αράπογλου – δήμαρχος Καλαμαριάς.

«Η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι απλώς θέμα δικαιοσύνης, αλλά προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο και την ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Η  ΚΕΔΕ θέτει τρεις βασικούς στόχους:

  • Παροχή στήριξης και τεχνογνωσίας για τη συγκρότηση επιτροπών ισότητας και την εκπόνηση σχεδίων δράσης.
  • Δημιουργία αποθετηρίου καλών πρακτικών, οι οποίες εφαρμόζονται από διάφορους Δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο την προώθηση των θεμάτων ισότητας.
  • Αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των πολιτικών ισότητας. Σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και αναζητούνται ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκροτούνται προτάσεις που θα ενισχύσουν και οικονομικά το έργο των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας.

Τέλος η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι η υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης είναι:

– Η ενίσχυση της συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων

-Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε πολιτικές και προγράμματα

-Η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας

-Η βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών

-Η εκπαίδευση

Μελέτη ΚΕΔΕ-ΙΤΑ για το Δημογραφικό

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ηλίας Αποστολόπουλος δήμαρχος Παπάγου- Χολαργού, παρουσίασε τη μελέτη του ΙΤΑ για το Δημογραφικό με τίτλο «Όψεις του Δημογραφικού Προβλήματος στην Ελλάδα»

Η μελέτη εξετάζει μεμονωμένα, αλλά και συνδυαστικά τη μείωση και τη γήρανση του πληθυσμού των Δήμων της Ελλάδας, φαινόμενα σημαντικά για την περιγραφή της δημογραφικής κατάστασης των Δήμων, αλλά και την διατύπωση πολιτικών  για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Παράλληλα, προχωρά για πρώτη φορά,  στον υπολογισμό ενός σύνθετου «δείκτη δημογραφικής τρωτότητας» των Δήμων της Ελλάδας και προτείνει μεταξύ άλλων:

Ανάπτυξη στρατηγικών και κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος . Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δήμων. Οργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δημιουργία διαδικτυακών πλατφορμών για ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών. Εξασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για ενίσχυση των δήμων. Συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Δημιουργία συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης δράσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος  και δημοσίευση αποτελεσμάτων.

Σοφία Ζαχαράκη: Η κυβέρνηση δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερους πόρους και εργαλεία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής

«Είστε τα «μάτια» της Πολιτείας στον εντοπισμό και την καταγραφή των συμπολιτών μας που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Η κυβέρνηση μας έδωσε και δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερους πόρους και εργαλεία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, για να σταθούν δίπλα στους πλέον ευάλωτους» τόνισε χαρακτηριστικά η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στην ομιλία της.

Η υπουργός κατά την ομιλία της εξήρε τον ρόλο των Δήμων στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, τονίζοντας ότι «οι Δήμοι είναι ο πιο κοντινός στους πολίτες θεσμός και η Πολιτεία σας έχει ανάγκη για να χτίσουμε από κοινού ένα στιβαρό, δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό δίχτυ. Αξιοποιώντας νέα εργαλεία και καλύτερα τους πόρους μας που δεν είναι όπως ξέρετε καθόλου ευκαταφρόνητοι. Γνωρίζουμε όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα ότι όταν μιλάμε για ανάγκες ανθρώπων σε ευαλωτότητα τίποτα δεν μοιάζει αρκετό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι ψηφιακές προκλήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην ειδική θεματική συνεδρίαση με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Τεχνητή Νοημοσύνη», με συντονιστή τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Λαρισαίων, Αθανάσιος Μαμάκος, παρουσίασε τις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βασικοί ομιλητές στη συγκεκριμένη θεματική συνεδρίαση ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός (ΨΜ) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, με ταχύτατες αλλαγές που αναμορφώνουν δομές και διαδικασίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο πλησιέστερος θεσμός στον πολίτη, καλείται να αξιοποιήσει πλήρως τις νέες τεχνολογίες για να παρέχει υπηρεσίες σύγχρονες, διαφανείς και άμεσες.

Βασικές Τεχνολογικές Λύσεις και Εφαρμογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Οι τεχνολογίες που οδηγούν αυτήν την εξέλιξη περιλαμβάνουν:

  • Cloud Computing
  • Μεγάλα Δεδομένα (Big Data)
  • Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση
  • Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)
  • Αυτοματισμός και Ρομποτική

Οφέλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών εξασφαλίζει:

  • Βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες με ταχύτερη εξυπηρέτηση, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας.
  • Αύξηση αποδοτικότητας και παραγωγικότητας με κατανομή πόρων βάσει πραγματικών αναγκών.
  • Ορθή λήψη αποφάσεων με την ανάλυση δεδομένων και προγνωστική ανάλυση.
  • Προστασία περιβάλλοντος και βιωσιμότητα μέσω έξυπνων εφαρμογών.
  • Ενίσχυση ασφάλειας και συμμετοχής των πολιτών σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η ΚΕΔΕ έχει αναπτύξει σημαντικά προγράμματα, όπως:

  • govHUB.gr: Μια πλατφόρμα για την ηλεκτρονική διαχείριση αιτημάτων και τη διεκπεραίωση διαδικασιών σε επίπεδο δήμων.
  • Πρόγραμμα “Smart Cities”: Προώθηση των έξυπνων πόλεων με βιώσιμες λύσεις μετακίνησης, εξοικονόμηση ενέργειας και ενίσχυση ψηφιακών υποδομών.
  • Δράσεις Κυβερνοασφάλειας: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, προγράμματα για την προστασία των δήμων από κυβερνοαπειλές.
  • Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 – 2025: Ένας στρατηγικός οδικός χάρτης για την ανάπτυξη και προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων.

Ο κ. Μαμάκος δήλωσε πως η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών αποτελεί προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Δ. Παπαστεργίου: Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας προχωρά με γρήγορα βήματα

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι πολίτες μέσω των νέων τεχνολογικών εφαρμογών. Κατά την ομιλία του, τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ ανέφερε ειδικά την αναβάθμιση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για το τέλος παρεπιδημούντων, σημειώνοντας ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο ένα σύγχρονο και λειτουργικό ψηφιακό εργαλείο για τον σκοπό αυτό.

Σημαντική αναφορά έκανε ο κ. Παπαστεργίου στις δράσεις του Υπουργείου για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, υπογραμμίζοντας πως η προστασία των ψηφιακών υποδομών και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Παράλληλα, ενημέρωσε για τις επερχόμενες νέες υπηρεσίες που θα διατεθούν μέσω της πλατφόρμας gov.gr, οι οποίες θα διευκολύνουν την έκδοση κρίσιμων πιστοποιητικών, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και απλούστερη εξυπηρέτηση.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Όπως υπογράμμισε, το έργο αποτελεί ένα πολύπλοκο και απαιτητικό εγχείρημα, για το οποίο έχουν ήδη θεσπιστεί λύσεις σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Ο κ. Κυρανάκης κάλεσε τους αιρετούς να συνεισφέρουν με τις τοπικές γνώσεις τους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Επίσης, ο Υφυπουργός τόνισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαδικασίες μεταβιβάσεων ακινήτων, οι οποίες έχουν απλοποιηθεί, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Τόνισε πως υπάρχει απόλυτη συμφωνία με την ΚΕΔΕ στη στρατηγική αυτή, ώστε να επιτευχθούν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς.