Σάββατο
9
Δεκέμβριος
TOP

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Πάνω από 4.000 ψήφισαν για την νέα Κεντρική Επιτροπή -Οι εκτιμήσεις για τους συσχετισμούς

Πάνω από 4.000 σύνεδροι ψήφισαν από τις 9 το πρωί για την εκλογή της νέας Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κλείνει το τριήμερο συνέδριο του κόμματος.

Αργά το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου με την δευτερολογία του.

Οι υποψήφιοι για την Κ.Ε είναι 464 και σύμφωνα με τις τροποποιήσεις στο Καταστατικό που ψηφίστηκαν χθες αργά το βράδυ με μεγάλη πλειοψηφία θα αποτελείται από 301 μέλη εκ των οποίων το 1/3 θα είναι γυναίκες (σύνολο 100 στην ΚΕ). Υποψήφιες έχουν κατέλθει περί τις 125, έτσι περιορίζεται η ένταση για το ποιος θα εκλεγεί. Στους άνδρες θα γίνει «μάχη» καθώς εκλέγεται σχεδόν ο ένας στους δύο υποψηφίους.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να καθυστερήσουν λόγω του όγκου της συμμετοχής, ωστόσο έμπειροι κομματικοί προβλέπουν ότι η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη θα αποσπάσει ευρύτατη πλειοψηφία (άνω του 60-65%) εκλέγοντας πάνω από 200-210 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Άλλο ένα 15-20% αναμένεται να συγκεντρώσουν η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, του Παύλου Χρηστίδη και του Παύλου Γερουλάνου η Ανανεωτική Αριστερά (που έχει ποσόστωση 15 ατόμων) και περί το 20% (60-70) άτομα η πλευρά Παπανδρέου εκ των οποίων περίπου 20 γυναίκες. Ο Απ. Πόντας ως πρόεδρος της ΕΔΕΜ θα είναι ex officcio μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Στην Κεντρική Επιτροπή δικαίωμα συμμετοχής έχουν -χωρίς εκλογή- οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος, οι πρώην πρόεδροι, εκπρόσωποι τριτοβάθμιων σωματείων.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί στη θέση του Γραμματέα του κόμματος στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τις επόμενες μέρες.

Υποψήφιοι είναι ακόμη ο Στέφανος Ξεκαλάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, η διευθύντρια του γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, Ελένη Αναστασίου κ.ά.

Μια ακόμη σημαντική τροποποίηση στο Καταστατικό που εγκρίθηκε χθες αφορά στην άρση του ασυμβίβαστου για τον γραμματέα του κόμματος κι έτσι ο νέος γραμματέας θα μπορεί να είναι κι αυτός υποψήφιος βουλευτής.

Στη λίστα των υποψηφίων βρίσκονται ακόμη ο απερχόμενος γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Χρηστίδης και ο Παύλος Γερουλάνος.

Πηγή: www.iefimerida.gr