Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως τι να την κάνεις την στρατιωτική υπεροχή όταν δεν μπορείς να υπερασπίσεις τους ουρανούς σου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που στην τηλεόραση σε κάποια ζωντανή σύνδεση με την Ουκρανία, ακούγονται οι σειρήνες και ο κόσμος τρέχει να προστατευτεί καθώς επίκειται κάποιο πυραυλικό σύστημα.
Και όπως έχουν τελειοποιηθεί τα πυραυλικά χτυπήματα (με ακριβέστερους πυραύλους, με πυραύλους που αποφεύγουν τα ραντάρ, με υπερηχητικούς πυραύλους) έτσι και τα συστήματα αεράμυνας έχουν και αυτά τελειοποιηθεί.
Κάθε χώρα έχει αναπτύξει τα δικά της συστήματα αεράμυνας τα οποία μπορούν να εντοπίζουν να εγκλωβίζουν και τελικά να καταστρέφουν μια πυραυλική απειλή κατά της χώρας αυτής. Άλλες πάλι προμηθεύονται τέτοια συστήματα για την ασφάλεια τους.
Τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας
Στο βίντεο θα δούμε τα 10 καλύτερα συστήματα αεράμυνας το 2022 όπως τα παρουσιάζει το Military Power.
-10. Iron Dome. Ο «Σιδερένιος Θόλος». Πρόκειται για ένα κινητό σύστημα αεράμυνας παντός καιρού το οποίο ανέπτυξε και χρησιμοποιεί το Ισραήλ, από το 2011. Έχει βεληνεκές από 70 μέχρι 250 χιλιόμετρα και μπορεί να εγκλωβίσει και να καταρρίψει περισσότερους από έναν εισερχόμενους στόχους. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί, το 2011είχε ποσοστό επιτυχίας 90% σε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ από τη Γάζα.
-9. Barak-8. Σχεδιασμένο στο Ισραήλ και αυτό το σύστημα αλλά ευρέως χρησιμοποιούμενο από την Ινδία. Θεωρείται ένα πολύ καλό σύστημα αεράμυνας όχι μόνο κατά αεροσκαφών αλλά και κατά βαλλιστικών πυραύλων. Οι κατασκευαστές του λένε ότι είναι ιδανικό για στόχους υψηλής ταχύτητας.
-8. MEADS. Αρχικά του medium Extended Air Defence Systerm. Είναι το σύστημα που τελειοποίησαν οι ΗΠΑ μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία. Το MEADS θα αντικαταστήσει σταδιακά το παλαιό πλέον σύστημα αεράμυνας το γνωστό «Patriot». Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μονάδα αεράμυνας MEADS, έχει τις ίδιες δυνατότητες με 8 μονάδες Patriot.
-7. Aster 30 SAMP/T. Το Aster 30 SAMP/T είναι το κατεξοχήν, κινητό αντιαεροπορικό αμυντικό όπλο του 21ου αιώνα για την προστασία μια περιοχής. Προστατεύει ευαίσθητες τοποθεσίες και αναπτυσσόμενες δυνάμεις από απειλές πυραύλων (TBM, stand off, πύραυλοι κρουζ, ARM) και αεροσκάφη, αντικαθιστώντας όλα τα υπάρχοντα συστήματα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς. Είναι κοινοπραξία Γαλλία, Ιταλίας, και μπορεί να τοποθετηθεί σαν αντιαεροπορική άμυνα και σε πλοία.
-6. Hong Qi 9. Το ονομάζουν και HQ9. Είναι αντιπυραυλικό σύστημα κινέζικης κατασκευής και μοιάζει πολύ με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300. Η ταχύτητα που αναπτύσσει ο πύραυλος αναχαίτισης αγγίζει τα 4,2 Mach. Αρχικά είχε ενδιαφερθεί και η Τουρκία να το εντάξει στην αεράμυνα της αλλά τελικά δεν το επέλεξε.
-5. MIM-104 Patriot. Το γνωστό σε όλους (το μάθαμε στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου) Patriot. Πρόκειται για σύστημα εκτόξευσης αντιβαλλιστικών πυραύλων (πύραυλοι αναχαίτισης) που συνδέεται με ραντάρ υψηλής απόδοσης. Εκτός από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, το σύστημα το έχουν εντάξει στο οπλοστάσιο τους, η Ταϊβάν, η Αίγυπτος, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, η Ολλανδία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νότια Κορέα, η Ιορδανία και η Ισπανία.
-4. THAAD. Η πλήρης ονομασία του είναι Terminal High Altitude Area Defense. Είναι κινητό αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα, κατασκευασμένο στις ΗΠΑ. Το χρησιμοποιούν από το 2008 μέχρι και σήμερα. Το THAAD αναπτύχθηκε μετά την εμπειρία των επιθέσεων με πυραύλους Scud του Ιράκ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991. Δεν φέρει κεφαλή με γόμωση αλλά καταστρέφει το στόχο του με την κινητική ενέργεια. Δηλαδή πέφτει επάνω του με ταχύτητα και τον διαλύει. Μάλιστα αυτό ελαχιστοποιεί την πιθανότητα κάποιος στόχος που φέρει πυρηνική κεφαλή, αυτή να ανατιναχτεί.
-3. S-300 VM. Ο γνωστός ρωσικός S-300 που το ΝΑΤΟ του έχει δώσει την κωδική ονομασία Gladiator (μονομάχος). Ένα αντιαεροπορικό σύστημα τόσο κατά πυραύλων όσο και κατά αεροσκαφών. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η μεγάλη του ακρίβεια ακόμη και στα 200 χιλιόμετρα που είναι η εμβέλεια του.
-2. David’s Sling. Το ονομάζουν επίσης και «Μαγικό Ραβδί». Είναι αντιαεροπορικό σύστημα συμπαραγωγής ΗΠΑ και Ισραήλ, ικανό να αναχαιτίζει αεροπλάνα, drones, ρουκέτες, πυραύλους, πυραύλους κρουζ.
-1. S-400 Triumph. Είναι το αντιαεροπορικό σύστημα που θα διαδεχτεί τους S-300. Εγκλωβίζει και καταρρίπτει από αεροπλάνα μέχρι πυραύλους. Το έχει προμηθευτεί η Τουρκία, αλλά το έχει ενεργοποιήσει ελάχιστες φορές και μόνο για λίγες δοκιμές. Το 2017, οι S-400 περιεγράφησαν από τον Economist ως «ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας που κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή».