Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ υπάρχουν θέσεις εργασίας που η ζήτησή τους αναμένεται να εκτοξευτεί ραγδαία μέσα στα επόμενα χρόνια – Σε ποιους κλάδους.
Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία άλλαξε ριζικά το εργασιακό τοπίο. Εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο αναγκάστηκαν να αλλάξουν καριέρα προκειμένου να επιβιώσουν ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που αποχαιρέτησαν για πάντα το γραφείο τους.
Σύμφωνα, όμως, με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ, υπάρχουν ορισμένες θέσεις εργασίας που η ζήτησή τους αναμένεται να εκτοξευτεί ραγδαία μέσα στα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ ως το 2030 εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν 11,9 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Οι τεχνικοί υπηρεσιών ανεμογεννητριών βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τα πιο αναπτυσσόμενα επαγγέλματα εργασίας της επόμενης δεκαετίας, με την ομάδα των εργαζομένων να αναμένεται να αυξηθεί κατά 68,2%.
Τα επαγγέλματα με την περισσότερη ζήτηση σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρονικά δεδομένα αλλά και την υγειονομική περίθαλψη. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια έχει εκτοξευθεί καθώς μειώνεται το κόστος εγκατάστασης και περισσότερες χώρες δίνουν προτεραιότητα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος στατιστικών του γραφείου εργασίας, Μάικλ Γουλφ στο CNBC.
Άλλα επαγγέλματα, όπως αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών και επιστήμονες δεδομένων, θα γίνουν πιο δημοφιλή καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι με τη βοήθεια του διαδικτύου. «Ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξ αποστάσεως, οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε λογισμικό και σε συστήματα που θα τους επιτρέψουν να είναι παραγωγικοί σε αυτό το περιβάλλον» προσθέτει ο Γουλφ.
Αν και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι ενθαρρυντικές, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αντιμετωπίζει πιο άμεσες προκλήσεις καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 διαταράσσει την οικονομική ανάκαμψη. Μετά από σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο, η οικονομία επιβραδύνθηκε, προσθέτοντας μόλις 235.000 θέσεις τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, πολύ λιγότερες από τις 720.000 νέες προσλήψεις που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.