Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Τα 6 σημάδια που δείχνουν πιθανή καρδιακή προσβολή στις γυναίκες

Υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το έμφραγμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Έτσι, οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν τα ίδια κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής με τους άνδρες, όπως ο συντριπτικός πόνος στο στήθος που αντανακλά κάτω από το χέρι.

Αρκετές γυναίκες εμφανίζουν τα λεγόμενα «σιωπηλά» συμπτώματα, που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να αγνοήσουν.

Πόνος ή δυσφορία στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής, αλλά μερικές γυναίκες μπορεί να το βιώσουν διαφορετικά από τους άνδρες. Έτσι, μπορεί να αισθανθούν ένα αίσθημα σφιξίματος ή φούσκωμα.

Πόνος στο χέρι(α), την πλάτη, το λαιμό ή το σαγόνι

Αυτός ο τύπος πόνου είναι πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στις γυναίκες, θεωρώντας ότι ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στο χέρι και στο στήθος τους, και όχι στο λαιμό ή το σαγόνι τους.

Ο πόνος μπορεί να είναι σταδιακός ή ξαφνικός και να αυξομειώνεται. Ενδέχεται να συμβεί κατά την διάρκεια του ύπνου και να ξυπνήσετε. Για οποιοδήποτε «μη τυπικό ή ανεξήγητο» σύμπτωμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας πάνω από τη μέση σας, θα ήταν καλό να ενημερώσετε άμεσα τον προσωπικό σας γιατρό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πόνος στο στομάχι

Μερικές φορές, οι γυναίκες μπερδεύουν τον πόνο στο στομάχι που σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή με την καούρα, την γρίπη ή το έλκος στομάχου.

Δύσπνοια, ναυτία ή ζαλάδα

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αναπνοή χωρίς προφανή λόγο, όπως δύσπνοια, ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα για καρδιακή προσβολή, ειδικά εάν εμφανίζετε κι άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία η ζαλάδα.
«Μπορεί να νιώθεις ότι έτρεξες έναν μαραθώνιο, αλλά δεν έκανες καμία κίνηση», σχολιάζουν αρκετοί ειδικοί.

Εφίδρωση

Ο νευρικός, κρύος ιδρώτας είναι συνηθισμένος στις γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Η αίσθηση μοιάζει περισσότερο με την εφίδρωση που προκαλείται λόγω άγχους, παρά με την εφίδρωση που προκαλείται από την έντονη άσκηση ή την ζέστη.

Κούραση

Μερικές γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα αισθάνονται ανεξήγητη κόπωση, ακόμη κι αν βρίσκονται σε ακινησία για μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν καν απλές δραστηριότητες, όπως να περπατήσουν μέχρι την τουαλέτα.

Η ταχεία αντιμετώπιση της καρδιακής προσβολής παίζει σημαντικό ρόλο. Σε περίπτωση, επομένως, που εμφανίσετε ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, μην καθυστερείτε να λάβετε βοήθεια.

«Γενικά, οι γυναίκες περιμένουν περισσότερο από τους άνδρες πριν πάνε στα επείγοντα περιστατικά», λέει η Redberg. Και αυτό διότι, θεωρούν ότι τα συμπτώματα πρόκειται να περάσουν σύντομα ή δεν σχετίζεται με το έμφραγμα. Επίσης, καλό θα ήταν να καλέσετε ασθενοφόρο για την ασφαλή και γρήγορη διακομιδή σας στο νοσοκομείο και όχι να πάρετε το αυτοκίνητο σας.