Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πιθανή απειλή για την υγεία της καρδιά μας

Το έντονο κρύο ή η αφόρητη ζέστη συνδυάζονται με σημαντικές επιπλοκές στην λειτουργεία της καρδιά, σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο.

Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε στο πανευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο ESC Congress 2022.

Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Stefan Agewall του Πανεπιστημίου του Όσλο της Νορβηγίας κατά την παρουσίαση της ανάλυσης ανέφερε ότι: “Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας αλλά και σε ακραίο κρύο σε ορισμένες περιοχές. Περισσότεροι από 70.000 επιπλέον θάνατοι σημειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2003 λόγω έντονων κυμάτων καύσωνα. Επίσης και ο κρύος καιρός ευθύνεται επίσης για υπερβάλλουσα θνησιμότητα και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία”.

Ο καθηγητής σημειώνει ακόμη τη σημαντική διαφορά που κάνει την τελευταία αυτή μελέτη πιο εμπεριστατωμένη. Συγκεκριμένα αναφέρει πως “Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της ζέστης και του κρύου στο καρδιαγγειακό σύστημα χρησιμοποιούσαν κυρίως συγκεντρωτικά δεδομένα, όπως π.χ. καθημερινοί θάνατοι σε μια πόλη. Η μελέτη EXHAUSTION χρησιμοποίησε μεμονωμένα δεδομένα, επιτρέποντάς να εντοπίσουμε ευάλωτες υποομάδες για προστατευτικές παρεμβάσεις, αυξάνοντας έτσι την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά καιρικά φαινόμενα”.

Η ανάλυση περιλάμβανε 2,28 εκατομμύρια ενήλικες από πέντε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τη Σουηδία μεταξύ 1994 και 2010. Η μέση ηλικία κυμαινόταν από 49,7 έτη έως 71,7 έτη και το ποσοστό των γυναικών κυμαινόταν από 36% έως 54,5% . Συμμετείχαν άτομα με ή χωρίς καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Τα δεδομένα για τη θνησιμότητα και τη νεοεμφανιζόμενη νόσο συλλέχθηκαν μέσω μητρώων θανάτων και ασθενειών και ερευνών παρακολούθησης.

Παρακολουθήθηκαν επίσης οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες αέρα στις διευθύνσεις των κατοικιών των συμμετεχόντων που συλλέχθηκαν από τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς ή υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας μοντελοποίηση δεδομένων θερμοκρασίας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Οι σχέσεις μεταξύ της θερμοκρασίας και της καρδιαγγειακής υγείας και του θανάτου αναλύθηκαν συνολικά για όλους τους συμμετέχοντες αλλά και κατά υποομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιήθηκε ένας σχεδιασμός μελέτης διασταυρούμενης χρονικής στρωματοποίησης όπου για κάθε συμμετέχοντα, οι ερευνητές συνέκριναν τη θερμοκρασία την ημέρα της εβδομάδας που συνέβη ένα ανεπιθύμητο συμβάν (π.χ. Δευτέρα) με τη θερμοκρασία την ίδια ημέρα της εβδομάδας χωρίς ανεπιθύμητο συμβάν ( π.χ. όλες τις υπόλοιπες Δευτέρες) μέσα στον ίδιο μήνα. Η χρήση συγκρίσεων μεταξύ των συμμετεχόντων μεταξύ ημερών του ίδιου μήνα εξάλειψε τις πιθανές απρόβλεπτες επιπτώσεις που θα αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων.

Η ανάλυση διαπίστωσε αυξημένους κινδύνους θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο συνολικά και ισχαιμικά επεισόδια ειδικότερα, καθώς και αυξημένο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ισχαιμικού όταν υπάρχει κρύο. Η πτώση της θερμοκρασίας κατά περίπου 10°C, από 5°C σε -5°C, συνδυάστηκε με αύξηση κατά 19% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης διαπιστώθηκε 4% υψηλότερος κίνδυνος νεοεμφανιζόμενης ισχαιμικής καρδιακής νόσου όταν σημειώνονταν πτώση θερμοκρασίας κατά περίπου 11°C, από 2°C σε -9°C.

Ο καθηγητής Agewall είπε: “Οι σχέσεις μεταξύ των χαμηλών θερμοκρασιών και των θανάτων ήταν πιο έντονες στους άνδρες και στους ανθρώπους που ζούσαν σε γειτονιές με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Οι σχέσεις μεταξύ του κρυολογήματος και της νεοεμφανιζόμενης ισχαιμικής καρδιακής νόσου ήταν ισχυρότερες μεταξύ των γυναικών και των ατόμων άνω των 65 ετών”.

Από την άλλη μεριά αν και η υψηλότερες θερμοκρασίες δεν συσχετίστηκαν με επιβλαβείς επιπτώσεις στο συνολικό πληθυσμό της μελέτης, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας από 15°C σε 24°C συσχετίστηκαν με 25% και 30% αυξημένους κινδύνους θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, αντίστοιχα, σε άτομα τα οποία είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.

Ο καθηγητής Agewall είπε ότι: “Οι κλινικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο κατά τη διάρκεια των ζεστών και κρύων ημερών. Οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένοι σε ζεστό καιρό και να τηρούν τις συμβουλές του καρδιολόγου τους σχετικά με τη χρήση φαρμάκων. Μπορούμε όλοι να μάθουμε αν θα υπάρχει υπερβολική ζέστη και κρύο καθώς αποτελούν καθημερινές ειδήσεις και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές ασφαλείας από τις υγειονομικές αρχές.

ΠΗΓΗ News247.gr