Παρασκευή
15
Οκτώβριος
TOP

Τα αυτοκίνητα που οδήγησε ο 007 και η αξία τους εκτοξεύτηκε

Ο Ντάνιελ Κρεγκ κάνει αυτές τις ημέρες την τελευταία του εμφάνιση σαν πιστός πράκτορας στην Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αυτής Μεγαλειότητας, στην ταινία No Time to Die, την 25η της σειράς ταινιών Τζέιμς Μποντ που δημιούργησε η πένα του Ίαν Φλέμινγκ.

Στο κύκνειο άσμα του σαν Τζέιμς Μποντ, ο Ντάνιελ Κρεγκ θα οδηγεί φυσικά την κλασσική Aston Martin – για την ακρίβεια οδηγεί αρκετές από αυτές συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής DB5. Επιπλέον, οδηγεί και μερικά ακόμη αυτοκίνητα: μία Maserati Quattroporte, ένα Land Rover Defender και ένα Toyota Land Cruiser Prado.

Οι εμπορικές τιμές των συγκεκριμένων αυτοκινήτων είναι 100.000, 50.000 και 60.000 δολάρια, αντίστοιχα, αν και σύμφωνα με τους αναλυτές της Hagerty, η αξία των οχημάτων που πραγματικά χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία είναι πιθανότατα πολλαπλάσια. Αυτό προέκυψε όταν έγινε η σύγκριση των τιμών των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στις ταινίες του 007 σε σχέση με τη μέση εμπορική αξία των ίδιων μοντέλων στην αγορά.

Το αυτοκίνητο που έγινε διάσημο… χωρίς ρόδες

Κλασικό παράδειγμα η Lotus Esprit, στην έκδοση… υποβρυχίου, που είχε οδηγήσει ο Ρότζερ Μουρ το 1976 (The Spy Who Loved Me) η οποία κοστίζει έως και 5.000% παραπάνω από ένα ίδιο μοντέλο που είχε την ατυχία να μην παίξει στην ταινία.

Συνήθως, τα αυτοκίνητα «ανεβάζουν» την αξία τους όταν έχουν κάποιον εξαιρετικά διάσημο ιδιοκτήτη, ωστόσο σύμφωνα με την Hagerty, ο Τζέιμς Μποντ είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Μία ταινία Τζέιμς Μποντ προσθέτει περισσότερο από 1.000% στην αξία ενός αυτοκινήτου σε σχέση με τα απλά μοντέλα. Μάλιστα, ορισμένα αυτοκίνητα κερδίζουν ακόμη μεγαλύτερη αξία – έως και πέντε φορές παραπάνω.

Οι αναλυτές της Hagerty έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα μετατρέποντας τις τιμές χρησιμοποιώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες εκείνη τη στιγμή, τις οποίες στη συνέχεια συγκρίνουν με την αξία του Hagerty Price Guide, για τα ίδια οχήματα εκείνης της χρονιάς.

Ενδεικτικά η Lotus Esprit S1 του 1977, με το παρατσούκλι… Wet Nellie, είναι το όχημα του 007 με τη μεγαλύτερη αξία σε σύγκριση με ένα τυπικό υπόδειγμα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, o Ίλον Μασκ αγόρασε τα δύο οχήματα της ταινίας για 616.000 λίρες Αγγλίας (839.000 δολάρια) σε δημοπρασία του Οίκου Σοθμπι το 2013, στο Λονδίνο – δηλαδή 4.908% παραπάνω από την αξία που δίνει η Hagerty για ένα τέτοιο όχημα, δηλαδή 12.300 λίρες. Σήμερα, μία αντίστοιχη Lotus Series 1 κοστίζει περίπου 30.000 δολάρια.

πηγη