Σάββατο
13
Ιούλιος
TOP

Τα δύο κρίσιμα ορόσημα για την οικονομία έως τον Σεπτέμβριο – Ο κόφτης «δαπανών» και το νέο Μεσοπρόθεσμο

Κρίσιμο για την πορεία της  ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι το προσεχές τετράμηνο, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταρτίσει ένα 4ετές δημοσιονομικό πλάνο προϋπολογισμών ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πληροφορηθεί τις ειδικές συστάσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2025 σημαίνοντας  το τέλος της δημοσιονομικής χαλαρότητας.

Η Αθήνα καλείται να περάσει τις εξετάσεις χωρίς να δεχθεί δύσκολους στόχους οι οποίοι έστω και εμμέσως μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Το βασικό σημείο είναι να καθοριστεί ο «κόφτης» δαπανών, το πλαφόν μεταβολής των καθαρών δαπανών για το διάστημα 2025-2028.

Και αυτό διότι οι επόμενοι τέσσερις προϋπολογισμοί θα συνταχθούν με βάση αυτά τα ποσοστά που θα ανακοινωθούν στις 21 Ιουνίου. Παράλληλα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσανατολίζεται να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ για ένα ακόμη εξάμηνο.

Ειδικότερα τα ορόσημα των επόμενων μηνών είναι:

21 Ιουνίου Συστάσεις Koμισιόν για νέους δημοσιονομικούς κανόνες : Ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι  συστάσεις για τους νέους κανόνες που θα εφαρμοσθούν πλήρως από το επόμενο έτος. Ακόμα και αν το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω υπερεισπράξεων είναι υψηλότερο από το στόχο ολόκληρο το «περίσσευμα» θα κατευθύνεται αποκλειστικά στη μείωση του χρέους και όχι για έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις .Η  Αθήνα έχει κατεβάσει τον πήχη της αύξησης των δαπανών για το 2024 από το 2,6%, που είχε ανακοινώσει η Κομισιόν πέρυσι για φέτος, στο 2,1%, υλοποιώντας ένα πακέτο μέτρων 1,7 δισ. ευρώ για την αύξηση των εισοδημάτων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα έχει ανακοινώσει ότι τα πρόσθετα μέτρα για το 2025 δεν θα ξεπεράσουν τα 870 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά από όσα υλοποιούνται ήδη από φέτος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη imerisia.gr