Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Τα έξι κρίσιμα βήματα για τη διαχείριση περιόδων υψηλού πληθωρισμού

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για τους επόμενους μήνες και πιθανότατα θα επιδεινωθεί, ενώ ορισμένοι ηγέτες επιχειρήσεων, προετοιμαζόμενοι για ένα πιο αρνητικό σενάριο, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για έως και τέσσερα χρόνια.

Geoff Colvin, Ram Charan

Αν δεν είστε παιδί-θαύμα, πιθανότατα δεν ήσασταν διευθυντής την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν τόσο υψηλός – το 1982.

Από τη μία πλευρά, μια τόσο μεγάλη περίοδος σταθερότητας είναι ευλογία για τους καταναλωτές και τις εταιρείες. Από την άλλη, οι περισσότεροι από τους σημερινούς διευθυντές δεν χρειάστηκε να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διοικήσουν τις εταιρείες τους σε καταστάσεις υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος συνοδεύεται από απότομες αυξήσεις τιμών και ζήτηση για υψηλότερους μισθούς. Αυτό είναι πρόβλημα.

Τα καλά νέα είναι ότι ενώ δεν υπάρχει κανένα βιβλίο για τη διαχείριση της πρώτης παγκόσμιας πανδημίας εδώ και 104 χρόνια, του πρώτου πολέμου μεταξύ χωρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία 77 χρόνια ή της χαμηλότερης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό τα τελευταία 45 χρόνια, ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι νέο. Οι ηγέτες που διαχειρίζονται επιδέξια τη σημερινή οικονομική αστάθεια θα αναφέρουν σχεδόν σίγουρα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και θα ξεπεράσουν κατά πολύ τους ανταγωνιστές για τα επόμενα χρόνια. Αυτά είναι τα κρίσιμα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ηγέτες τώρα:

Αποδεχτείτε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο νομίζετε

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για τους επόμενους μήνες και πιθανότατα θα επιδεινωθεί, ενώ ορισμένοι ηγέτες επιχειρήσεων, προετοιμαζόμενοι για ένα πιο αρνητικό σενάριο, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για έως και τέσσερα χρόνια.

Εστιάστε πάνω από όλα στη ρευστότητα

Τα μετρητά είναι «βασιλιάς», τώρα περισσότερο απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο οικονομικό περιβάλλον. Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού οι εταιρείες χρειάζονται περισσότερα μετρητά για να καλύψουν τα έξοδα. Δεν είναι μόνο επειδή το κόστος τους αυξάνεται. Οι εταιρείες θέλουν να πληρώνουν πιο αργά και οι καταναλωτές που έχουν ζοριστεί με μετρητά υστερούν στις πληρωμές με δόσεις.

Οι ηγέτες μπορούν να δράσουν τώρα για να αποφύγουν προβλήματα αργότερα, εντοπίζοντας τρεις κύριες παγίδες σχετικά με τη ρευστότητα:

1) Πελάτες που πληρώνουν αργά. Αντιμετωπίστε αυτό το ζήτημα με το πρώτο σημάδι. Ορισμένες εταιρείες B2B έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με σταθερή τιμή και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να απορροφήσουν καθυστερημένες πληρωμές. Αυτές οι εταιρείες πρέπει να μιλήσουν με τους πελάτες και να επεξεργαστούν νέους όρους πληρωμής.

2) Συσσώρευση. Καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι διευθυντές μπορεί να θέλουν να παραγγείλουν περισσότερα αποθέματα από όσα χρειάζονται. Φαίνεται λογικό με την πρώτη ματιά, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε «αιμορραγία» ρευστότητας. Η συσσώρευση είναι κακή ιδέα εάν πιστεύετε ότι τα έσοδά σας θα αυξηθούν τουλάχιστον τόσο γρήγορα όσο το κόστος των εν λόγω προμηθειών.

3) Κεφαλαιουχικές δαπάνες. Κάθε προτεινόμενη κεφαλαιουχική δαπάνη έχει μια εσωτερική ομάδα που την υποστηρίζει, αλλά οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν εάν κάθε έργο πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα διαρκέσει ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός και εάν οι πολιτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα προκαλέσουν ύφεση.

Αποκτήστε έλεγχο στα δεδομένα σας

Οι ανταγωνιστές σας μπορεί να φαίνεται να κερδίζουν μερίδιο αγοράς, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια ψευδαίσθηση σε περιόδους πληθωρισμού. Οι ανταγωνιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια, αφήνοντας τις τιμές αμετάβλητες ενώ πληρώνουν υψηλότερες τιμές για εισροές. Ή ίσως αυξάνουν τις τιμές, αλλά μόνο σύμφωνα με τον πληθωρισμό στον κλάδο και τις τοποθεσίες όπου δραστηριοποιούνται. Για να κατανοήσουν πλήρως τι συμβαίνει, οι ηγέτες πρέπει να γνωρίζουν τις τάσεις των τιμών ειδικά για το τμήμα του κλάδου τους και τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.

Προληπτική αύξηση των τιμών και αμοιβών

Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια ομάδα εργασίας πλήρους απασχόλησης για την τιμολόγηση. Αυτή η ομάδα θα πρέπει να συλλέγει εξωτερικά δεδομένα, όπως οι τιμές των ανταγωνιστών, οι τιμές των εισροών και η ψυχολογία των καταναλωτών. Επίσης, οι καλύτεροι υπάλληλοι μπορούν εύκολα να πάνε αλλού και, ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες θα χρειαστεί να προσφέρουν περισσότερα από μια αύξηση προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό.

Προετοιμαστείτε για μια ύφεση, παρόλο που μπορεί να μην συμβεί

Για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να πιέσει σκληρά την οικονομία αυξάνοντας τα επιτόκια και περιορίζοντας την προσφορά χρήματος. Οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους σε καιρό ύφεσης, για κάθε ενδεχόμενο.

Χρησιμοποιήστε την εσωτερική σας δύναμη

Οι ηγέτες θα πρέπει να βασίζονται στην κρίση και τη διαίσθηση. Πέρα από αυτό, θα χρειαστούν σθένος και θάρρος για να χειριστούν μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ. Αυτά τα χαρακτηριστικά και οι ικανότητες ονομάζονται μερικές φορές ήπιες δεξιότητες, αλλά στην πραγματικότητα είναι σκληρές δεξιότητες. Τις χρειάζεστε.