Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Τα κίνητρα στις επιχειρήσεις για την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Στην παράταση των κινήτρων που ισχύουν σήμερα για έναν ακόμη χρόνο προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, πριν αυτή γίνει υποχρεωτική.

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων ενώ 16 πιστοποιημένοι πάροχοι προσφέρουν τις σχετικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου στόχος είναι να ενταχθεί το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών ακόμα και για τις πολύ μικρές που εκδίδουν δύο με τρία τιμολόγια μηνιαίως. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ εξετάζει να επεκτείνει την ηλεκτρονική εφαρμογή timologio λειτουργώντας ουσιαστικά ως πάροχος για τις μικρές επιχειρήσεις.

Βέβαια, για να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση όπως στην Ιταλία και την Πολωνία θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως η Ε.Ε. Αυτό θα συμβεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2024 και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες από την ΑΑΔΕ και την κυβέρνηση προκειμένου εντός του 2024 πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να ξεκινήσει η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Όπως προαναφέρθηκε όσες ενταχθούν πριν η ηλεκτρονική τιμολόγηση γίνει υποχρεωτική θα επωφεληθούν των κινήτρων που ισχύουν σήμερα. Συγκεκριμένα θα έχουν θα έχουν ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια τους τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη  capital.gr