Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Τα νοσοκομεία της χώρας με τις υψηλότερες δαπάνες

Σε επίπεδα χαμηλότερα των 3,3 δισ. ευρώ επιδιώκεται να διαμορφωθούν οι δαπάνες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ το 2024, αναχαιτίζοντας την ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη καταρτιστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων συνυπολογίζοντας τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε ένα από αυτά, ώστε να προγραμματίζονται ορθότερα οι δαπάνες και να επιτυγχάνονται εξοικονομήσεις. Όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, από το σύνολο 121 νοσοκομείων, τα 18 είναι αυτά τα οποία έχουν σωρευτικά τις μεγαλύτερες δαπάνες οι οποίες διαμορφώνονται στο περίπου 57,5% του συνόλου.

Σύμφωνα λοιπόν τα στοιχεία του BI Health, το οποίο συγκεντρώνει τα στοιχεία δαπανών ανά νοσοκομείο της χώρας, σχετικά με το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, επισήμως οι συνολικές δαπάνες για υπηρεσίες και υλικά διαμορφώθηκα στα 2,55 δισ. ευρώ, με το 1,46 δισ. ευρώ να αφορά στα παρακάτω δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα:

Γ.Ν.Α. “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”

Γ.Ν.Α. “ΛΑΙΚΟ”

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ”

Γ.Ν.Α. “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”

Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”

Γ.Ν.Α. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. “ΑΧΕΠΑ”

Γ.Ν. ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ “ΣΩΤΗΡΙΑ”

Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ “ΚΑΤ”

ΓΕΝ. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ”

Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Το προαναφερθέν διάστημα, τα 18 αυτά νοσοκομεία είχαν δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ έκαστο, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε βέβαια πως «σηκώνουν» και το μεγαλύτερο βάρος των περιστατικών που απαιτούν νοσηλεία κάθε χρόνο.

Η πορεία το 2023

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία από το BI Health, ο οικονομολόγος της υγείας, συνεργάτης της γενικής γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας, Νικόλαος Νομικός, παρουσίασε τις εκτιμήσεις για την προηγούμενη χρονιά κατά τη διάρκεια του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το 2023 οι συνολικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου) εκτιμώνται περί τα 3,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 5,5%. Εάν αφαιρεθεί το φάρμακο, οι δαπάνες ξεπερνούν για πρώτη φορά κατά την τελευταία πενταετία (2019-2023) τα 2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8%.

Ειδικότερα, το κόστος υπηρεσιών υγείας διαμορφώνεται σε 930 εκατ. ευρώ (+4,5%), σπάζοντας για πρώτη φορά μέσα στην πενταετία το φράγμα των 900 εκατ. ευρώ.

Αύξηση εκτιμάται και αναφορικά με το υγειονομικό υλικό, το κόστος του οποίου ξεπερνά επίσης για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια τα 600 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 660 εκατ. ευρώ (+19%),

Μείωση, της τάξης του 3,5%, εκτιμάται, ωστόσο, στο κόστος των αντιδραστηρίων, το οποίο διαμορφώνεται στα 187 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα φάρμακα, το κόστος ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (+1%). Όπως διευκρινίστηκε, η δαπάνη αυτή είναι υπερεκτιμημένη, καθώς οι εκτιμήσεις γίνονται με βάση τη νοσοκομειακή τιμή και δεν υπολογίζονται οι εκπτώσεις στα σκευάσματα που περνούν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, οι οποίες είναι εμπιστευτικές.

Τέλος, αύξηση της τάξης του 4%, εκτιμάται στο κόστος των λοιπών δαπανών, το οποίο διαμορφώνεται κατά το τρέχον έτος στα 326 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πραγματικά στοιχεία (δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί), τα οποία αντλήθηκαν από το σύστημα BI Health, κατά την περίοδο 2019-2022, σημειώθηκε ετήσια αύξηση στα έξοδα των νοσοκομείων κατά 9%,17% και 12%, αντίστοιχα κάθε έτος, ενώ οι αντίστοιχες αυξήσεις στα έσοδα ήταν 6%, 19% και 2%.

Φάρμακα

Από τα στοιχεία διαπιστώνεται ότι η υψηλότερη δαπάνη η οποία φτάνει στο 33% του συνόλου, αφορά στα φάρμακα. Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου, το 61% της συνολικής δαπάνης για φαρμακευτικά σκευάσματα πραγματοποιείται από τα παρακάτω 15 δημόσια νοσοκομεία:

Γ.Ν.Α. “ΛΑΙΚΟ”

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ”

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”

Γ.Ν.Α. “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”

Γ.Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”

ΓΕΝ. ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ”

Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”

Γ.Ν. ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ “ΣΩΤΗΡΙΑ”

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. “ΑΧΕΠΑ”

ΓΕΝ. ΑΝΤΙΚΑΡΚ. ΝΟΣ. ΠΕΙΡΑΙΑ “ΜΕΤΑΞΑ”

Γ.Ν.Α. “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”

ΠΗΓΗ moneyreview.gr