Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Τα οφέλη για την υγεία μας που κρύβει ο καρπός της μουριάς

Η μουριά είναι καλλωπιστικό δέντρο και προσφέρει πλούσια σκιά, συνοδεύοντας τις παιδικές μας αναμνήσεις από τις διακοπές στο χωριό, καθώς τα μούρα συμπεριλαμβάνονται στα δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι).

Τα μούρα (άσπρα ή μαύρα), που είναι οι καρποί της μουριάς, φημίζονται για την φυσική τους γλυκύτητα, ενώ έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, καθώς περιέχουν σίδηρο, βιταμίνη C, κάλιο και βιταμίνη Κ1.  Τα φρέσκα μούρα αποτελούνται από 88% νερό και έχουν μόνο 60 θερμίδες ανά φλιτζάνι (140 γραμμάρια).

Στα 100 γραμμάρια, τα φρέσκα μούρα περιέχουν:

  • Θερμίδες: 43
  • Νερό: 88%
  • Πρωτεΐνη: 1,4 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 9,8 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 8,1 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1,7 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,4 γραμμάρια

Περιέχουν επίσης:

  • Ανθοκυανίνες, μια οικογένεια αντιοξειδωτικών που μπορεί να αναστείλουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, με ευεργετικά αποτελέσματα κατά των καρδιακών παθήσεων
  • Κυανιδίνη, την κύρια ανθοκυανίνη στα μούρα που είναι είναι υπεύθυνη για το μαύρο, κόκκινο ή μοβ χρώμα τους
  • Χλωρογενικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό άφθονο σε πολλά φρούτα και λαχανικά
  • Ρουτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις
  • Μυρικετίνη, μια ένωση που μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου

Οι ποσότητες, ωστόσο, των παραπάνω στοιχείων στα μούρα εξαρτώνται κυρίως από την ποικιλία, επηρεάζοντας το χρώμα και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.

Τα μούρα παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, γι΄αυτό δεν έχετε παρά τα εντάξετε στην διατροφή σας

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα μούρα και τα εκχυλίσματα μούρων μπορούν να μειώσουν το υπερβολικό λίπος και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την αναλογία LDL (κακής) και HDL (καλής) χοληστερόλης. Επιπλέον, πειράματα έχουν καταδείξει ότι μειώνουν τον σχηματισμό λίπους στο συκώτι, συμβάλλοντας δυνητικά στην πρόληψη της λιπώδους ηπατικής νόσου.

Μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Τα μούρα περιέχουν την ουσία 1-δεοξυνοζιριμυκίνη (DNJ), η οποία αναστέλλει ένα ένζυμο στο έντερο που διασπά τους υδατάνθρακες. Επομένως, τα μούρα μπορεί να είναι ευεργετικά κατά του σακχαρώδους διαβήτη, επιβραδύνοντας την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους, προτού καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Το αυξημένο στρες στο σώμα μας έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Για εκατοντάδες χρόνια, τα μούρα αποτελούν μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής ως φάρμακο κατά του καρκίνου.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα φημισμένα προληπτικά αποτελέσματα για τον καρκίνο μπορεί να έχουν επιστημονική βάση. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στον χυμό των μούρων μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες,  μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αντίστοιχες ευεργετικές ιδιότητες, βέβαια, παρέχουν και άλλα φρούτα, καθώς και λαχανικά.

Πηγή: newsit.gr