Δευτέρα
6
Φεβρουάριος
TOP

Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα εποχικής γρίπης στην Ελλάδα

“Κοκτέιλ” κορωνοϊού και γρίπης, κυκλοφορεί και επίσημα στην Ελλάδα. Στα εργαστήρια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) απομονώθηκαν, την τελευταία εβδομάδα, τα πρώτα – για τη φετινή περίοδο – θετικά στη γρίπη δείγματα.

Όπως αναφέρεται στο επιδημιολογικό δελτίο, που παρατίθεται πιο κάτω, την εβδομάδα 17 έως 23 Ιανουαρίου, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Ινστιτούτο Παστέρ και ΑΠΘ) ελέγχθηκαν συνολικά 12 “ύποπτα” κλινικά δείγματα. Τα 7 προέρχονταν από νοσοκομεία και τα 5 από το δίκτυο γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Sentinel).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, τα 2 από τα 12 δείγματα βγήκαν θετικά στον ιό της γρίπης τύπου Α (Η3Ν2).

Όπως εξηγούν, με βάση τη συγκεκριμένη εικόνα, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τονίζεται, ωστόσο, η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 284 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 62 από νοσοκομεία και τα 222 από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Τα μόνα θετικά ήταν τα δύο που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ίδιο διάστημα δεν έχει υπάρξει κανένα σοβαρό κρούσμα ή θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Οι επισκέψεις ασθενών σε ιατρό με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (γριπώδης συνδρομή) παρέμειναν στα ίδια χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μία στις τέσσερις επισκέψεις σχετίζεται με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο της χώρας.

Η γριπώδης συνδρομή μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης ή σε άλλους ιούς που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν κάποια κοινά συμπτώματα με τη γρίπη.

Οι ειδικοί την ορίζουν ως την ασθένεια, στην οποία ο ασθενής έχει πυρετό μεγαλύτερο ή ίσο με 38° C και βήχα, ο οποίος ξεκίνησε τις τελευταίες 10 ημέρες.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης παρέμεινε χαμηλά και στην Ευρώπη, την εβδομάδα 10 έως 16 Ιανουαρίου, όπως αναφέρθηκε από 19 χώρες – μέλη του δικτύου επιτήρησης, στο σύνολο των 38 χωρών που έδωσαν στοιχεία.

CoViD

Γρίπη και CoViD είναι λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά με διαφορά το στέλεχος του ιού που τις προκαλεί. Οι περισσότεροι κορωνοϊοί, όπως και η γρίπη, προκαλούν υψηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, καταρροή και κόπωση.

Τα άτομα με κορωνοϊό υποφέρουν από αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούν βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό. Η μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις θάνατο.

Ένα άλλο στοιχείο που ξεχωρίζει τον κορωνοϊό από τη γρίπη είναι η πλήρης απώλεια γεύσης που προκαλείται από την απώλεια της όσφρησης, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στην ικανότητα διάκρισης των γεύσεων. Οι ασθενείς με κορωνοϊό που έχασαν πραγματικά τη γεύση τους, δεν μπορούσαν να διακρίνουν το πικρό από το γλυκό.

Ωστόσο, στους περισσότερους τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως κορυφώνονται μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά τη μόλυνση, ενώ ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει σημάδια κορωνοϊού από δύο έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Και στις δύο ασθένειες, ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να μεταδίδει τον ιό τουλάχιστον μία ημέρα (και μερικές φορές περισσότερο) πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, όμως η διάρκεια της μόλυνσης σε ασθενείς με κορωνοϊό είναι μεγαλύτερη από αυτή των ασθενών με γρίπη.

Πηγή: iatronet