Κυριακή
23
Ιούνιος
TOP

«Ταφόπλακα» στην Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ με πολιτική… κοροϊδία -Ντύθηκε… Αποστόλου ο Γεωργαντάς για να “παρακάμψει” την απόφαση του ΣτΕ -Τελικά υπέκυψαν στα… συμφέροντα

ΣΟΚ από τα όσα Σαββατιάτικα βγήκαν ως ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ουσιαστικά επιχειρείται η απομόνωση της υπεραξίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ του πιο γνωστού brand της χώρας μας, μια και τα συμφέροντα στα οποία… υπέκυψε η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΑΤ τελικά φάνηκε να κέρδισαν ακόμη και τα όσα υπέβαλλε το ΣτΕ με την πρόσφατη δικαίωση των Μεσσηνίων ενάντια στην απόφαση Αποστόλου.

Με “προκάλυμμα” μια κατά πλειοψηφία απόφαση του Ινστιτούτου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο κ. Γεωργαντάς δεν σεβάστηκε την απόφαση της δικαιοσύνης και “ντύθηκε” Αποστόλου εξισώνοντας την ονομασία “Καλαμάτα” με την ποικιλία “Ελιάς Καλαμών”, καταφέρνοντας στα… βουβά να κάνει όσα δεν κατάφερε ο προκάτοχός του Σπήλιος Λιβανός, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις αναφορές του για λύση και σεβασμό στο θέμα.

Σοκαριστική η εξέλιξη αυτή που έχει προκαλέσει την οργή της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και των όμορων περιοχών που είχαν ήδη ενεργοποιηθεί προς μια σειρά διαδικασιών ακόμη και για την επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ.

Ακόμη πιο σοκαριστική η πολιτική… κοροϊδία για εκείνους που σέβονται τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τους αγρότες, παραγωγούς, αλλά που τόσες και τόσες φορές υπέκυψαν στις πιέσεις και τα… συμφέροντα. Αλήθεια ποια θα είναι η αντίδραση αυτή την φορά του πολιτικού κόσμου; 

Διαβάστε το περιβόητο δελτίο τύπου που… σαββατιάκα πήγαν και εξέδωσαν:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», αποφάσισε η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού

ΥπΑΑΤ: προτεραιότητά μας η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων

Μετά την έκδοση της με αριθμό 1149/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με τις ελιές Καλαμών), που ακύρωσε την με αριθμό 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ (Β΄ 648), ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς προέβη, ύστερα από τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ), σε εκ νέου έκδοσή της (ΦΕΚ Β/4641/2-9-2022).

Ειδικότερα, μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012,δεδομένου ότι η προηγούμενη ακυρωθείσα απόφαση είχε εκδοθεί χωρίς την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 1564/1985 γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού.

Πολιτική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων της χώρας μας.  Προβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο μας να ταυτιστούν τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.