Κυριακή
23
Ιούνιος
TOP

Το ΣτΕ αποφάσισε: Μόνον οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» (video)

Μόνον οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί, της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»). Οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης (π.χ. Άμφισσα).

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Kalamata».

ΣτΕ: Το σκεπτικό της απόφασης για τις ελιές

Το ΣτΕ (πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου) ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναγνώρισε την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.

Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.

Άκρως χαρακτηριστικές ήταν κατά σειρά οι τοποθετήσεις των Βουλευτών της ΝΔ Περικλή Μαντά και Γιάννη Λαμπρόπουλου, αλλά και του δημάρχου Καλαμάτας Θ. Bασιλόπουλου σε ανακοινώσεις τους και στις δηλώσεις τους στην τηλεόραση BEST.

Π. Μαντάς για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: «Η “βασίλισσα” ξανά στον θρόνο της»

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τη Μεσσηνία και αποτελεί μια ημέρα δικαίωσης. Διότι σήμερα το ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια πραξικοπηματικού χαρακτήρα υπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την οποία καταπατήθηκε κάθε έννοια νομιμότητας και σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων, πλήττοντας βάναυσα την προστασία που απολάμβανε ένα εμβληματικό προϊόν της Μεσσηνίας, η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Με τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση Αποστόλου και αποκαθίσταται οριστικά η νομιμότητα. Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην υπονόμευση των νόμιμων διαδικασιών και των ευρωπαϊκών κανόνων και ακυρώνεται ο απώτερος σκοπός όλης αυτής της μεθόδευσης, που δεν ήταν άλλος από την έμμεση καταστρατήγηση του ΠΟΠ, εις βάρος των παραγωγών και προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων που εξυπηρετούνταν από αυτή την εξέλιξη.

Από την πρώτη στιγμή συντάχθηκα με τις διεκδικήσεις του ΣΥΜΕΠΟΠ, πίστεψα στο ορθό του αιτήματος για ακύρωση της απόφασης Αποστόλου και εξάντλησα κάθε κοινοβουλευτική ή μη διαδικασία στην οποία είχα πρόσβαση, προκειμένου να πείσω για το δίκαιο του αιτήματός μας. Σήμερα, με την οριστική ακύρωση της απόφασης, μια μεγάλη νίκη της Μεσσηνίας γίνεται πράξη και αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το νόμιμο, το ορθό και το δίκαιο πάντα θα επικρατούν».

Γ. Λαμπρόπουλος: «Δικαιωθήκαμε, όσοι Μεσσήνιοι στηρίξαμε το προϊόν μας»

Όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές και παραγωγοί, της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης.
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας, ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, ότι η  ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.
Το ΣτΕ  ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι Υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις, που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και αναγνώρισε την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.

-Δικαιωθήκαμε, όσοι Μεσσήνιοι στηρίξαμε το προϊόν μας.

-Η Ένωση Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

-Τα Μέσα Ενημέρωσης του Νομού μας.

-Η συντριπτική πλειοψηφία των Τυποποιητών και Εξαγωγέων Μεσσηνίας.

-Δικαιώθηκα και αισθάνομαι ανακούφιση και ευχαρίστηση γιατί πρωτοστάτησα, συγκρούστηκα και ήρθα σε σκληρή αντίθεση με τον προηγούμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και το Δίκαιό μας.

Σε συνάντηση που είχα στις 17/3/2022 με τον σημερινό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Γεωργαντά, του είχα παραδώσει πλήρη ενημερωτικό φάκελο για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Η Ν. Γιαννακοπούλου για την απόφαση του ΣτΕ 

photography by Olga Tzimou

Η δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση για αποκλειστική χρήση του ονόματος ‘’Καλαμάτα’’ από τους μεσσιανικούς ελαιοπαραγωγούς και καλλιεργητές:

«Η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία μόνον οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές και παραγωγοί, της βρώσιμης ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), είναι εξαιρετικής σημασίας για την Μεσσηνία και τους ελαιοπαραγωγούς της.

Η ονομασία ‘’Καλαμάτα’’ αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης και ως εκ τούτου η απόφαση του ΣτΕ κινήθηκε στην ορθή κατεύθυνση και αποτελεί δικαίωση των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας και του δίκαιου αιτήματός τους για ακύρωση της προηγούμενης υπουργικής απόφασης.»

Ο Θ. Βασιλόπουλος για την απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Για μια σημαντική εξέλιξη και δικαίωση όλων όσοι στήριξαν την προσφυγή στο ΣτΕ για την προστασία της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα κάνει λόγο σε ανάρτησή του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που στήριξε και ο Δήμος Καλαμάτας και που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).
Το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της ουσίας ξεκαθάρισε ότι αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λπ., της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης
Πλέον αναμένονται οι ανάλογες κινήσεις από το Υπουργείο και ακολούθως να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στήριξη και ανάδειξη του προϊόντος.

Χαρίτσης για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: «Θετική εξέλιξη, να συμμορφωθεί τάχιστα το Υπουργείο με την απόφαση του ΣτΕ»

Δεν μάσησε ποτέ τα… λόγια του και είπε από την πρώτη στιγμή τα πράγματα με το όνομά τους, απέναντι στα όσα… επέφερε η απόφαση Αποστόλου (του τότε Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ), που την είχε χαρακτηρίσει ως λάθος για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Ο Αλέξης Χαρίτσης άλλωστε στάθηκε και αυτός αρωγός στον αγώνα που έγινε και σήμερα το πρωί από το βήμα της Βουλής κατέθεσε την άποψή του μιλώντας “για θετική εξέλιξη, εξέλιξη που αποκαθιστά τη νομιμότητα”, καυτηρίασε την στάση του προηγούμενου Υπουργού και ζήτησε από τον κ. Γεωργαντά “το υπουργείο τάχιστα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου”.

Αθανασόπουλος: «Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, καθώς θα δώσει πρόσθετη αξία στο τοπικό μας προϊόν».

Σε δήλωση προέβη ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος μετά την ακύρωση του Συμβουλίου της Επικρατείας της σχετικής ΚΥΑ που αφορούσε την απόφαση Αποστόλου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής: Χαιρετίζουμε την υπ’ αριθμ. 1149/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΣΥΜΕΠΟΠ), ακυρώνοντας την από 7.2.2018 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, η οποία είχε τροποποιήσει παλαιότερη του 2016, ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη δίκαιη απόφαση του ΣΤΕ, σύμφωνα με την οποία αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές παραγωγοί της ελιάς Καλαμών, μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας), θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης. Άλλωστε το Δημοτικό μας Συμβούλιο με ψήφισμά του την 29-7-2020, είχε σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των παραγωγών να προστατεύσουν και να αναδείξουν το προϊόν.

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, καθώς θα δώσει πρόσθετη αξία στο τοπικό μας προϊόν».

Θαν. Πετράκος: Ο αγώνας για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας δικαιώθηκε. Να εφαρμόσει η Κυβέρνηση άμεσα την απόφαση του ΣτΕ

Για “δικαίωση για τους Μεσσήνιους ελαιοκαλλιεργητές, τη Μεσσηνία και όσους Μεσσήνιους αγωνιστήκαμε ενάντια στις μεθοδεύσεις των μεγαλοεισαγωγέων ελιών από τρίτες χώρες και της καταστροφικής ρύθμισης Αποστόλου για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας” κάνει ο λόγο ο Θανάσης Πετράκος, Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας και πρώην Βουλευτής.

“Το 4ο τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμό 1149/2022 απόφασή του, δικαίωσε την αίτηση του προσφεύγοντα «Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», την οποία στήριξε η Ένωση Μεσσηνίας, η πλειοψηφία των τυποποιητών και εξαγωγέων Μεσσηνίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια του Ν. Μεσσηνίας.

Από την πρώτη στιγμή που ο προηγούμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου τον Φεβρουάριο του 2018 ουσιαστικά με την απόφασή του κατήργησε στην πράξη το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, αντιδράσαμε και αντέδρασα έντονα μαζί . Θυμίζω τις δύο έντονες καταγγελίες  -παρεμβάσεις μου στις 16/1/2018 και στις 15/2/2018 όπου κατήγγειλα ότι: «η ρύθμιση Αποστόλου εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι των παραγωγών ελιάς» και επιπλέον τόνισα:

«  …Η απόφαση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη διότι:

α) καταργεί επί της ουσίας το ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ,

β) θίγει τη φιλοσοφία περί προστασίας των πιστοποιημένων προϊόντων, παραπλανά τους καταναλωτές και αντιτίθεται στην αξιοποίηση της φήμης του προϊόντος.

γ) είναι αντίθετη με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [άρθρο 2 καν. (ΕΚ) 637/2009, άρθρο 13 καν. (ΕΚ 510/2006), άρθρο 42 καν. (ΕΚ) 1151/12]

δ) κυρίως δίνει τη δυνατότητα σε κάθε καλλιεργητή και τυποποιητή ελιάς Καλαμών σε ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες, να χρησιμοποιεί τη φημισμένη ελληνική ονομασία «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» και να χάνεται έτσι, το συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά και από ολόκληρη τη χώρα.

Απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση η οποία καταστρέφει ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα ΠΟΠ και το σημαντικότερο για τη Μεσσηνία και τη Πελοπόννησο οφείλουν όλοι οι φορείς και πρώτα απ’ όλα των αγροτών και η Αυτοδιοίκηση της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου να ενεργοποιηθούν επιτέλους και να απαιτήσουν την ανάκληση της καταστροφικής αυτής απόφασης….».

Στη συνέχεια όπως είναι γνωστό  το Δεκέμβρη του 2020    με πρωτοβουλία μας    ως  «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», προκαλέσαμε συζήτηση στο ΠεΣυΠ  για  το θέμα του ΠΟΠ    το οποίο δέχτηκε την πρόταση μας και αποφάσισε «να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου και να επεκταθεί η ζώνη ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε όλη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία)».

Σήμερα, μετά την ιστορική απόφαση του ΣτΕ οφείλουν όλοι οι φορείς, οι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι Βουλευτές της Μεσσηνίας να απαιτήσουν: 1. Την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, χωρίς καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθότι οι πιέσεις από την ΠΕΜΕΤΕ θα είναι μεγάλες  και  2. Στη συνέχεια να ξεκινήσει ο αγώνας για την επέκτασή του σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία).”