Παρασκευή
14
Ιούνιος
TOP

Ταμείο Ανάκαμψης: Άλλα 6 δισ. ευρώ σε δάνεια για επιχειρήσεις έως το 2025

Την ικανοποίηση τους από την ταχύτητα απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ιδιαίτερα για το σκέλος των δανείων.

Παράλληλα, προαναγγέλλεται η εκταμίευση επιπλέον 6 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2025 τα οποία θα αφορούν σε δάνεια προς επιχειρήσεις για την στήριξη των επενδυτικών τους πλάνων.

Όπως επισημαίνεται οι υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2024 ανέρχονταν σε 11,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 8 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από τράπεζες και τα υπόλοιπα από τους επενδυτές. Από τα 8 δισ. ευρώ που παρέχουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος Μαρτίου έχουν εκταμιευθεί μόλις 2,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι περίπου 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν έως το 2025 και θα δοθούν ως δάνεια σε επιχειρήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο, από την πλευρά του, εκφραζει την βεβαιότητα πως η εκταμίευση θα γίνει κανονικά μέσα στους επόμενους 24 μήνες, συν ό,τι έλθει από νέες χρηματοδοτήσεις.

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην αύξηση των επενδύσεων καθώς από το 2019 έως το 2023 πέτυχε ένα ποσοστό 41%, την ώρα που ο μέσος όρος επενδύσεων στην ΕΕ είναι στο 1,9%.

Αντίστοιχα, η χώρα είναι πρωτοπόρος στην απορρόφηση των κονδυλίων και μόνο στο 2023 υπήρξε αναθεώρηση του RRF λόγω των εκλογών και από τότε το πρόγραμμα ακολουθείται με βάση τους στόχους. Επισημαίνεται πως οι προβλέψεις απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι με βάση τις οικονομικές προοπτικές για το 2024 και το 2025, και μέχρι στιγμής κινείται όπως είχε εξαρχής προγραμματιστεί, με τα δάνεια να έχουν μεταφερθεί στις τράπεζες, και τις επιχορηγήσεις να κινούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Πηγή: www.newsit.gr