Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Τεχνητή νοημοσύνη: Αλγόριθμος μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τον καρκίνο

Ενα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να ανιχνεύει με ακρίβεια τον καρκίνο δημιούργησαν επιστήμονες. 

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε από εμπειρογνώμονες του Royal Marsden NHS foundation trust, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου και του Imperial College του Λονδίνου μπορεί να διακρίνει αν οι όγκοι που εντοπίζονται σε αξονικές τομογραφίες είναι καρκινικοί.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να επιταχύνει τη διάγνωση της νόσου και να οδηγήσει τους ασθενείς σε ταχύτερη θεραπεία.

Ο αλγόριθμος αποδίδει αποτελεσματικότερα από τις υπάρχουσες μεθόδους, σύμφωνα μια μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό eBioMedicine του Lancet.

«Στο μέλλον, ελπίζουμε ότι η τεχνολογία αυτή θα βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση και ενδεχομένως θα βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο δρ Μπέντζαμιν Χάντερ, ειδικευόμενος κλινικής ογκολογίας στο Royal Marsden και κλινικός ερευνητής στο Imperial.

Τεχνητή νοημοσύνη: Αλγόριθμος με τη χρήση της τεχνολογίας

Η ομάδα χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες περίπου 500 ασθενών με μεγάλους πνευμονικούς όζους για να αναπτύξει έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης με τη χρήση της ακτινολογίας. Στη συνέχεια, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε για να διαπιστωθεί αν μπορούσε να εντοπίσει ακριβώς τους καρκινικούς όζους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε να προσδιορίσει τον κίνδυνο καρκίνου με σημαντική ακρίβεια, σύμφωνα με τον δρ. Χάντερ, που επικαλείται ο Guardian. Το μοντέλο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές προτού το μοντέλο εισαχθεί στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

«Σύμφωνα με αυτά τα αρχικά αποτελέσματα, το μοντέλο μας φαίνεται να εντοπίζει με ακρίβεια τους μεγάλους καρκινικούς πνευμονικούς όζους», δήλωσε ο δρ.Χάντερ.

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν ταχύτερες αποφάσεις για ασθενείς με ανώμαλους όγκους που επί του παρόντος θεωρούνται μεσαίου κινδύνου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η μεγαλύτερη αιτία θνησιμότητας από καρκίνο παγκοσμίως και ευθύνεται για το ένα πέμπτο (21%) των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Guardian. Όσοι διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ πιο αποτελεσματικά.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των καρκίνων του πνεύμονα στην Αγγλία διαγιγνώσκονται είτε στο τρίτο είτε στο τέταρτο στάδιο.

Ο καρκίνος αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ή σχεδόν έναν στους έξι θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα.

πηγη lifo.gr