Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Τελεσίγραφο εκπαιδευτικών προς αρνητές γονείς – Επιστροφή στο σχολείο ή εισαγγελέας

Ενώπιον του εισαγγελέα κινδυνεύουν να βρεθούν από την ερχόμενη εβδομάδα γονείς μαθητών, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα που ορίζουν το πλαίσιο προσέλευσης και παρακολούθησης μαθημάτων στο σχολείο και αφήνουν τα παιδιά τους εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας.

Κρήτη: Ενημερώθηκε ο εισαγγελέας για 24 περιπτώσεις μαθητών

Ειδικότερα, στην Κρήτη αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη θα βρεθούν όσοι από τους αρνητές γονείς των 23 μαθητών Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, αλλά και ενός μαθητή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που μέχρι τώρα δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους, δεν επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στις σχολικές αίθουσες.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, Μανόλης Μπελαδάκης, τόσο ο ίδιος, όσο και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Καραγιαννίδης, είχαν συνάντηση με τον εισαγγελέα Ηρακλείου, κατά την οποία έγινε ενημέρωση αναφορικά με την πρόσφατη αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την ποινική αντιμετώπιση των αρνητών γονέων και τις περιπτώσεις μαθητών που εξακολουθούν, μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων, να απουσιάζουν από τα μαθήματά τους.

Πρόκειται για 23 μαθητές από 18 οικογένειες, από τους οποίους 17 είναι μαθητές Δημοτικού, σε 10 διαφορετικές σχολικές μονάδες, και 6 Νηπιαγωγείου σε ισάριθμες σχολικές μονάδες. Σε αυτές προστίθεται μία ακόμη περίπτωση μαθητή από σχολική μονάδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπελαδάκης, οι γονείς αυτοί, επικαλούμενοι διάφορους λόγους, όπως άρνηση χρήσης μάσκας και διενέργειας ή δήλωσης διαγνωστικού τεστ, ακόμη και φόβο, λόγω παρουσίας ατόμου υψηλού κινδύνου στην οικογένεια, αφήνουν τα παιδιά τους εκτός μαθησιακής διαδικασίας και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τη Δευτέρα, με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους, αποφασίστηκε οι διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους γονείς όσων μαθητών εξακολουθούν να απουσιάζουν για την υποχρεωτικότητα της φοίτησης. Για όσες περιπτώσεις μαθητών διαπιστωθεί ότι εντός της εβδομάδας συνεχίζουν να απουσιάζουν από τις σχολικές αίθουσες, θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος θα κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ανέφερε ο κ. Μπελαδάκης.

Εκατοντάδες περιστατικά σε ολόκληρη τη χώρα

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά μαθητών που στερούνται της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επειδή οι γονείς τους αρνούνται να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα που ορίζουν το πλαίσιο προσέλευσης και παρακολούθησης μαθημάτων στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr, μόνο στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 160 μαθητές και μαθήτριες έχουν μείνει εκτός σχολείου. Βάσει των στοιχείων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μόνο στη Θεσσαλονίκη πάνω από 50 παιδιά μένουν στο σπίτι, επειδή οι γονείς τους δεν αποδέχονται την εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Άλλοι 20 μαθητές βρίσκονται εκτός σχολείου για τους ίδιους λόγους στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (συνολικά 70 σε επίπεδο Περιφέρειας), με ιδιαίτερη έμφαση στο νομό Σερρών.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συνολικά 45 παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, εκ των οποίων 33 στην Πρωτοβάθμια και 12 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στη Θεσσαλία, μόνο στη Λάρισα, 35 παιδιά αρνητών κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά λόγω απουσιών, ενώ στη Ήπειρο καταγεγραμμένες είναι 10 περιπτώσεις παιδιών σε Πρέβεζα και Άρτα και επίσης έχουν ενημερωθεί οι εισαγγελικές αρχές.
Πηγή: in.gr