Δευτέρα
24
Ιούνιος
TOP

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες θα είναι παχύσαρκοι ως το 2035 – Δυσοίωνες προβλέψεις για την υγεία μας

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της υγείας των Ελλήνων, δεδομένου πως τα στατιστικά δείχνουν πως η συχνότητα της παχυσαρκίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί προοδευτικά, με αποτέλεσμα το 2035 το 39% των ενηλίκων στην Ελλάδα να είναι παχύσαρκοι. Πρόκειται για στοιχεία του ΕΟΔΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (4η Μαρτίου).

Η νόσος έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, το 2020, 192 εκατομμύρια ενήλικες ήταν παχύσαρκοι ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση έως το 2035. Στη χώρα μας σύμφωνα με τα δεδομένα του 2019 όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, και αφορούν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω, ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρείς γυναίκες είναι υπέρβαροι, ενώ ένα στα έξι άτομα είναι παχύσαρκο.

Τα μεγάλα προβλήματα υγείας που προκαλεί

Ως παχυσαρκία,σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ορίζεται η αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Η παχυσαρκία σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, αναπνευστικά προβλήματα (π.χ. άσθμα και υπνική άπνοια) και η εκφυλιστική αρθρίτιδα. Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν επίσης μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και διαταραχών ψυχικής υγείας.

Η παχυσαρκία έχει βρεθεί ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο κατά έξι με επτά χρόνια: Ο δείκτης μάζας- σώματος ΔΜΣ 30-35 μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά δυο με τέσσερα έτη, ενώ η σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ > 40) μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 έτη.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.thetoc.gr πατώντας εδώ