Κυριακή
27
Νοέμβριος
TOP

Θ. Βασιλόπουλος: «Η Καλαμάτα δείχνει το δρόμο για την επόμενη ημέρα» (video)

Μια τεράστια πρόκληση αποτελεί πλέον για το Δήμο Καλαμάτας, η συμμετοχή της στο πρόγραμμα  των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. O δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best , δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα,  αλλά και για την διαβούλευση που έγινε πρόσφατα στην πόλη της Καλαμάτας με την συμμετοχή αξιόλογων ακαδημαϊκών.

“Η δουλειά  τώρα ξεκινάει , πολύ προσεκτικά , με όραμα και με στόχους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα κινηθούμε έτσι,  ώστε μέχρι 31-12-2023, να μπορεί η πόλη να παρουσιάσει 150 έργα, τα οποία θα έχουν τεχνική μελέτη, προϋπολογισμό, περιβαλλοντικό αποτύπωμα  και οικονομοτεχνική μελέτη. Στόχος είναι από τα 150 έργα κάποια να είναι έτοιμα και να ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα , ενώ τα υπόλοιπα  να υλοποιηθούν την επόμενη οκταετία” υπογράμμισε ο κ. Βασιλόπουλος.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας, ο δήμος έχει 30 ώριμα έργα για τα οποία έχει καταφέρει την χρηματοδότησή τους , με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις στρατηγικές αναπλάσεις , το έργο που θα συνδέσει τις αναπλάσεις του κέντρου της πόλης, ένα έργο που μπορεί να ξεκινήσει αμέσως.

Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα, και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθούν,  οι ομάδες συντονισμού, οι εξωτερικοί συνεργάτες, ομάδες στρατηγικού σχεδιασμού και τα πανεπιστήμια.

“Η Καλαμάτα δείχνει το δρόμο για την εξωστρέφεια, για την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι το στοίχημα της Καλαμάτας…  σήμερα η Καλαμάτα να κάνει το επόμενο άλμα ” τόνισε και σημείωσε ότι, σήμερα η Ευρωπαϊκή επιτροπή όρισε και τους μέντορες, οι οποίοι θα  καθοδηγούν βήμα βήμα τι πρέπει να κάνουμε. Έχουμε θέσει στόχο να την βγάλουμε την πόλη έξω από τα ελληνικά σύνορα, και να την κάνουμε  σύγχρονη ελληνική πόλη, για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται όραμα, συνεργασίες, αξιοποίηση και χρηματοδότηση”.

Όσον αφορά στο θέμα που έχει να κάνει με τις χρηματοδοτήσεις και κατά πόσο είναι εξασφαλισμένες για την υλοποίηση των έργων ο κ. Βασιλόπουλος, υπογράμμισε,  “μόλις καταθέσουμε το κλιματικό μας συμβόλαιο και πάρουμε την πιστοποίηση,  αμέσως ξεκλειδώνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, Ταμείο ανάκαμψης , ΕΣΠΑ  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  κ.α.  Υπάρχουν χρήματα για τέτοιες πρωτοβουλίες…”

Στόχος μάλιστα της δημοτικής αρχής είναι η παρουσίαση των έργων να γίνει τον Ιούλιο του 2023, προκειμένου να ξεκινήσουν αρχές του 2024.