Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Θα «ξελασπώσει» την παγκόσμια οικονομία η αύξηση της ζήτησης μετά το «άνοιγμα» της Κίνας;

Η αλλαγή γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κίνα γεννά ελπίδες για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης

Παρότι ακόμη γράφονται στα δυτικά ΜΜΕ επικριτικά άρθρα για την απόφαση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας να κάνει μια ριζική αλλαγή γραμμής για την πανδημία, εγκαταλείποντας την πολιτική zero-covid, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη προσβλέπουν στην Κίνα για να αντιστραφούν οι ιδιαίτερα αρνητικές δυναμικές στην παγκόσμια οικονομία.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμη σε έναν κύκλο διορθώσεων προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2023, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Παγκόσμια Τράπεζα που έδωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη μόλις 1,7% στην παγκόσμια οικονομία το 2023 (με ανάπτυξη στην Κίνα 4,3%).

Κομβική πλευρά αυτών των εκτιμήσεων ήταν και ότι η Κίνα θα συνεχίσει να έχει μια υποχώρηση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, εξαιτίας των περιορισμών που μέχρι πρότινος επέβαλε η κινεζική ηγεσία σε οποιαδήποτε περιοχή αντιμετώπιζε αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας, εντός της πολιτικής zero covid, μιας πολιτικής που προκαλούσε πολύ μεγάλη αναστάτωση στην οικονομία, καθώς οδηγούσε σε προσωρινό κλείσιμο κρίσιμων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που με τη σειρά τους ήταν κρίσιμες για τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Επιπλέον, εν μέσω τέτοιων περιοριστικών μέτρων ήταν προφανές ότι υπονομευόταν και η κατανάλωση στην ίδια την Κίνα.

Τώρα, όμως, έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Ουσιαστικά, η κινεζική ηγεσία έχει αποφασίσει να «ανοίξει» την κινεζική κοινωνία και οικονομία. Αυτό δίνει δυνατότητα στους Κινέζους πολίτες τη δυνατότητα να βγουν, να πάνε τα μαγαζιά, να ταξιδέψουν, να καταναλώσουν. Αρκεί να σκεφτούμε ότι φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε μεγάλο κύμα ταξιδιών στην Κίνα με αφορμή τις γιορτές για την κινεζική πρωτοχρονιά στις 21 Ιανουρίου.

Το στοίχημα του Σι

Αρκετοί πιστεύουν ότι η Κίνα, μετά την αλλαγή γραμμής για την πανδημία έχει τη δυνατότητα να γίνει ξανά ατμομηχανή ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία. Κινητήρια δύναμη θα είναι η ζήτηση, καθώς τα κινεζικά νοικοκυριά έχουν αρκετές αποταμιεύσεις, ύστερα από τρία σχεδόν χρόνια περιορισμών και τώρα έχουν τη δυνατότητα να βγουν και να καταναλώσουν. Η αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης, που με τη σειρά της θα οδηγήσει εκ νέου σε αύξηση της κατανάλωσης.

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με προβλέψεις όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βλέπει την ανάπτυξη στην Κίνα το 2023 στο 4,3%, είναι πιθανό αυτή να πάει στο 5% ή ακόμη και παραπάνω.

Αυτό σημαίνει, όμως, και μια δικαίωση για το στοίχημα του Σι Τζινπίνγκ, που αφού εξασφάλισε τη σαφή κυριαρχία του στο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις για τα περιοριστικά μέτρα και τον κίνδυνο υποτονικών ρυθμών ανάπτυξης, προτίμησε να αλλάξει πλήρως την πολιτική για την πανδημία και να «ανοίξει» την κινεζική κοινωνία και οικονομία.

Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης θα δώσουν τη δυνατότητα στον Σι να διαμορφώσει και μια καλύτερη ισορροπία και δυνητική συμμαχία στη σχέση με τις ισχυρές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε την συνέχεια στο  in.gr