Πέμπτη
9
Φεβρουάριος
TOP

Θανατηφόρος καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη -Τουλάχιστον 1.000 νεκροί, τεράστιες φωτιές και θερμοκρασίες ρεκόρ

Ένα θανατηφόρο κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη, σπάζοντας ρεκόρ θερμοκρασίας, τροφοδοτώντας δασικές πυρκαγιές και στοιχίζοντας τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα στην Πορτογαλία και την Ισπανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας, μεταξύ 7 και 13 Ιουλίου, στη χώρα έχασαν τη ζωή τους 238 άνθρωποι εξαιτίας του καύσωνα. Μεταξύ 14 και 17 Ιουλίου, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από 421.

Στην Ισπανία, περισσότεροι από 360 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του καύσωνα μεταξύ 10 και 17 Ιουλίου.

Στη Γαλλία, δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των νεκρών, αλλά το υπουργείο Υγείας είπε στο ABC ότι θα δημοσιεύσει σχετικές πληροφορίες στο τέλος του μήνα.

 Μεγάλες φωτιές πλήττουν την Ευρώπη εν μέσω καύσωνα-ρεκόρ

Σε αυτό το πλαίσιο, τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή συναγερμό και οι κυβερνήσεις προσπαθούν την ίδια ώρα να βοηθήσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας πυρκαγιών.

Καθώς η Δυτική Ευρώπη βιώνει ένα κύμα καύσωνα που σπάει όλα τα ρεκόρ, χιλιάδες πυροσβέστες δυσκολεύονται να περιορίσουν τις δασικές πυρκαγιές στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία που έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα γης.

Οι πυρκαγιές ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν σε επιχειρήσεις εκκένωσης, καθώς η υπερβολική ζέστη πλήττει την περιοχή.

Η Γαλλία έχει απομακρύνει περισσότερους από 16.000 ανθρώπους που απειλούνται από πυρκαγιές στα νοτιοδυτικά, καθώς οι φωτιές εξαπλώνονται επίσης στην Ισπανία και την Κροατία.

Στη νότια Ισπανία, περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πυρκαγιές στους λόφους Mijas, αν και αργότερα κάποιοι κατάφεραν να επιστρέψουν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους εκτός εάν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με το Associated Press.

«Πρόκειται για τη σωτηρία της ανθρωπότητας»

Οι καταστροφές λόγω του καύσωνα προκύπτουν καθώς η Ευρώπη βρίσκεται επίσης σε κλοιό ενεργειακής κρίσης -αρκετές χώρες σχεδιάζουν να κάψουν περισσότερο άνθρακα αυτόν τον χειμώνα, γεγονός που θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Φτάνουμε σχεδόν σε ένα σημείο όπου η Μητέρα Γη θα αποβάλει την ανθρωπότητα ως παλιό δέρμα, θα απαλλαγεί από όλους μας», δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ για το κλίμα. Καλώντας για περισσότερη δράση ώστε να σταματήσει η κλιματική κρίση, πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για τη σωτηρία του πλανήτη. Πρόκειται για τη σωτηρία της ανθρωπότητας».

Πηγή: iefimerida.gr