Σάββατο
24
Φεβρουάριος
TOP

Θυελλώδεις άνεμοι στη Μεσσηνία – Μεγάλη προσοχή απαγoρεύεται η καύση κλαδιών

Απέχοντας ένα μήνα από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου (01.05 – 31.10.2022), η καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της φωτιάς και του περιβάλλοντος της αποτελεί μονόδρομο για την καλύτερη προετοιμασία και την ενίσχυση της ετοιμότητας μας. Άλλωστε ο καιρός αποτελεί έναν από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες με την μεγαλύτερη επίδραση στην εξάπλωση και τη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών.

Κορύφωση θα παρουσιάσει το έντονο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMETEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα καταγραφούν από την Πέμπτη 31/04 και την Παρασκευή 01/04.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά η πρόγνωση της γεωγραφικής κατανομή των συγκεντρώσεων σκόνης για το μεσημέρι της Πέμπτης 31/04 καθώς και τα κατακόρυφα προφίλ της σκόνης σε επιλεγμένες πόλεις. Στα κατακόρυφα προφίλ σκιάζεται με καφέ αποχρώσεις το βάθος της ατμόσφαιρας στο οποίο η συγκέντρωση σκόνης αναμένεται να ξεπερνά τα 100 μg/m3.

Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, τα φαινόμενα (βροχές / καταιγίδες) που αναμένεται να σημειωθούν θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηριστικά λασποβροχής. Σταδιακή απομάκρυνση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου 02/04 και από τα βορειοδυτικά. (πηγή: meteo.gr)

Οι θυελλώδεις άνεμοι που αυτή την περίοδο πλήττουν και την περιοχή μας είναι ένα εκ των φαινομένων που δημιουργηθούν επικίνδυνες συνθήκες και για το λόγο αυτό εφίσταται η προσοχή όλων.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται απ‘ όλους τους κατοίκους του Νομού Μεσσηνίας τις επόμενες ημέρες και η αποφυγή καύσης κλαδιών και άλλων φυτικών υλών λόγω των ισχυρών ανέμων. Απαραίτητη η αποφυγή τέτοιων εργασιών και σε κάθε περίπτωση η λήψη προληπτικών μέτρων αποφυγής πυρκαγιάς και ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως ότου απαγορευτεί η καύση με την έναρξη της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου.

Σχετική ειδοποίηση και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας:

«1. Κατόπιν δελτίου καιρού της ΕΜΥ την 31 Μαρτίου 2022 (06:00) αναμένεται να εκδηλωθούν στην περιοχή αρμοδιότητας Κ.Λ. Καλαμάτας θυελλώδης άνεμοι.

  1. Αλιευτικοί και ναυταθλητικοί σύλλογοι παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους προς αποφυγή δραστηριοποίησης κατά το χρόνο ισχύος δελτίου αναγγελίας θυελλωδών ανέμων.
  2. Ναυτικοί Πράκτορες παρακαλούνται για την ενημέρωση πλοιάρχων ορμούντων πλοίων.
  3. Ο.Τ.Α. παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους.
  4. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας παρακαλείται για την ενημέρωσή του.»