TOP

Τη Δευτέρα πέφτει στο τραπέζι το νέο πακέτο μέτρων – Τι θα συζητηθεί

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα από την υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού.

Εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες. Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι για την πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ενώ το πανεπιστήμιο έχει εκδώσει και ειδικές οδηγίες για τη συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού. Στη χώρα μας καταγράφεται σημαντική άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες μέρες, και αναμένεται αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα. Επιστήμονες και κυβέρνηση προβληματίζονται για το ενδεχόμενο μεγάλης επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων στην Αττική και την ανίχνευση της μετάλλαξης στα λύματα της Θεσσαλονίκης, και εξετάζουν το πλέγμα των νέων περιοριστικών μέτρων που αναμένεται να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου ή και νωρίτερα.

Αύριο αναμένεται να επανεξετάσει τα μέτρα η επιτροπή των ειδικών.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες μια τάση αποκλιμάκωσης στις ΜΕΘ. Στο μεταξύ o δείκτης θετικότητας είναι στο 1,52%.

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου ημέρα που έχει δοθεί ως σημείο έναρξης της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάσχεσης του κορονοϊού έδωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μέσω της ΕΡΤ και της εκπομπής Νέα Ματιά.

Πάντως αύριο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί. Δηλαδή την εξέλιξη των νέων κρουσμάτων και τις νοσηλείες, καθώς και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Στη συνέχεια οι ειδικοί θα εισηγηθούν ποια νέα μέτρα χρειάζεται να ληφθούν.

Στο ερώτημα εάν τα νέα μέτρα θα ληφθούν άμεσα, δηλαδή πριν από την Πρωτοχρονιά -και όχι μετά τις 3 Ιανουαρίου όπως αρχικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση- εξαρτάται από τα στοιχεία που θα προκύψουν για τον κορονοϊο.

Οι ειδικοί αναμένεται να εστιάσουν:

Στα κέντρα διασκέδασης με μείωση του ωραρίου λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα.

Θα εξετάσουν τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης μόνο για καθήμενους, είτε τον περιορισμό στην πληρότητα τους, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα γήπεδα εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων.

Ήπιες παρεμβάσεις και νέα μέτρα στη διασκέδαση προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως τα μέτρα -που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα- θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.

Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ακόμα και πριν από τις 3 Ιανουαρίου, που έχει ήδη προαναγγελθεί.

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για την Όμικρον

Ανησυχία, όμως, υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει ανιχνευτεί στα λύματα της πόλης.

Σταθεροποιητική τάση κατέγραψαν οι εισαγωγές στην τελευταία εφημερία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Κατά τη χθεσινή ημέρα υπήρξε μεγάλη προσέλευση παιδιών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Προσήλθαν πενήντα παιδιά και πέντε εισήχθησαν για νοσηλεία.

Εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένες για πολλές ημέρες δύο γυναίκες λεχώνες και ακόμη άλλες πέντε σε απλές κλίνες Covid.

Δυσάρεστα είναι τα νέα για τις καλόγριες από το Μοναστήρι στο Χορτιάτη. Από τις τέσσερις γυναίκες που νοσηλεύονταν στο Ιπποκράτειο με κορονοϊό, οι δύο κατέληξαν, μία εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη, ενώ η τέταρτη διακομίστηκε στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”.

Την εφημερία της επόμενης Κυριακής αναμένουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για να εκτιμήσουν την επιδημιολογική επιβάρυνση, μέσω των εισαγωγών, από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση, Έλενα Αποστολίδου

ΠΗΓΗ: ertnews.gr