Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Τι είναι το σύνδρομο Burnout και γιατί πλήττει τους υγειονομικούς

Η λέξη που τώρα τελευταίως ακούγεται όλο και συχνότερα στις κλινικές Covid, αλλά και στις ΜΕΘ είναι το Βurnout. Πρόκειται για μια αγγλική έκφραση την οποία γνωρίζει πολύ καλά σε όλο τον κόσμο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κόπωση, επαγγελματική εξουθένωση, εργασιακή πίεση και εξάντληση. Και έχουν απόλυτο δίκαιο.

Δίνουν οι περισσότεροι (γιατροί και νοσηλευτές) την μάχη κατά του κορωνοϊού από τις 11 Μαρτίου του 2020, χωρίς σταματημό, χωρίς τις περισσότερες φορές με επιπλέον προσωπικό, μακριά από τις οικογένειές τους, φορώντας τη μάσκα, καμιά φορά και 16 ώρες την ημέρα.

Αυτά τα αποτυπώματα της μάσκας που βλέπαμε στο παρελθόν στις νοσηλεύτριες και στους γιατρούς επανήλθαν και τα συναντά κανείς κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στις ΜΕΘ του Σωτηρία και του Ευαγγελισμού. Στέκονται οι υγειονομικοί δίπλα στους ασθενείς, τώρα με το τέταρτο κύμα που σαρώνει την χώρα με το μοναδικό εφόδιο που έχουν την εμπειρία που απέκτησαν όλο αυτό το διάστημα, αλλά και το εμβόλιο:

«Υπάρχει κόπωση ανάμεσά μας, βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε κατάσταση burn out», λέει η Διευθύντρια Παθολογίας Αντωνία Κουτσούκου υπεύθυνη της ΜΕΘ του Σωτηρία, όπου πλέον με την αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει μείνει κανένα κρεβάτι κενό. Και παρά την κόπωση, τη συνεχή παρουσία δίπλα στους ασθενείς, οι υγειονομικοί αντέχουν, κάνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό, και ας έχουν τα πρόσωπά τους χαραγμένα από τη μάσκα που φορούσαν επί 16 ώρες συνεχώς.

πηγη – Βηματοδότης