
Τα νομικά κείμενα (8 προς το παρόν) και η πληθώρα συνοδευτικών επεξηγηματικών κειμένων για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοινώθηκε χθες ακόμα αποκρυπτογραφούνται, ενώ λείπουν κομμάτια του πάζλ (ειδικά στην κατανομή των κονδυλίων). Άλλωστε είναι σαφές πως μόλις άρχισε (με έντονες αναταράξεις και αντιδράσεις) μία διαδικασία που θα πάρει ενδεχομένως πάνω από 2 χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί. Ας πιάσουμε λοιπόν για αρχή μόνο κάποια «σημειακά» μέρη του νέου MFF (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2029- 2034) που, όταν κλειδώσει, θα καθορίσει τα λεφτά που θα λαμβάνει η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες.
Τα κονδύλια που προτείνονται για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2029- 2034 ονομαστικά (1,98 τρισ. ευρώ) είναι περισσότερα από αυτά που θα μοιρασθούν στην πράξη ανά την ΕΕ (1,76 τρισ. ευρώ). Η διαφορά περιλαμβάνει και την αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU) και τον τρόπο αποτίμησης των ποσών σε ονομαστικές/πραγματικές τιμές που δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Είναι χαρακτηριστικό πως, ως αναλογία του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ο νέος προϋπολογισμός είναι στην πράξη ελαφρά αυξημένος από τον τρέχοντα: από το 1,13% την τρέχουσα περίοδο προτείνεται να πάει στο 1,15% και ένα επιπλέον 0,11% αφιερώνεται στο να αποπληρώσει τα Ταμεία Ανάκαμψης των κρατών!

Ο κοινός δανεισμός και οι άγνωστοι «Χ»
Αναλυτική κατανομή ανά άξονα και τομέα (πχ ΚΑΠ ή συνοχή που τροφοδοτεί το ΕΣΠΑ) δεν υπάρχει ακόμη. Επίσης μένει να αποσαφηνισθεί αν θα είναι όλα τα λεφτά των 2 τρισ. ευρώ επιδοτήσεις. Για παράδειγμα, αναφέρεται σε σχετική εισαγωγική επεξήγηση πως «η Επιτροπή προτείνει έναν νέο ειδικό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων με ισχύ έως και 400 δισ. ευρώ σε δάνεια προς τα κράτη μέλη, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν σοβαρές κρίσεις πλήττουν την Ένωση». Δηλαδή αναφέρεται ρητά πως ο «κουμπαράς» για ώρα κρίσεων θα είναι μόνο δάνεια εν αντιθέσει με τον covid με το σχέδιο ανάκαμψης που ακολούθησε, η Επιτροπή με εντολή των κρατών βγήκε στις αγορές για κοινό δανεισμό που διατέθηκε και για επιδοτήσεις (με κατανομή 18 δις στην Ελλάδα που προσπαθούμε να τα απορροφήσουμε έως και το 2026). η επιλογή των επιδοτήσεων είναι κρίσιμη σε κράτη με υψηλό χρέος. Όπως είναι κρίσιμο και το αν το ποσό αυτό των δανείων των 400 δις ευρώ προσμετράται στα 2 τρις. ευρώ, δηλαδή αν ο νέος προϋπολογισμός δεν είναι μόνο επιδοτήσεις αλλά και δάνεια.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.insider.gr πατώντας ΕΔΩ