Σάββατο
2
Νοέμβριος
TOP

Τι κρύβεται πίσω από τον πόνο στον ώμο

Ο πόνος στον ώμο είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς. Ξέρουμε, όμως, τι τον προκαλεί και πώς να τον αντιμετωπίσουμε;

Η άρθρωση του ώμου είναι η άρθρωση με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελείται από τρία κύρια οστά (το βραχιόνιο, την κλείδα και την ωμοπλάτη) και δύο κύριες αρθρώσεις (την ακρωμιοκλειδική και τη γληνοβραχιόνια). Ο πόνος στον ώμο, η δυσκαμψία και η αδυναμία στη συγκεκριμένη άρθρωση έχουν σαν αποτέλεσμα τη δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών, όπως π.χ. το να πιάσουμε κάτι από ένα ψηλό ράφι, να οδηγήσουμε ή ακόμα και να βουρτσίσουμε τα μαλλιά μας.

Η μεγάλη κινητικότητά της οφείλεται στην περιστροφική μανσέτα (rotator cuff). Αν και συχνά θεωρείται ένα πράγμα, στην πραγματικότητα είναι μια συλλογή τεσσάρων μικρών μυών και ενός δικτύου τενόντων, που συνεργάζονται για να σηκώσουμε και να κινήσουμε το χέρι μας.

Οι μύες αυτοί και οι τένοντες λειτουργούν για να κρατήσουν την κεφαλή του βραχιονίου οστού στην υποδοχή του ώμου, κάνουν δηλαδή μια δύσκολη –και με αναπόφευκτη φθορά– «εργασία». Εάν οι τένοντες ή τα οστά γύρω από την περιστροφική μανσέτα είναι δυσλειτουργικά, τότε η κινήσεις του ώμου γίνονται δύσκολες και επώδυνες.

Τι προκαλεί τον πόνο στους ώμους

Τενοντίτιδα στην περιστροφική μανσέτα

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη αιτία πόνου στον ώμο. Στην περίπτωση αυτή, οι τένοντες στην άρθρωση φλεγμένονται και ερεθίζονται. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στο μπροστινό και στο πλαϊνό μέρος του ώμου, ενώ σιγά σιγά μειώνεται το εύρος κίνησης. Ο πόνος αυξάνεται κατά την ηρεμία, ενώ μειώνεται με τη δραστηριότητα.

Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου προκαλείται συνήθως από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη χρήση των χεριών πάνω από το κεφάλι, από την υπερχρησία, καθώς και από τη συνεχή εκτέλεση λανθασμένων κινητικών μοτίβων.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και κινησιοθεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, εφόσον ακολουθήσουν το προτεινόμενο πρόγραμμα θεραπείας.

3 συχνές αιτίες για τον πόνο στον ώμο

unsplash Emma Frances Logan

Τενοντίτιδα δικεφάλου μυός

Ο δικέφαλος μυς βρίσκεται στο μπροστινό και άνω μέρος του βραχίονα. Έχει δύο τένοντες που καταλήγουν ο ένας στο οστό της ωμοπλάτης και ο άλλος στο οστό της άρθρωσης του αγκώνα. Ο πιο συχνός τραυματισμός του δικεφάλου είναι η τενοντίτιδα δικεφάλου στον ώμο.

Στην τενοντίτιδα του δικεφάλου στον ώμο, ο πόνος εμφανίζεται σταδιακά στο μπροστινό μέρος του ώμου και συνήθως επεκτείνεται προς τα κάτω, πάνω από τον δικέφαλο μυ. Ο πόνος αυξάνεται κατά τις νυχτερινές ώρες και συχνά επιδεινώνεται μετά από επαναλαμβανόμενη ανύψωση ή μεταφορά βαριών αντικειμένων από ψηλά. Τα προβλήματα με τον τένοντα του δικεφάλου μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν έναν ήχο κρότου, όταν ο ώμος περιστρέφεται σε μορφή τόξου.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και κινησιοθεραπεία. Επειδή, όμως, οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας προκαλούνται από υπερβολική χρήση, η καλύτερη θεραπεία της τενοντίτιδας του δικεφάλου στον ώμο είναι η πρόληψη. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε ή να τροποποιούμε δραστηριότητες που προκαλούν το πρόβλημα και να ξεκινάμε την όποια σωματική δραστηριότητα αργά, αυξάνοντας σταδιακά το επίπεδο δυσκολίας. Ταυτόχρονα πρέπει να εστιάσουμε στη διόρθωση της στάσης του σώματος και στη βελτίωση των κινητικών μας μοτίβων.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΥΓΙΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ ΩΜΩΝ.

Οστεοαρθρίτιδα στον ώμο

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική νόσος, που μπορεί να επηρεάσει την άρθρωση του ώμου. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου στον ώμο στις ηλικίες άνω των 45 ετών. Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμά της και επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα και τις καιρικές αλλαγές. Κοινό σύμπτωμα αποτελεί και το περιορισμένο εύρος κίνησης.

Καθώς η οστεοαρθρίτιδα του ώμου εξελίσσεται, ο πόνος μπορεί να αυξηθεί σε ένταση και να εμφανιστεί με οποιαδήποτε κίνησή του. Μπορεί να εμφανιστεί και τη νύχτα, δυσκολεύοντας τον ύπνο μας.

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι μη χειρουργικές και περιλαμβάνουν ξεκούραση, προσαρμογή δραστηριοτήτων, εφαρμογή πάγου και κινησιοθεραπεία.

3 συχνές αιτίες για τον πόνο στον ώμο

iStock

Η σημασία της πρόληψης

Η μεγάλη κινητικότητα της άρθρωσης του ώμου κάνει την εμφάνιση πόνου και τραυματισμού στη συγκεκριμένη άρθρωση πολύ συχνή. Δεδομένου ότι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονται στη γενική φθορά της άρθρωσης σε συνδυασμό με την υπερχρησία και τη λανθασμένη εκτέλεση κινητικών μοτίβων, η προστασία και η πρόληψη παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών και δυνατών ώμων.

Πώς γίνεται αυτό; Κάποιος θα πει με την άσκηση. Εμείς θα συμπληρώσουμε με την εξειδικευμένη άσκηση. Η διόρθωση της στάσης του σώματος και η εξισορρόπηση της μυϊκής συστολής σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των κατάλληλων μυών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας και πρόληψης. Έτσι, είναι σημαντικό να ακολουθούμε ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα άσκησης, το οποίο θα εστιάζει περισσότερο στην κινητική λειτουργία του σώματος και όχι στα κιλά που «σηκώνουμε».

Ο Νικόλαος Παγούνης είναι Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής με Εξειδίκευση στην Ιατρική της Άσκησης & στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία, International Certificate in Osteopathic & Chiropractic Manipulation.

ΠΗΓΗ ow.gr