Υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής, 48 χρόνια μετά την κατάργησή της στη χώρα μας, για ορισμένα εγκλήματα, τοποθετείται το 44,2% των ερωτηθέντων της έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο Eteron με τη συνεργασία της aboutpeople.

Υπέρ της θανατικής ποινής με μεγάλο ποσοστό οι ψηφοφόροι της άκρας δεξιάς – Πλειοψηφικό ρεύμα και στη ΝΔ

Η έρευνα μάλιστα προχωράει ένα βήμα παραπέρα, συσχετίζοντας την τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα της θανατικής ποινής με τις εκλογικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων. Αναλυτικότερα, αυξημένα είναι τα ποσοστά των υπέρμαχων της θανατικής ποινής μεταξύ των ψηφοφόρων του Εθνικού Κόμματος – Έλληνες, του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη και της Ελληνικής Λύσης. Υψηλό (54,1%) είναι και το ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Πότε καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ελλάδα – Ποια ήταν η τελευταία εκτέλεση

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία εκτέλεση θανατικής ποινής στην Ελλάδα έλαβε χώρα το 1972, όταν ο, 27χρονος τότε, Βασίλης Λυμπέρης εκτελέστηκε με τουφεκισμό για την δολοφονία της γυναίκας του, της πεθεράς του και των δύο παιδιών του. Η εκτέλεση έλαβε χώρα στο πεδίο βολής εφέδρων αξιωματικών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με το πρώτο μεταπολιτευτικό σύνταγμα, αυτό του 1975, η θανατική ποινή καταργήθηκε σε περιόδους ειρήνης στην Ελλάδα, με εξαίρεση το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας σε περιόδους πολέμου.

Η οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής για κάθε είδους αδίκημα και σε οποιαδήποτε περίοδο στη χώρα μας ήρθε τον Δεκέμβριο του 1993 από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου με τον Νόμο 2172/1993.

ΕΕ: Θεμελιώδης αρχή της η κατάργηση της θανατικής ποινής

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την οποία έχουν υπογράψει και οφείλουν να τηρούν και να σέβονται όλα τα κράτη-μέλη, η θανατική ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί για κανένα αδίκημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης λάβει σειρά μέτρων για την κατάργηση της θανατικής ποινής και παγκοσμίως, καθώς:

-Απαγορεύει το εμπόριο αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βασανιστήρια ή εκτελέσεις

-Ενθαρρύνει την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της πολιτικής που ασκεί στο εμπόριο

-Υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε χώρες που ισχύει η θανατική ποινή

-Ως μόνιμος παρατηρητής στον ΟΗΕ, υποστηρίζει οποιεσδήποτε ενέργειες για τον τερματισμό της θανατικής ποινής. Επίσης, το Ευρωπαϊκός Κοινοβούλιο υϊοθετεί ψηφίσματα και φιλοξενεί συζητήσεις που καταδικάζουν τις δραστηριότητες των χωρών που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική.