TOP

Τι πιστεύουν πραγματικά οι Έλληνες για τη δουλειά τους – Προτεραιότητες και αποτελέσματα

Παρότι σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, πάνω από τους μισούς εργαζόμενους βάζουν τη δουλειά πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων τους, λίγοι πιστεύουν ότι εάν εργαστούν σκληρά θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή. Αυτή και άλλες φαινομενικά αντιφατικές απόψεις γύρω από την εργασία προκύπτουν από σχετική μελέτη του King’s College London.

Όπως όμως σημειώνει στο MR ο Bobby Duffy, διευθυντής του Policy Institute στο King’s, τα στοιχεία καταδεικνύουν μια σταθερή κατεύθυνση προς καλύτερη ισορροπία προσωπικής ζωής και δουλειάς, χωρίς απαραίτητα να επιβαρύνεται η παραγωγικότητα. Η έρευνα World Values Survey που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα για να προστεθούν τα ευρήματα από τη Βρετανία, αποτυπώνει συγκριτικά τις ειλικρινείς σκέψεις των εργαζομένων για τη δουλειά τους σε 24 χώρες.

Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για τη χώρα μας από το 2017 σε δείγμα 1.200 ατόμων, εννέα στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι η δουλειά είναι αρκετά ή πολύ σημαντική στη ζωή τους. Το ποσοστό αυτό αν και υψηλό, αφήνει την Ελλάδα «κάτω από τη βάση» σε σχέση με τις υπόλοιπες εξεταζόμενες χώρες: οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία κατακτούν την κορυφαία θέση με 99%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε Βρετανία (73%), Ρωσία (74%) και Καναδά (75%).

Σε πρώτη προτεραιότητα η δουλειά

Η Ελλάδα είναι 7η σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα της δουλειάς έναντι του ελεύθερου χρόνου. Ειδικότερα, πάνω από έξι στους 10 Έλληνες (63%) θεωρούν ότι η δουλειά πρέπει να μπαίνει πάντοτε πρώτη, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πως θα έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Το ποσοστό αυτό απέχει όμως πολύ από το 92% της Αιγύπτου που βρίσκεται στην κορυφή, αλλά και από το 10% της Ιαπωνίας που κατακτά την τελευταία θέση.

Πόσοι πιστεύουν ότι η δουλειά πρέπει να μπαίνει πάντοτε πρώτη

Τι πιστεύουν πραγματικά οι Έλληνες για τη δουλειά τους-1

Αντιφατικό μπορεί να θεωρηθεί ότι το 89% των Ελλήνων δήλωσε πως ο ελεύθερος χρόνος είναι σημαντικός στη ζωή τους. Βέβαια, η πλειονότητα των ερωτηθέντων στις εξεταζόμενες χώρες δίνει επίσης υψηλή αξία στον ελεύθερο χρόνο, με τα ποσοστά να φτάνουν έως και το 96% σε Σουηδία και Νορβηγία.

Επίσης, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες, το 56%, θεωρεί ότι θα ήταν κακό εάν δινόταν λιγότερη σημασία στη δουλειά. Πρόκειται μάλιστα για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις εξεταζόμενες χώρες, μετά την Αίγυπτο (88%), το Ιράν (77%) και το Μαρόκο (70%).

Αντιθέτως, ο κ. Duffy σχολίασε στο MR ότι τα τελευταία 40 χρόνια σε πολλές μεγάλες οικονομίες υπήρξε μια σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, καθώς πλέον η πλειονότητα πιστεύει ότι θα ήταν καλό εάν δινόταν λιγότερη σημασία στη δουλειά. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25%.

Το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς

Παρότι ένα μεγάλο μερίδιο των Ελλήνων δίνει μεγάλη αξία στην εργασία, σύμφωνα με την έρευνα του King’s College London μόλις το 27% των Ελλήνων πιστεύει ότι με σκληρή δουλειά μπορεί κανείς σε βάθος χρόνου να έχει μια καλύτερη ζωή. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις εξεταζόμενες χώρες μετά τη Νότιο Κορέα και έρχεται σε σύγκρουση με το 22% που θεωρεί ότι η επιτυχία εξαρτάται περισσότερο από την τύχη και τις διασυνδέσεις παρά με τη σκληρή δουλειά. Το υπολειπόμενο 51% εκτιμά ότι η δουλειά και η τύχη είναι εξίσου σημαντικά συστατικά επιτυχίας.

Φέρνει η δουλειά καλύτερη ζωή;

Τι πιστεύουν πραγματικά οι Έλληνες για τη δουλειά τους-2

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 56% των Ελλήνων, το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, πιστεύει πως η δουλειά είναι χρέος απέναντι στην κοινωνία.

Τέλος, οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους λαούς με την πιο ήπια προσέγγιση απέναντι στους ανέργους. Ειδικότερα, το 48% των Ελλήνων, το έκτο χαμηλότερο ποσοστό στην έρευνα, θεωρεί ότι όποιος δεν δουλεύει θα γίνει τεμπέλης. Σύμφωνα πάντοτε με τα ευρήματα της έρευνας, το ποσοστό αυτό απέχει πολύ από τους Αιγύπτιους (89%), τους Νιγηριανούς (87%) και τους Κινέζους (83%) που βρίσκονται στην κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας.

πηγη moneyreview.gr