Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν για τα σχολεία, καθώς και τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας νωρίτερα δημοσιοποίησε έναν αναλυτικό οδηγό 14 σημείων, με όλες τις απαντήσεις για τους γονείς, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, με αφορμή το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, την προσεχή Δευτέρα.
Στο ΦΕΚ για τα σχολεία και τις άλλες βαθμίδες («Λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων κατά την έναρξη του σχ. Έτους 2021-2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 κατά τη λειτουργία τους») γίνεται αναλυτική αναφορά στη χρήση μάσκας, καθώς και στο ποιοι μαθητές εξαιρούνται της υποχρεωτικότητας του μέτρου.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της ΚΥΑ τονίζεται ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν είτε απλή χειρουργική είτε υφασμάτινη με κατάλληλες προδιαγραφές.
Σχολεία και μάσκες: Πότε είναι υποχρεωτική και πότε όχι
Στο επίμαχο σημείο για τις μάσκες στα σχολεία τονίζεται:
Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους/τις μαθητές/τριες ηλικίας τεσσάρων (4) ετών και άνω δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας.
Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων
β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων
γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών
Με την ΚΥΑ επισφραγίζεται ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική «κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης. Επειδή δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Η οδηγία αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση».
Τι είναι το διάλειμμα μάσκας στα σχολεία
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο για τις μάσκες στα σχολεία περιγράφεται στην παράγραφο 2, όπου εξηγείται τι είναι το «διάλειμμα μάσκας».
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται:
Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές/τριες δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας», ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας. Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου.
Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές/τριες, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν.
Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας, αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δεν θα φορούν μάσκα.
Πότε χρησιμοποιείται προσωπίδα ή μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα
Στην παράγραφο 3 παρατίθεται το τι ισχύει, μεταξύ άλλων, για τις περιπτώσεις που απαιτείται χειλεοανάγνωση:
Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο εκ- παίδευσης και επικοινωνίας. Οι συνοδοί μαθητών/τριών στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) φέρουν υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα.
Πότε προτιμάται η χειρουργική μάσκα
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους γονείς κατ’ επιλογήν τους ή τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως ενδεικτικά περιγράφονται παρακάτω:
α) Μαθητές/τριες με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αι- μοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου), β) Μα-θητές/τριες με ινοκυστική νόσο, γ) Μαθητές/τριες που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι τα παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, δ) Μαθητές με μεσογειακή αναιμία, ε) Μαθητές/τριες με σακχαρώδη διαβήτη.
Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας
Από την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών/τριών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά:
α) μαθητές/τριες με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
β) μαθητές/τριες με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
γ) μαθητές/τριες που παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια και ως εκ τούτου η προστατευτική μάσκα δεν είναι ανεκτή
Επιπλέον, για τους/τις μαθητές/τριες σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.
Να σημειωθεί ότι προβλέπεται εκπαίδευση εντός της σχολικής μονάδας για την ενδεδειγμένη χρήση προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες.
Τι συμβαίνει όταν ο μαθητής ή εκπαιδευτικός αρνείται να φορέσει μάσκα
Για τους μαθητές που αρνούνται να φορέσουν μάσκα γίνεται αναφορά στο άρθρο 8:
Σε περίπτωση που μαθητής/τρια δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος/η, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή/τριας ή Προϊσταμένου/ης της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμό- νων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.
Για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του προσωπικού που δεν φορούν μάσκα ισχύουν τα εξής:
Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ – ΕΒΠ, καθώς και μέλος του λοιπού προσωπικού δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική μονάδα. Αν εισέλθει στη σχολική μονάδα και σε μεταγενέστερο χρόνο ο εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ – ΕΒΠ, καθώς και μέλος του λοιπού προσωπικού δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη. Ο Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας τον/την καλεί να αποχωρήσει και ενημερώνει, χωρίς καμία καθυστέρηση, τον/την αρμόδιο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης ή Περιφερειακό/η Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης προκειμένου να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες.
*Δείτε όλα τα μέτρα στο sxoleia-fek-maskesπου ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Παιδείας
Πηγή www.iefimerida.gr