Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Τι θέλει να αλλάξει ο Δήμος Καλαμάτας σε 38 στρέμματα μέσα στην πόλη -Έπεσαν οι υπογραφές με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας

Υπογράφηκε σήμερα, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 από τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, και τον Πρόεδρο της «Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε.Α. ΟΤΑ», Αναστάσιο Σαρδέλη, παρουσία του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου – Πολιτικού Μηχανικού, Βασίλη Κουτραφούρη, η Προγραμματική Σύμβαση του έργου «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Αστικών Αναπλάσεων και Αναβάθμισης του Κεντρικού τομέα Καλαμάτας».

Η εν λόγω  προγραμματική σύμβαση, αφορά στην εκπόνηση μελετών σε εκτεταμένη έκταση του κεντρικού αστικού πυρήνα της Καλαμάτας. Η παρέμβαση προσεγγίζει με ολιστικό σχεδιασμό το μέλλον της πόλης και εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Δήμου για τη διεκδίκηση των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση μεγάλου μέρους αναπλάσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Καλαμάτας, όπως στην κεντρική πλατεία και τις γύρω από αυτήν περιοχές έτσι και τώρα, προτείνεται η συνέχιση ανάλογων παρεμβάσεων ευρείας κλίμακας στην περιοχή του κέντρου της Καλαμάτας, με την κατάθεση πρότασης για παρεμβάσεις σε ένα μεγάλο δίκτυο δρόμων μεσαίας εμπορικής και οικονομικής αξίας, που θα αποσκοπεί στην οικονομική ανάκαμψη των αστικών αυτών περιοχών – μετά την πανδημία του covid-19, μέσω παρεμβάσεων που θα πυροδοτήσουν την επανέναρξη ή ακόμα και την ενίσχυση συγκεκριμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων που είχαν υποστεί καθίζηση στην διάρκεια της πανδημίας. Οι εκτεταμένες αυτές προτεινόμενες παρεμβάσεις θα προσδώσουν έναν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα στη πόλη της Καλαμάτας με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

straakal

Σημειώνεται, ότι μέσω των προτεινόμενων αναπλάσεων – χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον «ψυχρά υλικά» δαπεδοστρώσεων και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες – θα προκληθεί μείωση του αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των παραγόμενων ατμοσφαιρικών ρύπων μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων μείωσης των ρυπογόνων μετακινήσεων, καθώς και βιοκλιματικής και ενεργειακής αναβάθμισης του υπαίθριου δημόσιου χώρου, με ενσωμάτωση «έξυπνων» καινοτόμων στοιχείων (Smart Cities).

Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η επίτευξη της άμεσης βελτίωσης της ποιότητας του αστικού χώρου, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καλύπτοντας τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών προς ένα βελτιωμένο περιβάλλον.

Σκοπός των παραπάνω αναπλάσεων, είναι αφενός μεν η απόδοση στον πολίτη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων επιφανειών δημόσιου χώρου που θα καθίσταται ελκυστικός στο χρήστη και φιλικός στο περιβάλλον και αφετέρου η ενίσχυση της ανάπτυξης αστικών περιοχών μέσω προστασίας του περιβάλλοντος, με την δημιουργία γραμμικών ή και εναλλάξ διάταξη δενδροστοιχιών από ψηλά δέντρα (να σημειωθεί ότι οι προτεινόμενες περιοχές στερούνται παντελώς πρασίνου). Επιπροσθέτως η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος με την δημιουργία μιας αξιόλογης ανάπλασης, που στο σύνολό της, εκτός του ασφαλούς και άνετου περιπάτου εκ μέρους των πολιτών, θα δημιουργήσει και δράσεις, που τελικά θα αποβούν προς όφελος του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, με κύριο στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής παρέμβασης, την ενσωμάτωση βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, την αύξηση του πρασίνου, την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ποιότητας ζωής, ασφάλειας και εν γένει αειφορίας.

Προγραμματική2 Medium

Επιπρόσθετα, στόχος είναι να σημειωθεί και μια θεαματική αύξηση της λειτουργικότητας της περιοχής, με την διαμόρφωση μιας ενιαίας αισθητικής αντιμετώπισης σε ένα μεγάλο τμήμα του κέντρου της Καλαμάτας (η περιοχή παρέμβασης αφορά σε επιφάνεια περίπου 38.000 τ.μ). Η συγκεκριμένη περιοχή θα οδηγήσει σε αισθητική ομοιογένεια, με μακροπρόθεσμο στόχο, να αποτελέσει μελλοντικά έναν «πυρήνα» πρόσφορο για επέκταση αναβαθμίσεων και σε άλλες γειτονικές περιοχές.

Εν κατακλείδι μέσω της υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων καθίσταται δυνατή η ενοποίηση όλων των υφιστάμενων αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε στο σύνολό τους να λειτουργούν, ως μια ενιαία αστική οντότητα αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου , στάσης των κατοίκων και επισκεπτών, της πόλης μας προσδίδοντας παράλληλα οικονομική και αναπτυξιακή υπεραξία στη περιοχή.