Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός -Πού θα κυμαίνεται, από πότε θα ισχύει

Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατέθεσε την εισήγησή της στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή.

Πού θα κυμαίνεται ο κατώτατος μισθός
Όπως έχει γράψει τις προηγούμενες ημέρες σε σχετικό ρεπορτάζ του το iefimerida.gr, υπάρχουν τέσσερα σενάρια για τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα:

Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση του κατώτατου κατά 5%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι θα ανέβει στα 819 ευρώ, δηλαδή 39 ευρώ πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 5,5%, οδηγώντας τον κατώτατο στα 823 ευρώ, δηλαδή 43 ευρώ παραπάνω από σήμερα.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 6%, δηλαδή κατά 47 ευρώ, και αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος από την 1η Απριλίου θα πρέπει να ανέβει στα 827 ευρώ.
Το τέταρτο σενάριο θέτει τον πήχη της αύξησης στο 6,5%. Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος θα ανέβει στα 831 ευρώ, δηλαδή 51 ευρώ παραπάνω από σήμερα.

Οι προτάσεις των φορέων
Από την πλευρά των εργοδοτών, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και ο ΣΕΒ προτείνουν αύξηση της τάξης του 4% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 811,2 ευρώ, πρόταση αντίστοιχη με αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι έμποροι από την πλευρά τους (ΕΣΕΕ) κατέθεσαν πρόταση αύξησης 3,5% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε αυτή την περίπτωση στα 807,30 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε πρόταση για αύξηση 5%-την μεγαλύτερη μεταξύ των φορέων – η οποία θα διαμόρφωνε τον κατώτατο μισθό στα 819 ευρώ.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2024 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή η αύξηση δεν θα πρέπει να υπολείπεται του πληθωρισμού του 2023.

Η πρόταση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 908 ευρώ μηνιαίως, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μην μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος.

πηγη: iefimerida.gr