Μετά από 9 επιτυχημένες διοργανώσεις, το Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτελεί πλέον ορόσημο για τον εγχώριο πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα, φιλοξενώντας κάθε χρόνο εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και την ΕΕ και προσελκύοντας πολλές εκατοντάδες συνέδρων, φέτος πραγματοποιείται στην Καλαμάτα.
Η 10η έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θέτει το μεγάλο ερώτημα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος» και όπως σημείωσε η Έλλη Τσιφόρου μιλώντας στην τηλεόραση BEST «Με την Μεσσηνία και Πελοπόννησο επιστρέφουμε στα μεγάλα -με φυσική παρουσία – συνέδρια θέτοντας τα ζητήματα: Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και ΕΕ και είναι αυτά που μας απασχολούν όλους».
Σημαντικά τα πρόσωπα και οι ομιλητές του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ από την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες που «συνδέονται» με τις εξελίξεις και είναι αυτά που αναμένεται διαμορφώσουν τις συνθήκες και τα μηνύματα για όλα τα μεγάλα ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος. Κορυφαίοι θεσμικοί και επιχειρηματικοί εκπρόσωποι του πρωτογενούς και ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την ΕΕ, αλλά και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές θα καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους στο πλαίσιο 2 συνεδριάσεων Ολομέλειας και 4 θεματικών εργαστηρίων, μεταξύ των οποίων θα υπάρξει στοχευμένη συζήτηση για τα ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας που αφορούν στον ελαιοκομικό τομέα.
Βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή των ιδίων των ανθρώπων που καλλιεργούν τη γη και τους καρπούς της «Θέλουμε τους αγρότες παρόντες και ενεργούς» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Έλλη Τσιφόρου.
Το 10ο Συνέδριο υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) “CAP4Food”, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για το διάστημα 2023-2024. «Μέρος του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί με υποψήφιους ευρωβουλευτές που με τη θητεία θα κληθούν να υποστηρίξουν αυτά τα μεγάλα ζητήματα που θα είναι στο επίκεντρο του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου» σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Το φετινό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται παραμονές των ευρωεκλογών και εν μέσω των κινητοποιήσεων των αγροτών σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχει διττή στόχευση: αφενός να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες σε σχέση με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και αφετέρου να συζητηθούν και να προταθούν πολιτικές και λύσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας σήμερα και στο μέλλον.
«Αυτό που είδαμε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων είναι ότι οι διεκδικήσεις των αγροτών είχαν να κάνουν με τον βαθμό ωριμότητας των εθνικών πολιτικών και πόσο υποστηρικτικές είναι αυτές για τον τομέα». Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία όπου στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρέθηκε η ισορροπία των δυνάμεων στην εφοδιαστική αλυσίδας μεταξύ λιανεμπορίου και παραγωγών με σχετικό νόμο να εφαρμόζεται προς αυτή την κατεύθυνση τη ώρα που στην Ελλάδα όπως είπε «αδυνατούμε να παρέμβουμε σε ζητήματα βάσης όπως οι ελληνοποιήσεις. Η ωριμότητα των εθνικών πολιτικών κρίνει την ωριμότητα και το εύρος των αιτημάτων που θέτουν οι παραγωγοί».
Η ΚΑΠ είναι μια συζήτηση που παραμένει επίκαιρη, καθώς «βρίσκεται στο τραπέζι πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έρχεται για να φέρει βελτιώσεις σε θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο ανά την Ευρώπη. «…Τα ζητήματα με αυτή την Αγροτική Πολιτική ήταν πολύ σύνθετα γιατί συμφωνήθηκε – το 2021- με έναν αστερίσκο, γιατί ήρθε να προταθεί και να εφαρμοστεί στην εποχή της πράσινης συμφωνίας, που είναι η πολιτική «ομπρέλα» όλων των πολιτικών της ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τον φιλόδοξο στόχο για την κλιματική ουδετερότητα του 2050.»
Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, μεταξύ 10.00 – 19.00, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Ο.Τ. 574, Αρτέμιδος, Καλαμάτα, 241 00).
Παράλληλα, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο του Συνεδρίου, έκθεση αγροτικών προϊόντων παραγωγών και συλλογικών σχημάτων της Περιφέρειας Μεσσηνίας.