Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Το 43% δουλεύει για να πληρώσει το κολέγιο

Παιδιά από χαµηλά οικονομικά στρώματα, που δεν τα κατάφεραν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα δημόσια ΑΕΙ ή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών μακριά από το πατρικό τους, ουκ ολίγα μάλιστα εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Eτσι, σκιαγραφείται το προφίλ των φοιτητών που επιλέγουν για σπουδές ιδιωτικό κολέγιο κυρίως σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για συνολικά περίπου 20.000 νέους που σπουδάζουν στα ιδιωτικά κολέγια. Το κόστος των προπτυχιακών προγραμμάτων κυμαίνεται από 3.000 έως 9.200 ευρώ ετησίως και των μεταπτυχιακών από 4.000 έως 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, επίσημα θεσμοθετημένα κολέγια στην Ελλάδα είναι 32. Oμως, τα ξένα ΑΕΙ με παραρτήματα στην Ελλάδα 30: 25 βρετανικά, 2 γαλλικά, 2 αμερικανικά και 1 τσεχικό. Η δια-φορά οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιο πανεπιστήμιο μπορεί να συνεργάζεται με παραπάνω από δύο κολέγια αλλά και το αντίστροφο.

Ευρωπαϊκή… παράκαμψη

Ειδικότερα, εδώ και δύο δεκαετίες τα ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν ως παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ στην Ελλάδα αποτελούν θέμα ισχυρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Και αυτό διότι τα κολέγια, διά της… ευρωπαϊκής οδού, παρακάμπτουν τη συνταγματική απαγόρευση για ίδρυση μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ στη χώρα μας. «Τα κολέγια δεν αποτελούν κυρίαρχη επιλογή για τα παιδιά οικογενειών με υψηλά εισοδήματα, όπως είναι το στερεότυπο». Αυτό καταδεικνύει έρευνα, σε φοιτητές και διδάσκοντες κολεγίων, του κ. Γιάννη Κιουβρέκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Παν. Θεσσαλίας και του κ. Γεώργιου Ανδρικόπουλου, επιστημονικού συνεργάτη στο ίδιο ίδρυμα, που παρουσιάζει η «Κ».

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” επιλέγοντας εδώ