Τετάρτη
28
Φεβρουάριος
TOP

Το χωριό της Μεσσηνίας με το… παράξενο όνομα! Η τραγική ιστορία πίσω από την ονομασία του

Σε απόσταση μόλις 16 χλμ. από την Καλαμάτα, συναντάται ένα όμορφο χωριό παραδομένο στην πλούσια και καταπράσινη φύση της Μεσσηνίας. Ο λόγος για το Πήδημα, που στις μέρες μας φημίζεται για τον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο της περιοχής, καθώς εδώ συναντώνται και οι πηγές Πηδήματος που τροφοδοτούν με νερό ένα μεγάλο τμήμα της Μεσσηνίας.

Αν και το χωριό είναι περισσότερο γνωστό γι’ αυτό του το χαρακτηριστικό γνώρισμα, ένα τραγικό γεγονός κρύβεται πίσω από την ονομασία του το οποίο συνοδεύει την ιστορία του και προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πάνω από το χωριό στο σημείο που αναβλύζουν οι πηγές του συναντώνται απότομα και επιβλητικά βράχια. Επί Τουρκοκρατίας από εκεί προτίμησαν να πηδήξουν στο κενό (εξ ου και το «Πήδημα») και να χάσουν την ζωή τους τα νεαρά κορίτσια του χωριού, προκειμένου να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

Στο συγκεκριμένο λόφο, μάλιστα, χτίστηκε το Κάστρο του Πηδήματος επί βυζαντινών χρόνων, το οποίο αργότερα κατακτήθηκε τόσο από τους Ενετούς, όσο και από τους Τούρκους. Η θέα που αντικρίζει κανείς από εδώ, το σημείο προσεγγίζεται μετά από πεζοπορία, προς το Μεσσηνιακό κάμπο είναι άκρως απολαυστική.

Μια άλλη εξήγηση για την ονομασία του χωριού υποστηρίζει ότι οφείλεται στο νερό που βγαίνει με ορμή από το βουνό. Ότι δηλαδή το νερό «πηδούσε» και, έτσι, το χωριό ονομάστηκε «Πήδημα» από τους πίδακες του νερού στο έδαφος. Από τα σημεία αναφοράς του χωριού το υπέροχο Δημοτικό Πάρκο με τα γάργαρα νερά και τη φύση στο μεγαλείο της.

πηγη