Σάββατο
2
Νοέμβριος
TOP

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η Google Arts & Culture ψηφιοποιούν το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21»

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η Google Arts & Culture ψηφιοποιούν το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21».  200 έργα τέχνης και 5 εκθέματα για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης  στην Πελοπόννησο είναι τώρα διαθέσιμα στο artsandculture.google.com.

 

Με την ευκαιρία της επετείου της Μάχης του Ναυαρίνου, που διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου 1827, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου γίνεται μέρος του Google Arts & Culture, της ψηφιακής πλατφόρμας της Google για τη διατήρηση και την online παρουσίαση έργων τέχνης και πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας, με μια ψηφιακή συλλογή σχεδόν 200 έργων τέχνης εμπνευσμένη από το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού ΜΟΡΙΑΣ ‘21.

Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού  ΜΟΡΙΑΣ ’21, προσκαλεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο ν’ ανταμώσουν στην Πελοπόννησο, όπου εδραιώθηκε ο Ελληνικός Αγώνας της Ανεξαρτησίας. Η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία μεταφέρει τους ταξιδιώτες στην ιστορία, με τη βοήθεια επιτόπιων δραστηριοτήτων και διαδραστικών εμπειριών σε ολόκληρη την περιοχή.

ΜΟΡΙΑΣ ‘21 – Η ψηφιακή συλλογή

Το ΜΟΡΙΑΣ ‘21 συνεργάζεται τώρα με την πλατφόρμα Google Arts & Culture, ψηφιοποιώντας έως και 200 ​​έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων δημιουργών αλλά και εκθέματα ιστορικής σημασίας που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση, ενώ αρκετά έργα θα προστεθούν κατά  τους επόμενους μήνες. Στα πιο ενδιαφέροντα έργα που είναι ήδη online συμπεριλαμβάνονται Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου του Jean-Charles Langlois, Η Άλωση της Ακροκορίνθου του Peter Von Hess, Γκραβούρα του Ναυπλίου από τον Karl Krazeisen, Ελληνίδα που αναμένει την έκβαση μάχης του H. Decaisne και Οι Έλληνες είναι αθάνατοι από τον G. de Galard καθώς και ιστορικά αντικείμενα όπως το κράνος του στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη.

Διαδικτυακά εκθέματα

Τα εκθέματα που είναι τώρα διαθέσιμα στο Google Arts & Culture θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία, εστιάζοντας κυρίως στα ακόλουθα:

  • Θεματικές διαδρομές – Ανακαλύπτοντας την Πελοπόννησο: Έχουν επιλεγεί χαρακτηριστικές θεματικές διαδρομές από τις 21 συνολικά που προσφέρει το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού ΜΟΡΙΑΣ ‘21. Οι διαδρομές, που μπορούν να συνδυαστούν σε εξορμήσεις 3, 5 ή 7 ημερών, αφορούν εμβληματικές πόλεις, χωριά, καστροπολιτείες και άλλα σημεία όπου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη.
  • Ιστορία – Μαρτυρίες από Κειμήλια και Ζωγραφικούς Πίνακες: Πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού αλλά και τη Συλλογή Τέχνης της Costa Navarino εκτίθενται ψηφιακά, σε συνδυασμό με αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους αλλά και με παράλληλη παράθεση ιστορικών μαρτυριών που μας ταξιδεύουν στις πιο σημαντικές περιοχές του Μοριά.
  • Γαστρονομία – Γεύσεις της Ελληνικής Επανάστασης: Βασισμένο σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα βρείτε online ένα ειδικό μενού 12 πιάτων με την υπογραφή του chef Λευτέρη Λαζάρου, βασισμένο σε υλικά και συνταγές της περιόδου. Παράλληλα, ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιλέγει ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού από την Πελοπόννησο που συνδυάζονται ιδανικά με κάθε συνταγή.
  • Τέχνη – Τοιχογραφίες της Ελληνικής Επανάστασης: Με έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση και τους ήρωές της, νέοι καλλιτέχνες δημιούργησαν τοιχογραφίες που μεταμόρφωσαν το αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την επίβλεψη του Δρ. Ερατώ Χατζησάββα, που είχε την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.
  • Φύση- Τα δέντρα μιλούν: Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Olayan Group, το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ’ 21 χαρτογράφησε αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου ως ζωντανές υπενθυμίσεις ιστορικών στιγμών της Ελληνικής Επανάστασης.

Θα ακολουθήσουν και άλλες εκθέσεις σε συνεργασία με σειρά οργανισμών και φορέων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ’21, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.morias21.com/

Μπορείτε να βρείτε τη συλλογή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Google Arts & Culture και μέσω της εφαρμογής Google Arts & Culture, η οποία είναι δωρεάν και διατίθεται για συσκευές iOS και Android.