Τρίτη
7
Δεκέμβριος
TOP

Το ΚΚΕ Μεσσηνίας για τις εξελίξεις στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Χώρας

Η ΚΟΒ Πυλίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της στατικής επάρκειας του γυμνασίου – λυκείου της Χώρας, το οποιο χαρακτηρίζει στατικά ακατάλληλο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“Μόλις άνοιξαν τα σχολεία, ο Δήμαρχος Πύλου “θυμήθηκε” ότι το κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο – Λύκειο Χώρας είναι στατικά ακατάλληλο.

Αφού 3 χρόνια το “έκρυβε” και ενώ τα σχολεία είναι κλειστά εδώ και 2 χρόνια, μόλις άνοιξαν με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και της Κυβέρνησης ξανακλείνουν το Γυμνάσιο – Λύκειο της Χώρας.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες που έχουν οι αρμόδιες αρχές! Το σοβαρό πρόβλημα της στατικής ακαταλληλότητας δεν το έμαθαν εχθές. Το ήξεραν πολύ καλά και η σημερινή και η προηγούμενη δημοτική αρχή. Η αργοπορία στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος είναι εγκληματική. Η στέγαση 100αδων μαθητών σε ακατάλληλο σχολείο μόνο ως τέτοια μπορεί να χαρακτηριστεί. Αποδεικνύεται ότι οι προτεραιότητες των Δημοτικών Αρχών δεν είναι η αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών, αλλά το τρεχαλητό για την ανάδειξη της περιοχής ως πεδίο τουριστικών επενδύσεων. Γι’ αυτό και δεν διεκδίκησαν κονδύλια για τον έλεγχο και την αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής των δομών εκπαίδευσης του Δήμου. Το πόσο επικίνδυνοι είναι, αποδεικνύεται από το τραγελαφικό γεγονός, ότι είχαν εντάξει το συγκεκριμένο στατικά ακατάλληλο κτίριο σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Αντίστοιχα εγκληματικές ευθύνες έχει και η κυβέρνηση που όλη αυτή την περίοδο νομοθετεί για “νέο σχολείο της αγοράς” πιο εξοντωτικό, μακριά από τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών σήμερα, και όχι για σχολεία ασφαλή που θα δίνουν ουσιαστική μόρφωση στα παιδιά.

Ευθύνες έχουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που την αντισεισμική θωράκιση, ακόμα και των σχολείων, την θεωρούν κόστος, μη επιλέξιμη δαπάνη. Όταν όμως αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των επενδυτών και των τραπεζών τρέχουν να τα υλοποιήσουν, “ξεπερνάνε” γραφειοκρατίες και κολλήματα.

  • Εδώ και τώρα, χωρίς χρονοτριβές να ανακατασκευαστεί πλήρως και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και προδιαγραφές το Γυμνάσιο – Λύκειο της Χώρας. Να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της στέγασης, όπως ορίζουν οι δυνατότητες της επιστήμης το 2021.
  • Μέχρι τότε, και μόνο ως προσωρινή λύση, να διαμορφωθεί ειδικός χώρος για να στεγαστεί το σχολείο. Χώρος που θα περιλαμβάνει όλες τις υποδομές (κατάλληλες αίθουσες προκατ, τουαλέτες, στέγαστρα, διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, προαύλιο, περίφραξη κτλ). Να αξιοποιηθεί για αυτό τον λόγο κατάλληλος χώρος (δημόσιος ή ιδιωτικός) που θα τηρεί τις προδιαγραφές για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. 
  • Να γίνουν σε όλα τα σχολεία του Δήμου, άμεσα έλεγχοι σεισμικής επάρκειας και στατικότητας. Τα αποτελέσματα να δημοσιευτούν άμεσα.

Ο λαός της περιοχής, οι γονείς, τα παιδιά να κάνουν δικής τους υπόθεση την πάλη για την άμεση αποκατάσταση του σχολείου. Να μην αρκεστούν σε διαβεβαιώσεις, λόγια, υποσχέσεις. Με τον αγώνα τους να πιέσουν για άμεση λύση! Να μην εμπιστευτούν σήμερα όλους αυτούς που αδρανούσαν τόσα χρόνια για αυτό το σοβαρό πρόβλημα!

 Κ.Ο.Β. Πυλίας του ΚΚΕ                                                                       17/9/2021″