Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης κατά του πληθωρισμού

Συνεχή αναπροσαρμογή στις επιδοτήσεις των ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και ελέγχους, ώστε ο “εισαγόμενος” πληθωρισμός να μην οδηγήσει σε φαινόμενα αισχροκέρδειας κατά την περίοδο των εορτών, είναι το δίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Το ειδικό χαρακτηριστικό των φετινών εορτών είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται ήδη στις άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένα εισαγόμενα είδη, όπως οι ηλεκτρικές και οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα παιχνίδια, αλλά και είδη ένδυσης πολυεθνικών εταιρειών. Είναι προφανές, ότι το πρόβλημα προκλήθηκε και από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, των πρώτων υλών, από την έλλειψη ημιαγωγών και το αυξημένο κόστος μεταφοράς. Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου, ενόψει των επικείμενων εορτών, είναι ότι ένα τέτοιο περιβάλλον δημιουργεί ένα πεδίο δράσης για κερδοσκόπους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι η άνοδος του πληθωρισμού στο 4% ή ακόμη ψηλότερα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών. Τούτο, με δεδομένο, ότι οι διεθνείς οργανισμοί με πρώτη την Ε.Ε. προβλέπουν πληθωρισμό για το σύνολο του έτους, λίγο πάνω από το 0%, ενώ παρά την άνοδο από το καλοκαίρι, ο πληθωρισμός της Ελλάδας είναι ο τρίτος χαμηλότερος εντός της Ε.Ε. Ωστόσο, οι ανατιμήσεις και η επίπτωση που έχουν στα εισοδήματα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, απασχολούν σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα.

Θα υπάρχει μια τακτική “μαστιγίου και καρότου” με την αγορά. Με άλλα λόγια, θα υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ όπου εντοπίζεται υπερβολικό ή αθέμιτο κέρδος θα υπάρχουν βαριά πρόστιμα. Παράλληλα, θα υπάρχει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, στενότερη επαφή με τις επιχειρήσεις ώστε να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία συγκράτησης των τιμών. Μια πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η δημόσια έκκληση που έκανε πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος ζήτησε οι επιχειρήσεις να σκεφθούν πριν περάσουν το σύνολο του εισαγόμενου πληθωρισμού στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους καθώς, όπως είπε, υπάρχει μεγάλη προοπτική ανόδου μόλις περάσει η εποχή των ανατιμήσεων. Πέρα από τις εκκλήσεις, θα υπάρχουν συναντήσεις και τις επόμενες μέρες με συγκεκριμένους κλάδους, ώστε και το υπουργείο να έχει συνεχή εικόνα της αγοράς, αλλά και να υπάρχει έμμεση πίεση για συγκράτηση των τιμών.

Σχέδιο για επιδοτήσεις εξαμήνου

Παράλληλα όμως με τα ειδικά χαρακτηριστικά που θα έχει η εποπτεία των τιμών, τα φετινά, ιδιαίτερα, Χριστούγεννα, το ΥΠΟΙΚ και το υπουργείο Ενέργειας, θα συνεχίσουν να επιδοτούν τα αυξημένα τιμολόγια φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Το υπουργείο Οικονομικών καταστρώνει πλέον πλάνο για επιδοτήσεις κατά των αυξήσεων των ενεργειακών προϊόντων μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου, οπότε και οι τιμές αναμένεται να σταθεροποιηθούν πριν αρχίσουν να αποκλιμακώνονται οριστικά. Με αυτό το σενάριο, οι τιμές αναμένεται να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα προς το τέλος του καλοκαιριού. Με βάση αυτό το σενάριο, οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν από τα έσοδα των δημοπρασιών για τα δικαιώματα των εκπομπών ρύπων από τα οποία έχουν διατεθεί ήδη 600 εκατ. ευρώ.

Ένα δυσμενές σενάριο που υπάρχει όμως στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ είναι αυτό που θέλει την διάρκεια των υψηλών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου, αλλά προς το παρόν δεν υποστηρίζεται από κανένα διεθνή οργανισμό.

πηγη