Τρίτη
14
Ιανουάριος
TOP

Το «Όνειρο e-λεκτρονικής νύχτας» του Γιάννη Καλατζόπουλου από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας παρουσιάζει την Παρασκευή, 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαρτίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την παράσταση που αναβλήθηκε στις διακοπές των Χριστουγέννων με το έργο του Γιάννη Καλατζόπουλου “Όνειρο Ηλεκτρονικής Νύχτας”.

Οι παραστάσεις δίνονται κάθε μέρα στις 8.00 το βράδυ. Την Παρασκευή το πρωί θα δοθεί παράσταση σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και την Κυριακή θα έχει παράσταση για το κοινό και το πρωί στις 12.00.

το εισιτήριο είναι 10 ευρώ και το μειωμένο 7 ευρώ. Υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο στο TICKET SERVICE και στο ταμείο του θεάτρου.

Το έργο περιγράφει την ιστορία  ενός παιδιού εθισμένου στα ηλεκτρονικά παιχνίδια να ταξιδεύει στη χώρα της φαντασίας, όπου βασιλεύει η χαρά της ζωής,  η ομορφιά του παιχνιδιού με φίλους, η απαξίωση του πλούτου και του “φαίνεσθαι”. Άραγε το παιδί θα βρει την ουσία της αλήθειας; Θα να αναγνωρίσει την πραγματική ευτυχία στη ζωή;

Σας προσκαλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας, μαζί με τα παιδιά σας στη χώρα της φαντασίας για να βρούμε μαζί τη πραγματική χαρά της ζωής μας.

Τους συντελεστές και αφιερώματα για το έργο, σας στέλνουμε στα επισυναπτόμενα έγγραφα και σας ενημερώνουμε ότι στο Παρασκευοσαββαροκύριακο 25,26,27 Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι τελικές πρόβες στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλόπουλου

Μουσική: Χρήστος Καλαϊτζόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Άνθη- Η. Δρίλλια

Σκηνικά- κοστούμια: Βενετσάνος Μπαλόπουλος

Φωτογραφίες- βίντεο: Νίκος Τζαβάρας

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Αγγελόπουλος

Τεχνική υποστήριξη ήχου-φωτισμού: ΗΧΟΣ –ΦΩΣ –Χρήστος Συκάς

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ιωάννα: Τόνια Κυριαζή

Γιαννάκης: Χρήστος Σπύρης

Μπαμπάς, Ρομπότ: Δημήτρης Γκόνης

Μαμά, Παρί Μπερλίνερ: Σοφία Κατσιρέα

Γιαγιά: Ελεάννα Τζαβάρα

Κλόουν: Μιχάλης Κατσαρέας

Ντόλαρ Κόκακολ: Μαριλία Τσαούση

Παμπόνηρος Βοτκούτιν: Δημήτρης Κεχαγιάς

Ρολόι: Μυρτώ Μασουρίδη

Πράκτωρ 0-0-λεφτά: Παναγιώτης Τσίμπουρης

Καθηγητής Μουρλόγκας: Νικόλας Μαρινόπουλος

Αγλαΐα Βραχνουλή: Μυρτώ Ζόμπολα

Ντινούλης Ντροπαλούλης: Χρήστος Αλεφαντζής

Δεσποινίς Αλεποπίδου: Κατερίνα Κασσάκου

Πρόεδρος Ονειροπόλος: Γιώργος Μουντάνος

Σκέψεις των παιδιών για το έργο:

«Το κείμενο μιλάει για την αξία της φαντασίας, την οποία στερούνται τα σημερινά παιδιά λόγω του τρόπου ζωής που έχει αλλάξει πολύ».

«Το κείμενο μας διδάσκει πως η ζήλια μπορεί να μας κάνει κακούς απέναντι στους άλλους και πως αν έχεις εξάρτηση από τα λεφτά δεν ξέρεις πως είναι να ζεις ξέγνοιαστα, ελεύθερα»

«Η αλληλεγγύη πρέπει να βρίσκεται παντού».

«Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στα παιδιά».

«Στο κείμενο βλέπουμε τον τύπο ανθρώπου που θεμελιώνει το νόημα της ζωής του στο χρήμα, κυριεύεται από την απληστία και τελικά επιφέρει μόνο αρνητικά στην κοινωνία. Αντιπαραθετικά βλέπουμε το παιδί, που «αμόλυντο» από την πλεονεξία των ενηλίκων ονειρεύεται κόσμους φανταστικούς και δίκαιους».

«Η φαντασία είναι ένα μέσο απελευθέρωσης των παιδιών από την βαρετή πραγματικότητα των μεγάλων και από τις σκοτούρες τους, από το σχολείο».

Σημείωμα σκηνοθέτιδας

“Ζούμε στην εποχή της οθόνης και των ηλεκτρονικών. Είναι πλέον κανονικό μεγάλοι και μικροί να περιβαλλόμαστε διαρκώς από φωτεινές οθόνες και  συχνά να χάνουμε την ουσιαστική, πραγματική επαφή. Ίσως και τον εαυτό μας.

Στο έργο μας ένα παιδί ζει με περιορισμούς από τον κόσμο των μεγάλων «για το καλό» του, χωρίς όμως να κατανοεί το γιατί.

Μόνο του «επαναστατεί», αναζητά την ταυτότητα του μέσα από τους τηλε- ήρωες του.

Τελικά δραπετεύει παίζοντας ξανά στο όνειρο του και ανακαλύπτει ένα νέο κομμάτι του εαυτού του.

Τα 15  παιδιά της ομάδας μας ταξιδεύουν μέσα σε ένα όνειρο με στόχο να αναστοχαστούμε την καχυποψία, για την σχέση μας με το χρήμα, την επικριτικότητα απέναντι στους γύρω μας, την ανθρωπιά μας.

«Γιατί από ένα παιδί και έναν κλόουν μπορεί να μάθει κάτι ακόμα και ο πιο σοφός άνθρωπος».

Γιώλικα Πουλόπουλου

Σκηνοθέτης”

Σημείωμα διοικητικού Συμβουλίου

“Τα δύο τελευταία χρόνια η Πανδημία covid γέννησε την καραντίνα, το φόβο, την απομόνωση, την έλλειψη ανθρώπινης επαφής, την απαγόρευση εκδηλώσεων αγάπης.

Αντί για σχολικές δραστηριότητες, πολιτιστικές και  λογοτεχνικές εκδηλώσεις, καθιερώθηκε η τηλεκπαίδευση, η τηλεπικοινωνία, ο τηλεπολιτισμός, η τηλεσυζήτηση, η τηλεπολιτιστική εκδήλωση και όλες οι τηλεαπολαύσεις.

Σταθμεύσαμε  τη ζωή μας μικροί-μεγάλοι μπροστά σε μια οθόνη.

Εγκλωβισμένοι σε τέσσερις τοίχους απολαμβάναμε τηλεπερσόνες και τηλερύπους.

Χάσαμε την ευκαιρία να ονειρευτούμε ελεύθεροι.

Παγιδευτήκαμε σε ένα σκοτάδι φόβου και πανικού.

Να όμως η ευκαιρία!

Ελάτε μαζί μας, να δραπετεύσουμε παρέα με το παιδί της ιστορίας μας στη χώρα της Φαντασίας, του παιχνιδιού και της ελευθερίας. Σύμμαχοί μας θα είναι η χαρά, η ψυχαγωγία και ο προβληματισμός.

Άραγε θα καταφέρουμε να ανακαλύψουμε  την ανθρωπιά και την αγάπη στη χώρα της Φαντασίας;

Θα κατορθώσουμε να διατηρήσουμε το όνειρο ζωντανό και την ελπίδα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε;”