Σάββατο
9
Νοέμβριος
TOP

Το πρόβλημα με την ΕΒΕ και οι κενές θέσεις της περιφέρειας – Αναλυτικοί πίνακες (video)

Για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τον αριθμό των εισακτέων μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο Στράτος Στρατηγάκης, σύμβουλος σταδιοδρομίας. Εκτός Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), από τα Γενικά Λύκεια έμειναν 25.014 παιδιά. Από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ) δεν πέρασαν σε ΑΕΙ 10.584 υποψήφιοι, φτάνοντας συνολικά τα 35.598 παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος, 17.762 μαθητές Γενικών Λυκείων δεν τα κατάφεραν να περάσουν σε κάποια ανώτατη σχολή ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των μαθητών από τα ΕΠΑΛ ήταν 447. Σύνολο: 18.209 κενές θέσεις. «Αυτό είναι το πρόβλημα με την ΕΒΕ. Αυτές οι κενές θέσεις μοιράστηκαν κυρίως σε τμήματα της περιφέρειας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αρχιτεκτονική της Ξάνθης, όπου έμειναν 108 κενές θέσεις από το Γενικό Λύκειο και 4 από τα ΕΠΑΛ», δήλωσε ο κ. Στρατηγάκης.

Σχολιάζοντας το πώς θα λειτουργήσουν σχολές με 5 και 6 εισακτέους ο σύμβουλος σταδιοδρομίας είπε ότι θα λειτουργήσουν γιατί έτσι και αλλιώς έχουν φοιτητές και στα άλλα έτη. «Το υπουργείο Παιδείας λέει ότι θα κάνει αναδιάταξη του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έτσι ώστε να κάνει πιο φυσιολογική την κατανομή των τμημάτων». Ωστόσο, όπως επισήμανε, «το μόνο κριτήριο δεν είναι ο αριθμός των φοιτητών αλλά και κριτήρια επιστημονικά, ακαδημαϊκά». Μιλώντας για το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων ο κ. Στρατηγάκης είπε ότι «είναι αξιόπιστο αλλά όχι δίκαιο. Είναι προβληματικό ότι έχουμε τέσσερα επιστημονικά επίπεδα και  τέσσερα μαθήματα στα οποία εξετάζονται. Είναι αναχρονισμός».

«Αξιοπερίεργα τα όσα έγιναν φέτος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο ειδικός, λέγοντας ότι το σύστημα είναι παρωχημένο και πρέπει να αλλάξει «Για να αλλάξει το σύστημα χρειάζεται συναίνεση… Όλα χτίζονται πάνω στο σαθρό υπόβαθρο του λάθος εκπαιδευτικού συστήματος. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να να βρουν».

www.ertnews.gr