Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών παρέδωσε έκθεση για την κατάσταση του δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας στη Μεσσηνία στον Στέφανο Κασσελάκη

Έκθεση για την κατάσταση του  δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας στη Μεσσηνία” του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας που εδόθη στον πρόεδρο κ. Κασσελάκη κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Καλαμάτα

Αναλυτικά:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. Ν.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Καλαμάτα 29-05-24

Κύριε Πρόεδρε

Οι παροχές υγείας που προσφέρονται στους πολίτες του νομού μας από τα δυο νοσοκομεία μας συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.Ευθύς αμέσως θα σας το αιτιολογήσω παραθέτοντας κάποια νούμερα ενδεικτικά από κάποιες υπηρεσίες που προσφέρονται.

Το 2023

1) Πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο της καλαματας 4.400 επεμβάσεις εκ των οποίων 600 οφθαλμολογικές. Αντίστοιχα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας γύρω στις 700.

2) Στα εξωτερικά ιατρεία έχουν εξετασθεί 66.800 ασθενείς και στα περισσότερα εξωτερικά ιατρεία σήμερα το πρώτο ραντεβού είναι διαθέσιμο μετά από μήνα  ή και μήνες , πράγμα που δείχνει: 1)την προτίμηση 2)την εμπιστοσύνη των πολιτών και 3)τις μεγάλες

ανάγκες που υπάρχουν στον πληθυσμό. Λειτουργούν δε και ιατρεία εξειδικευμένα όπως το διαβητολογικό, της Νεογνικής Βαρηκοϊας , της Καρδιακής Ανεπάρκειας , το ιατρείο πόνου που υπάρχουν σε ελάχιστα άλλα νοσοκομεία της Πελοποννήσου. Υπάρχει τμήμα

οικογενειακού προγραμματισμού και τεστ ΠΑΠ. Διενεργείται πλήθος αιματολογικών και ακτινολογικών εξετάσεων.  Έγιναν 1900 γαστροσκοπήσεις -κολποσκοπήσεις . Απόλυτα συνδεδεμένες δε με το Νοσοκομείο είναι και οι παράλληλες υπηρεσίες με την τεράστια σημασία τους της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας ενηλίκων και παίδων που δουλεύει τον τελευταίο χρόνο και το κέντρο ψυχικής υγείας.

3) Οι μονάδες μας ( η αναπνευστική και η καρδιολογική σταθερά είναι γεμάτες με βαρέως πάσχοντες. Οι εντατικολόγοι μας και οι καρδιολόγοι σηκώνουν όλο αυτό το βάρος δίνοντας λύση σε περιστατικά αποφεύγοντας την διακομιδή σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

4)Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 570 στεφανιογραφίες και τοποθετήθηκαν 200 ενδοαγγειακές προθέσεις(stents). 5)Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 218 τοκετοί και 364 καισαρικές τομές.

6)Το 2023 εξετάσθηκαν στην ογκολογική κλινική για  χημειοθεραπεία 2063 συνάνθρωποι μας με καρκίνο. Στην δε Μονάδα Μεσογειακής αναιμίας 2466 εκ των οποίων 950 ήταν μεταγγίσεις αίματος.

7)Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 631 μαστογραφίες

Βλέποντας λοιπόν τον μεγάλο αυτό όγκο των ασθενών που βρήκε λύση στο πρόβλημα της υγείας του εύλογα αναρωτιόμαστε τι θα γίνει στον νομό εάν συμβεί περαιτέρω αποδυνάμωση των νοσοκομείων .Διότι ήδη και με την υπάρχουσα ισχυρή λειτουργία των νοσοκομείων δεν καλύπτονται 1)οι αυξημένες ανάγκες των πολιτών και 2) οι ασθενείς που κινούνται προς τα εμάς λόγω της αποδυνάμωσης των γύρω νοσοκομείων.  Άραγε θα μπορέσει μια ιδιωτική δομή να σηκώσει αυτό το βάρος ? Και εάν ναι πόσοι από τους συμπολίτες μας μπορούν να επιτρέψουν οικονομικά την ιδιωτική υγεία? και εάν συμβεί κάτι όπως η προηγούμενη πανδημία ποια δομή θα μπει μπροστά? Διότι αποδείχτηκε ότι στην πανδημία το κύριο βάρος σήκωσαν τα δημόσια νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία μας κινδυνεύουν όμως άμεσα από την πολιτική που υιοθετείται στον χώρο της δημόσιας υγείας και περιλαμβάνει την μείωση της χρηματοδότησης και την μείωση των προσλήψεων. Η υποστελέχωση οδηγεί στην υιοθέτηση ελαστικών σχέσεων εργασίας όπως οι επικουρικοί ιατροί και οι ιδιώτες ιατροί με μπλοκάκι το οποίο απειλεί την συνοχή των ιατρικών τμημάτων.

Η δε πληρωμή με τις ιατρικές πράξεις των ιδιωτών αποδεικνύεται πιο κοστοβόρα από την πληρωμή μόνιμων ιατρών. Η υποστελέχωση , οι μετακινήσεις των ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, η υπερεφημέρευση σε συνδυασμό με τους χαμηλούς  μισθούς  οδηγούν σε:

α)Μειωμένο ενδιαφέρον για πρόσληψη στο νοσοκομείο (έτσι προκηρύσσονται θέσεις και δεν βάζει κανείς ιατρός τα χαρτιά του

β) Σε αυξημένες παραιτήσεις ιατρών.

Επιπλέον το νοσοκομείο μας έχει πάρα πολλή δουλειά γιατί 1) καλύπτει μεγάλη περιοχή 2)έχουμε περιόδους τουριστικές όπου αυξάνεται κατά πολύ η προσέλευση ασθενών 3)είμαστε απομακρυσμένοι από την Αθήνα.4)έχουμε πολύ γερασμένο πληθυσμό με αυξημένη νοσηρότητα..Τα παραπάνω αποτελούν αρνητικό πρόσημο για να έρθει  ένας νέος  ιατρός. Πρέπει να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για τις απομακρυσμένες περιοχές και για τις θέσεις που προκηρύσσονται και δεν  παρουσιάζεται κανείς ενδιαφερόμενος ιατρός -τις λεγόμενες << άγονες >> .Όπως η θέση του οικολόγου που βγήκε 2 φορές σε προκήρυξη και δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Όπως επανειλημμένα οι θέσεις των παθολόγων και οι θέσεις των ΤΕΠ.

Έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο από τα συνδικαλιστικά μας όργανα όσο και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό σύλλογο, αλλά δεν έχουν ληφθεί υπόψη από το Υπουργείο Υγείας. Θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικά κίνητρα για να καταστούν οι θέσεις αυτές

ελκυστικές για τους νέους ιατρούς. 

Στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας στις θέσεις που προκηρύσσονται δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιατρούς. Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δέχεται ιδιαίτερη πίεση καθώς τα γύρω Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα. Η υποστελέχωση του έχει αποτέλεσμα την αργοπορία της αντιμετώπισης των περιστατικών καθώς πρέπει να διακομιστούν και να αντιμετωπιστούν στην Καλαμάτα. Αυτό όμως συνιστά μεγάλη επιβάρυνση του Νοσοκομείου της Καλαμάτας . Αρκεί να σημειωθεί ότι τις μισές ημέρες του κάθε μήνα το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δεν έχει στην εφημερία Αναισθησιολόγο , Καρδιολόγο και Παθολόγο πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα κινηθούν προς την Καλαμάτα εάν χρήζουν αντιμετώπισης από τις παραπάνω ειδικότητες . Επίσης ένα τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη αξονικού τομογράφου με αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι ασθενείς στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας προκειμένου να γίνει η συγκεκριμένη εξέταση με ότι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των ασθενών.

Σήμερα Βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση σε κάποια τμήματα

  • Στο ογκολογικό που είναι μια ιατρός η οποία δυστυχώς έχει και αναρρωτική με αποτέλεσμα να έχει μείνει  το τμήμα στον αέρα.
  • Στην μονάδα τεχνητού νεφρού της Κυπαρισσίας είναι μια ιατρός .

3)Στο παθολογοανατομικό  είναι μια ιατρός και έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αργοπορία των απαντήσεων στις βιοψίες. Έχουμε ζητήσει άμεση προκήρυξη 2 θέσεων σε αυτό το τμήμα η οποία και δεν έγινε ποτέ .Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί ασθενείς να κινούνται προς τον ιδιωτικό τομέα για να πάρουν γρήγορες απαντήσεις σε νόσους που δεν επιτρέπεται να περιμένουν.,-1 οργανική θέση κενή.

4)Στο γαστρεντερολογικό  είναι ένας ιατρός.

Ένας πολύ εύκολα μπορεί να γίνει κανένας!

5)Στο αιμοδυναμικό τμήμα για την αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος έχουμε μεγάλο πρόβλημα καθώς θα έπρεπε να δουλεύει περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα που τώρα δουλεύει, διότι έχει μόνο έναν εξειδικευμένο ιατρό. Τις υπόλοιπες μέρες  οι εμφραγματίες διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία (Τρίπολη, Αθήνα ).Στην καρδιολογική κλινική- 4 θέσεις κενές.

Εκκρεμεί η πρόσληψη 1 ιατρού

6)  Οι 2 παθολογικές θα έπρεπε να είχαν 12 ειδικούς γιατρούς – επιμελητές έχουν μόνο 6.Οι ιατροί βρίσκονται στα όρια της ψυχοσωματικής τους κατάρρευσης .Επιπλέον η τραγική κατάσταση των τριτοβάθμιων νοσοκομείων έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται  η διακομιδή ασθενών από την περιφέρεια προς αυτά.6 θέσεις κενές.

7) Δεν μπορούν να ξεκολλήσουν οι λίστες του χειρουργείου γιατί οι αναισθησιολόγοι είναι σε οριακό αριθμό.  –2 θέσεις κενές.

8)Διαφαίνεται τεράστιο πρόβλημα και στην χειρουργική κλινική εάν δεν γίνουν άμεσα προκηρύξεις ή κάποια μετακίνηση.-7 θέσεις κενές.

Εκκρεμεί η πρόσληψη 2 ιατρών.

8)Παιδιατρική κλινική –1 θέση κενή

9).Μεγάλη αναμονή στα επείγοντα. Το νοσοκομείο Καλαμάτας είναι 3ο πανελληνίως 1ο στην Πελοπόννησο σε προσέλευση στα επείγοντα. Από τις 9 θέσεις ειδικών γιατρών των επειγόντων  είναι καλυμμένες μόνο 4.-5 θέσεις κενές.

10) Μονάδα τεχνητού νεφρού—2 θέσεις κενές.

11)Μικροβιολογικό τμήμα-1 θέση κενή.

12)Αιματολογικό τμήμα-2 θέσεις κενές.

13)Αιμοδοσία -1 θέση κενή.

14)Ακτινολόγοι -2 θέσεις κενές.

15)Ορθοπαιδικοί-2 θέσεις κενές.

16) ΩΡΛ κλινική υπάρχει μόνο ένας ιατρός -1 θέση κενή.

17)Μονάδα εντατικής θεραπείας. 3 θέσεις κενές. Απόλυτη ανάγκη η έγκριση της μετάθεσης μιας καρδιολόγου -εντατικολόγου που εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο.

18)Στην Αγγειοχειρουργική υπάρχει μόνο ένας ιατρός.

Συνολικά 41 κενές οργανικές θέσεις.

Τα τελευταία 5 χρόνια ήρθαν με μόνιμη πρόσληψη ή με μόνιμη μετακίνηση 34 ιατροί και αποχώρησαν 29 μόνιμοι . Όμως  οι ανάγκες αυξάνονται και η πανδημία βγήκε με τον ίδιο αριθμό ιατρών .

Οι επικουρικοί ιατροί είναι 26 που σημαίνει ότι εάν δεν ανανεωθεί η σύμβαση τους απειλείται η λειτουργία ακόμη και ολόκληρων κλινικών. Εξάλλου στις περισσότερες περιπτώσεις τις προκηρυσσόμενες μόνιμες θέσεις τις παίρνουν οι ήδη υπάρχοντες επικουρικοί ιατροί. Επί της ουσίας ανακυκλώνεται οι ίδιος αριθμός ιατρών.

Η τραγική υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα :

Την τεράστια ψυχική και οργανική επιβάρυνση των ιατρών και ως αποτέλεσμα αυτού την υποβάθμιση των  παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά και την αύξηση πιθανότητας ιατρικών λαθών.

– Τους μακρούς χρόνους αναμονής στα τακτικά ιατρεία. Μόλις ανοίγουν τα ραντεβού κλείνουν μέσα σε λίγες μέρες σε ειδικότητες όπως οφθαλμίατρος, γαστρεντερολόγος , νεφρολόγος.

-Την αδυναμία κάλυψης των πραγματικών αναγκών υγείας του νομού.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα προσπαθεί και η ΥΠΕ να καλύψει τα κενά των γύρω πιο υποστελεχωμένων από εμάς νοσοκομείων και ζητά μετακινήσεις ιατρών.

Έχουμε την αίσθηση ότι οδηγούμαστε με γοργούς ρυθμούς μπρός την πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι μετακινήσεις των ιατρών από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας αποτελούν πια πάγια τακτική της Διοίκησης.

Το καλοκαίρι μετακινήθηκε καρδιολόγος στην Σπάρτη πάλι για εφημερίες . Όταν προκύπτουν ανάγκες στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας μετακινούνται οι μόλις 3 νεφρολόγοι του Νοσοκομείου της Καλαμάτας εκεί. Μετακινούνται οι Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Καλούνται οι αποδεκατισμένοι Παθολόγοι μας να πάνε και στην Σπάρτη. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πώς οι μετακινήσεις καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο τμημάτων.

Η πλήρης ηθική, επιστημονική και εργασιακή απαξίωση μας, δεν αφήνει καμία άλλη επιλογή σε πολλούς συναδέλφους πέρα από την παραίτηση για να διαφυλάξουν στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια τους.

Στις 12– 04- 24 με την ψήφιση του νέου  νομοσχεδίου απορρυθμίζεται  τελείως το ήδη αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας με  σοβαρές επιπτώσεις στη φροντίδα υγείας των πολιτών και στην αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών. Δίνεται η δυνατότητα αύξησης των αποδοχών μιας μερίδας μόνο των ιατρών του ΕΣΥ δια μέσου της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας με : 1) Τα απογευματινά επί πληρωμής χειρουργεία και 2) Με την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου από τους ιατρούς του ΕΣΥ. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πεισθούν οι πολίτες ότι αυτό θα σώσει την δημόσια υγεία, οι ιατροί θα μείνουν στο ΕΣΥ και θα γίνει έτσι ελκυστικότερο για τους νέους ιατρούς.

Όμως δεν είναι ελκυστικό μετά το πρωινό ωράριο και την εφημερία, να κάνουμε ιδιωτικό ιατρείο εντός ή εκτός νοσοκομείου για να  ενισχύσουμε το εισόδημα μας, στερώντας πολύτιμο χρόνο από εμάς και τις οικογένειες μας.

Για τους περισσότερους μάλιστα γιατρούς των περιφερικών νοσοκομείων (όπως τα δικά μας) , που τελούν υπό βαρεία υποστελέχωση, δεν είναι ούτε καν πραγματοποιήσιμο. Απλά δεν γίνεται να δουλέψεις παραπάνω. Συμφέρον μας είναι να έχουμε ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς, ελεύθερο χρόνο.

Αν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο (κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εισβολή ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία για να εκτελούν και αυτοί επ’ αμοιβή ιατρικές πράξεις),  ζημιωμένοι θα είναι οι ασθενείς που μετατρέπονται εκβιαστικά σε πελάτες του δημόσιου νοσοκομείου- επιχείρηση, αλλά και των ιδιωτικών ομίλων της υγείας.

Ζημιωμένη θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ.

Σε τελική ανάλυση, εκτός όλων των άλλων, θα θιγεί η ποιότητα ζωής, η επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια των ιατρών που θα επιλέξουν το καθημερινό κυνήγι του μέσα – έξω, προς εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών.

Επιβεβαιώνεται ότι τα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία

δεν είναι επιλογή. Είναι εκβιασμός!

– Είναι ο τρόπος που εκβιαστικά αναγκαζόμαστε να επιβιώσουμε μέσα σε ένα υπό κατάρρευση ΕΣΥ ζητώντας να πληρώσουν οι πολίτες.

– Είναι ο τρόπος να χωριστούν οι συνάδελφοι σε 2 κατηγορίες σε αυτούς που μπορούν να αυξήσουν τις αποδοχές τους – δηλαδή Χειρουργούς και Αναισθησιολόγους – και σε αυτούς – όλους τους υπόλοιπους – που δεν μπορούν.

– Είναι το ψέμα για τις ικανοποιητικές πληρωμές όταν τα μισά θα σου τα πάρει η εφορία.

– Είναι το ψέμα ότι θα λιγοστέψουν οι μεγάλες λίστες αναμονής.

– Είναι τελικά και ένας έξυπνος τρόπος να στρέφεις αλλού το ενδιαφέρον, ξεχνώντας τα χρόνια προβλήματα που είναι εδώ και καλά κρατούν.

Απαιτούμε:

 Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

 Διπλασιασμό μισθών –αποζημίωσης των εφημεριών.

 Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

 Αύξηση του επιδόματος του αγόνου .

 Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα 2 νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού. Την θέσπιση ειδικών

κινήτρων για τις θέσεις που βγαίνουν επανειλημμένα άγονες.

 Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις συναδέλφων μας προς άλλα νοσοκομεία.

 Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.

 Να στελεχωθεί πλήρως το ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού.

 Να μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί.

 Να στελεχωθεί το κέντρο εφημερίας στη Λογγά, ώστε να καλύπτεται με ιατρό όλο τον μήνα. Να δοθεί λύση στο υγειονομικό κενό της

Ανατολικής Πυλίας με δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ και κέντρου Υγείας στην περιοχή.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η πρόεδρος                                                                    Ο  Γραμματέας

Μάλλιου Χρυσάνθη                                                        Μάκαρης Εμμανουήλ