TOP

Το Συνδικάτο υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα Μεσσηνίας για το άνοιγμα των σχολείων και τη νέα σχολική χρονιά

Σε λίγες μέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και όλοι έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς και ερωτηματικά για τους όρους που θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία, διανύοντας ήδη το 4ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και για  τις επιπτώσεις που θα έχουν τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά, εδώ και δύο χρόνια, να εφαρμόσει έστω και ένα μέτρο ελέγχου της διάδοσης του ιού στα σχολεία. Δεν φτάνει όμως αυτό, προχωρά σε αύξηση μαθητών ανά τμήμα, μέσα από κλείσιμο σχολείων, συγχώνευση τμημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή μας η Διεύθυνση της Α/βάθμιας Μεσσηνίας υποβίβασε μια σειρά σχολεία σε όλο τον νομό. Πέρα από τις νέες μειώσεις τμημάτων σε σχολεία της περιφέρειας, στην πόλη της Καλαμάτας φαίνεται να κλείνουν συνολικά 14 τμήματα! Συνολικά στον Νομό Μεσσηνίας θα μείνουν κλειστά πάνω από 40 τμήματα!

Η μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας είναι υπόθεση των εργαζομένων, όλου του λαού.

Η κυβέρνηση αρνείται τους περιοδικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διάδοσης σε κάθε σχολείο αλλά πετάει υποκριτικά το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας το θέμα του εμβολιασμού, τη στιγμή που ξέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί. Η μεγάλη πλειοψηφία της σχολικής κοινότητας, που είναι οι μαθητές, θα περιοριστούν στα self-test με τα γνωστά προβλήματα.

Αντί να αξιοποιήσουν τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων, εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση, στη δομή και το περιεχόμενο λειτουργίας του σχολείου. Οι νόμοι για το Λύκειο, την Τεχνική Εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, με αποκορύφωμα την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων, εξαναγκάζει τους γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους, ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες και χορηγούς. Βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν.

Το μέλλον που ετοιμάζουν για τα παιδιά μας είναι αποκρουστικό. Η νέα γενιά θα ζει σε καθεστώς επιφανειακής μόρφωσης και εφήμερων δεξιοτήτων, ελαστικών εργασιακών σχέσεων, περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ανασφάλειας. 40 χιλιάδες νέοι αποκλείστηκαν φέτος από τα Πανεπιστήμια με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Είναι ξεκάθαρο ποιά είναι η κατεύθυνση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων! 2 δις ευρώ το χρόνο για το ΝΑΤΟ, Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, 30 εκατ. ευρώ για την Πανεπιστημιακή αστυνομία, ώστε να αστυνομεύει τα ντουβάρια στις άδειες σχολές, άλλα ούτε 1 ευρώ για να επισκευαστεί έστω και μια αίθουσα σε όλη τη χώρα, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία.

Η στάση της κυβέρνησης και των προηγούμενων που θεωρούν την προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας κόστος, που αντιμετωπίζει τη γη ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, είναι η ίδια πολιτική που αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, που αφήνει τα σχολεία στο έλεός τους και μετράει τα πάντα στο ζύγι του «κόστους – οφέλους». Μια πολιτική που είναι αποτέλεσμα της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων στην οικονομία και σε κάθε πτυχή της ζωής μας, που κρίνει τα πάντα με βάση το κυνήγι του  μεγαλύτερου κέρδους και όχι την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, όλο το λαό της περιοχής να εναντιωθούν σε αυτή την προοπτική που υλοποιείται από την κυβέρνηση και βρίσκει σύμφωνα και τα άλλα αστικά κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε., της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας των ομίλων. Κόντρα σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ελπίδα και προοπτική για τους εργαζόμενους. Με την οργανωμένη διεκδίκηση μέσα από το συνδικάτο μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!

  • Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες – 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
  • Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.
  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
  • Περισσότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε μέσα προστασίας, υλικά και υποδομές.
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Πλήρης, έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία.
  • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των εργαζομένων.
  • Όχι στον εκβιασμό και τη διαίρεση των εργαζομένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Δε θα περάσουν οι ποινές και οι απολύσεις.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ