Παρασκευή
14
Ιούνιος
TOP

Τρόφιμα: Το δίλημμα τιμής-ποιότητας στα χρόνια της ακρίβειας – Ανήφορος στις τιμές

Η συζήτηση για τις τιμές στο πασχαλινό τραπέζι με αιχμή τα αμνοερίφια αλλά και τα όσα αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι για τις ελληνοποιήσεις φέρνει επιτακτικά στο προσκήνιο ένα βασικό θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Αυτό της προσβασιμότητας των πολιτών και ειδικά των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε ποιοτικά τρόφιμα, κάτι κομβικό, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία που κατά καιρούς παρουσιάζονται π.χ. για τη διασύνδεση της παχυσαρκίας με την εισοδηματική εικόνα νοικοκυριών.

Ουσιαστικά, οι πλέον φτωχοί καλύπτουν βασικές διατροφικές ανάγκες με χαμηλότερης ποιότητας τρόφιμα, αλλά πλέον φτηνά που ενισχύουν φαινόμενα παχυσαρκίας, ενώ ήδη σε χώρες της ΕΕ συχνό είναι το φαινόμενο με το άνοιγμα καταστημάτων όπου πωλούνται συσκευασίες με προϊόντα που η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει.

Ανηφόρα τιμών

Βέβαια ο ανήφορος των τιμών και η διαφαινόμενη συνέχιση της τάσης αυτής θέτει ακόμη πιο εμφατικά το εν λόγω δίλημμα “τιμής- ποιότητας”, που όπως φαίνεται κυριαρχεί. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση όσα ανέφερε την Τετάρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να κινείται ανοδικά στην Ευρώπη και μπορεί να είναι ο βασικός μοχλός αύξησης των τιμών τώρα, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

“Κοιτάζω τα τρόφιμα, όπου οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ίσως οι πιο έντονες. Και συνεχίζουν να αυξάνονται τώρα”, δήλωσε ο Λέιν σε πανεπιστημιακή διάλεξη στην Κύπρο. “Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη στο αποκορύφωμα του πληθωρισμού των τροφίμων, δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί, ωστόσο προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών

Στο μεταξύ το όλο θέμα για την πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα αναδείχθηκε σε εκδήλωση το απόγευμα της Τρίτης για την παρουσίαση καμπάνιας προώθησης των συναιτεριστικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ “Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης”

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την σφραγίδα «Enjoy it’s from Europe», δίνει την ευκαιρία να αναδειχθούν καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και να ενημερωθούν οι καταναλωτές και για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του news247.gr για το κατά πόσο στην εποχή της ακρίβειας ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόσβαση στα ποιοτικά αυτά προϊόντα, ο Στέλιος Δρυς, πρόεδρος της εταιρείας Foodstantard που είναι ο φορέας υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ενημέρωσης των καταναλωτών και της σωστής καταναλωτικής συμπεριφοράς. “Η ανάγκη για τρόφιμο είναι μεγάλη άρα η ζήτηση μεγαλωνει, την ώρα που οι παραγωγοί λιγοστεύουν, Αυτό σε συνδυασμό με την εικόνα τιμών στις πρώτες ύλες δημιουργεί δυσκολίες. Είναι αυτο ένα μεγάλο στοίχημα. Ναι υπάρχει ένα πρόβλημα” σημείωσε ο κ. Δρυς και στάθηκε στο ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να ξέρει το τι αντιπροσωπεύει το κάθε τρόφιμο.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.news247.gr πατώντας εδώ